Son Dakika

Sudan'dan kaçış başladı

Ordu ile paramiliter güçler arasında çatışmalara sahne olan Sudan'dan tahliyeler başladı. Ülkeden tahliye edilen ilk grubun deniz yoluyla Suudi Arabistan'ın Cidde kentine ulaştığı bildirildi.

DÜNYA 24.04.2023, 04:35
2
Sudan'dan kaçış başladı
Türkiye de dâhil olmak üzere pek çok ülke vatandaşlarını ülkeden çekmeye başladı. Bayram nedeniyle kısa süreli ateşkesin ardından çatışmaların yeniden başlamasından korkuluyor.
Ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetlerinin ( HDK) çatışmalarına sahne olan Sudan'dan tahliyeler başladı. Tahliyeyi Suudi Arabistan Devlet Televizyonu duyurdu. İlk kafilede 50 Suudi Arabistan vatandaşının yanı sıra bir dizi dost ülkenin vatandaşlarının da bulunduğu belirtildi. Suudi Arabistan, dün, Sudan'daki vatandaşlarını ve dost ülkelerin diplomatlarını tahliyeye başladığını duyurmuştu. Dışişleri Bakanlığı'nın yazılı açıklamasında "bazı dost ülkelerin misyonlarında görevli kişilerin Suudi Arabistan'a tahliye edileceği" belirtilmiş ancak hangi ülkeler olduğu belirtilmemişti. Suudi Arabistan'ın ardından Ürdün de vatandaşlarının tahliyesine başladığını duyurdu.
Tahliye operasyonunun, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri koordinasyonuyla gerçekleştirildiği belirtildi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Sudan'da çatışmaların artması üzerine Hartum Büyükelçiliğindeki diplomatik operasyonları askıya aldıklarını ve tüm diplomatik personeli tahliye ettiklerini açıkladı. Fransa, Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında devam eden çatışmalar nedeniyle bu ülkedeki vatandaşlarını tahliye etmeye başladı. Hollanda da çatışmalar nedeniyle yurda dönmek isteyen Hollanda vatandaşlarının tahliye edileceğini duyurdu.
Sudan'ın başkenti Hartum'da geçen Cumartesi başlayan çatışmalar ikinci haftasına girdi. Taraflar Ramazan Bayramı dolayısıyla 72 saatlik ateşkes ilan etse de Hartum'da zaman zaman silah sesleri duyulduğu gelen haberler arasında.

Öte yandan İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Mısır ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlarıyla yaptığı ayrı ayrı telefon görüşmelerinde, ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmaların yaşandığı Sudan'da ateşkesin sağlanması çabalarını görüştü. Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, İsveç Dışişleri Bakanı Billström ile Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde Sudan'daki durumu ele aldı. İki bakan, Ramazan Bayramı nedeniyle alınan ateşkes kararına rağmen silahlı çatışmaların sürdüğü Sudan'da ateşkesin desteklenmesi ve kalıcı hale getirilmesi yollarını konuştu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:46
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:28
Yatsı 20:50
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı