Suikast saldırısında öldürülmüştü: Abe'nin partisi seçimleri kazandı

Japonya'da kendisine düzenlenen suikastla hayatını kaybedene eski Başbakan Şinzo Abe'nin iktidardaki partisi Liberal Demokrat Parti (LDP), dün yapılan seçimi kazandı.

DÜNYA 11.07.2022, 10:35
1
Suikast saldırısında öldürülmüştü: Abe'nin partisi seçimleri kazandı
 Japonya’da iktidarda bulunan Liberal Demokrat Parti (LDP) dün yapılan Danışmanlar Meclisi (Üst Meclis) seçimlerinden zaferle ayrıldı.
Danışmanlar Meclisi (Üst Meclis) ve Temsilciler Meclisi’nden (Alt Meclis) oluşan yasama organı Ulusal Meclis (Diet) tarafından yönetilen Japonya’da Danışmanlar Meclisi üyelerinin yarısını seçmek üzere dün gerçekleştirilen olağan seçimin sonuçları netleşti.
Eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe’ye yönelik suikastın gölgesinde gerçekleştirilen seçimlerin galibi iktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP) oldu.

Japonya Başbakanı Fumio Kishida liderliğindeki LDP tek başına 63 sandalye kazanarak bu seçimde oylanan 125 sandalyenin yarısından fazlasına sahip olurken, LDP ve koalisyon ortağı Komeito, toplamda 76 sandalye elde ederek çoğunluğu korumuş oldu.
Öte yandan, LDP-Komeito koalisyonu, muhalefet partileri ve bağımsız adaylardan oluşan anayasa değişikliği yanlısı kamp, 1947 anayasasında revizyon için gereken 166 sandalye barajını ilk kez aşarak en az 170 vekil sayısına ulaştı.

Japonya’da halk, Danışmanlar Meclisi üyelerinin yarısını seçmek üzere her 3 yılda bir gerçekleştirilen olağan seçim dahilinde dün sandığa gitmişti.
Başbakanı seçme yetkisine sahip olan Temsilciler Meclisi’ne göre daha az yetkiye sahip olan 248 üyeli Danışmanlar Meclisi’nin üyelerinin 125’inin belirleneceği seçim için oy kullanma işlemi ülke genelindeki 46 bin sandıkta saat 07.00’de başlamıştı.
Eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe suikastının halkta oluşan şokun da etkisiyle iktidardaki LDP’nin seçimden zaferle çıkacağı beklentisi hâkim olmuştu.

Japonya'da eski Başbakan Şinzo Abe, yaptığı miting sırasında silahlı saldırıya uğrayarak hayatını kaybetmişti. 
Abe'yi vuran kişinin eski bir Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri mensubu olan 41 yaşındaki Tetsuya Yamagami olduğu ortaya çıkmıştı.
Saldırının ardından dünyanın dört bir yanından kınama ve taziye mesajı yağarken, Abe'nin partisi LDP'nin seçimlerde şansının arttığı yorumları yapılmıştı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı