Sükut ikrardan gelir!

Millî Gazete tarafından ortaya çıkarılan ucuz et projesinde kaybolan 3 bin ton etle ilgili büyük bir şok daha yaşandı.

GÜNDEM 27.07.2021, 04:35
14
Sükut ikrardan gelir!
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, kamuoyunda büyük tartışma konusu olan ve Millî Gazete’ye reklam veren market tarafından sansür girişiminde bulunulan kayıp 3 bin ton etle ilgili TBMM Başkanlığına verilen soru önergelerini cevapsız bıraktı. Bu durum, Millî Gazete tarafından gündeme getirilen skandal iddiaların da teyidi anlamına geliyor.
Vatandaşa ucuz et yedirme maksadıyla 2017’nin sonunda başlatılan ve 2019 yılına kadar belli aralıklarla “ucuz et” projesi uygulanmıştı. Bu proje kapsamında anlaşmalı marketlere Et ve Süt Kurumu tarafından düşük fiyattan et verilmiş, marketler de ESK’dan aldıkları etleri, kıyma olarak 29 liradan, kuşbaşı olarak ise 31 liradan satmışlardı. Söz konusu ESK’nın milyonları bulan zararı ise Hazine ve tarımsal destek bütçesinden karşılanmıştı. Ancak bazı anlaşmalı marketlerin, ESK ile yapılan sözleşmedeki boşluktan da yararlanarak, ucuz et projesi kapsamında ESK’dan temin ettikleri etlerin tamamını vatandaşa satmadıkları ortaya çıkmıştı. Konuyla ilgili skandalı da Tarım ve Orman Bakanlığı müfettişleri ortaya çıkarırken, müfettiş incelemelerinde özellikle büyük bir market zincirinin 3 bin ton eti satmadığını tespit etmişti. Kamunun zararı 100 milyon lirayı bulurken, konuyla ilgili müfettiş raporları ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına intikal ettirilmiş ancak Bakan Pakdemirli’nin söz konusu marketin devreye girmesiyle birlikte Başsavcılığa soruşturma izni vermediği ortaya çıkmıştı.
Kamunun yaklaşık 100 milyon lira zarar etmesine neden olan kayıp 3 bin ton etle ilgili skandal kamuoyunda büyük yankı uyandırırken, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, konuyla ilgili olarak kamuoyuna hiçbir açıklama yapmaması dikkat çekmişti. Diğer yandan reklam veren söz konusu market tarafından kamuyu ilgilendiren haberlerimiz sansürlenmek istenmişti. Söz konusu marketin sansür talebine karşılık Millî Gazete beyaz sayfa ile karşılık vermişti.
Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman ile CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Bakan Pakdemirli’nin sessizliği karşısında konuyu Meclis gündemine taşıyarak iki ayrı soru önergesi vermişti. Karaduman, soru önergesinde; “Ucuz et projesi kapsamında marketler tarafından hileli satış yapıldığı iddiaları doğru mudur? Müfettişleriniz hazırladığı rapor üzerine harekete geçen ve soruşturma başlatmak isteyen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talebine onay vermediğiniz doğru mudur?” sorularını yöneltirken; CHP Edirne Milletvekili Gaytancıoğlu ise, “Bakanlığınız müfettişleri tarafından söz konusu iddialara ilişkin bir inceleme yapılmış mıdır? Yapılmış ise müfettiş incelemelerinde ortaya çıkarılan sonuçlar ile basın organlarındaki iddialar uyuşmakta mıdır? Neden idari ve adli soruşturmaya izin verilmemiştir? Konunun üstünün kapatılması için çalışıldığı iddiaları doğru mudur?” sorularının cevaplandırılmasını istemişti.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ucuz et projesi kapsamında kayıp 3 bin ton etle ilgili olarak TBMM Başkanlığına verilen her iki soru önergesine de cevap vermediği ortaya çıktı. Pakdemirli’nin cevap vermemesi üzerine soru önergelerinin son durumu, cevaplanmayan kağıtlar arasında ilan edildi. Millî Gazete tarafından gündeme getirilen skandal iddialar karşısında Bakan Pakdemirli’nin sessizliğe bürünmesi ve konuyla ilgili soru önergelerini cevapsız bırakması manidar karşılanırken, haberde gündeme gelen iddiaların da Bakan Pakdemirli tarafından teyit edildiği anlamına geliyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı