Suud Kralı Salman'dan İran Cumhurbaşkanı'na Riyad daveti!

Tahran yönetimi, Suudi Arabistan’ın İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi diplomatik lişkileri yeniden tesis etmek amacıyla Riyad’a davet ettiğini söyledi.

DÜNYA 19.03.2023, 21:10
2
Suud Kralı Salman'dan İran Cumhurbaşkanı'na Riyad daveti!
Tahran'dan açıklama geldi. Suudi Arabistan Kralı Salman, ikili görüşmeler için İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi davet etti. İranlı yetkililer, davetin Reisi tarafından kabul edildiğini ifade etti. 

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Cemşidi, davetin Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdülaziz tarafından gönderilen bir mektupla yapıldığını söyledi.
Daveti Twitter hesabından duyuran Cemşidi, ziyaretin ne zaman gerçekleşeceği ile ilgili herhangi bir bilgi vermedi.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir-Abdullahiyan ise Cemşidi’nin paylaşımından önce Pazar günü gazetecilere yaptığı açıklamada, iki tarafın önerilen üç yerden birinde dışişleri bakanları düzeyinde yüz yüze görüşme olasılığını konuştuğunu söyledi. Bakan üç yerin neresi olduğuna dair detay vermedi.

Tahran ve Riyad yönetimleri, bundan 10 gün önce, Çin’in arabuluculuğuyla yıllar sonra büyükelçiliklerin iki ay içinde yeniden açılması konusunda anlaşmıştı.
İki ülke başta Yemen olmak üzere pek çok konuda anlaşmazlık içindeydi.Suudi Arabistan, 2016 yılında Tahran’daki büyükelçiliğine yönelik saldırının ardından İran’la ilişkileri koparmıştı. Saldırı, Suudi Arabistan'ın din adamı Nimr al-Nimr'i idam etmesinin ardından yaşanmıştı.
Çin aracı oldu! İran ve Suudi Arabistan'dan normalleşme anlaşması!
Söz konusu anlaşmadan bu yana, bölgede İran ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesiyle birlikte, bölge siyasetinde de köklü bir değişimin olabileceği ve gerilimlerin azalabileceğine yönelik güçlü bir iyimserlik söz konusu.
İran, Suudi Arabistan ile yapılan anlaşmanın ardından geçen hafta Bahreyn ile ilişkilerin de yeniden kurulmasını memnuniyetle karşılayacağını bildirdi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı