Suudi Arabistan ile İsrail normalleşiyor mu?

Orta Doğu'nun kanser hücresi İsrail, en çok normalleşmek istediği Suudi Arabistan'ı bir türlü ifsat ağına çekemiyor. Son olarak Netanyahu bir görüşme talep etti ancak...

DÜNYA 26.05.2023, 11:10
2
Suudi Arabistan ile İsrail normalleşiyor mu?
Yabancı bir diplomatik kaynağın aktardığı bilgiye göre,  Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun görüşme talebini reddetmesi nedeniyle, Tel Aviv rejimi ile Suudi Arabistan arasındaki diplomatik ilişkilerin normalleştirilmesinde ilerleme kaydedilmedi.
Netanyahu ve Bin Selman geçtiğimiz haftalarda iki kez telefonda görüştü. Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif bin Raşid El Zayani görüşmeleri kolaylaştırdı. İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan kaynak, Netanyahu ve Bin Selman'ın, yakınlaşma olasılığını tartışmak için Kızıldeniz'deki liman kenti Cidde'de geçen hafta Arap Birliği toplantısı öncesinde ve sonrasında görüşmelerde bulunduğunu söyledi.
Geçen hafta İsrail dışişleri bakanı Eli Cohen, The Jerusalem Post gazetesine, "Suudi Arabistan ile normalleşmenin olup olmayacağı değil, ne zaman olacağı meselemizdir. Biz ve Suudi Arabistan aynı çıkarlara sahibiz." diye konuştu.
Cohen Cumartesi gecesi N12'ye verdiği demeçte, "Suudi Arabistan ile normalleşme önümüzdeki altı aydan bir yıla kadar sürebilir, ancak üst düzey Suudi yetkililer her zaman Riyad'ın bu adımı atması için İsrail ve Filistinliler arasında ilerleme kaydedilmesi gerektiğini açıkça söylediler." ifadelerini kullandı.
Muhammed Bin Selman, Cidde'deki Arap Birliği zirvesinde yaptığı açıklamada, " Filistin sorunu, Arap ülkeleri için ana sorun olmuştur ve olmaya devam etmektedir ve krallığın önceliklerinin başında yer almaktadır." şeklinde konuştu. Bin Selman ayrıca, "Filistin halkına topraklarını geri alma, meşru haklarını iade etme ve başkenti Kudüs olan 1967 sınırlarında bağımsız bir devlet kurma konusunda yardım sağlamakta geri durmayacağız.” dedi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı