Suudi Arabistan'dan ABD ile ilişkileri gerecek karar: ŞİÖ'ye katılıyor

Suudi Arabistan bakanlar kurulu, Çin liderliğindeki Şanghay İşbirliği Örgütü'ne "diyalog ortağı" olarak katılma kararı aldı. Bu adımın ABD ile gerginliği artırması bekleniyor.

DÜNYA 30.03.2023, 00:35
4
Suudi Arabistan'dan ABD ile ilişkileri gerecek karar: ŞİÖ'ye katılıyor
Suudi Arabistan, Çin öncülüğündeki Şanghay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİÖ) katılmaya karar verdi. Kral Selman başkanlığındaki bakanlar kurulu, ŞİÖ'ye "diyalog ortağı" olmak için gerekli kararı onayladı. Bu adımın, geleneksel müttefiki ABD ile yaşanan gerginliği artırması bekleniyor.
ŞİÖ, 2001 yılında Batılı kurumlara karşı siyasi, ekonomik ve askeri denge unsuru oluşturma hedefiyle kuruldu ve Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Hindistan ve Pakistan'dan oluşuyor. İran ŞİÖ'de gözlemci statüsüyle yer alırken, 2008 yılında daimi üyelik için başvuruda bulunmuştu. İran'ın 2021'de kabul edilen tam üyelik başvurusunda katılım süreci devam ediyor. Türkiye'nin yanı sıra Azerbaycan ve Ermenistan da ŞİÖ'de diyalog ortakları arasında yer alıyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, geçen Eylül ayında Özbekistan'ın Semerkant kentinde düzenlenen ŞİÖ zirvesinde bir araya gelerek yeni bir dünya düzeni oluşturma çağrısında bulundu. Şi burada yaptığı açıklamada, "uluslararası düzeni yeniden şekillendirmenin zamanının geldiğini" belirtirken, Putin ise Batılı olmayan ülkelerin etkisinin artmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Bu adım, son zamanlarda ABD ile yaşanan gerginlikleri artırabilecek bir adım olarak görülüyor. Rakip bölgesel güçler durumundaki İran ve Suudi Arabistan, geçtiğimiz Mart ayında Çin'in arabuluculuğuyla yıllar süren anlaşmazlıklarına son verme kararı alarak, diplomatik ilişkilerinin yeniden başladığını ilan etmişlerdi. Bu da Suudi Arabistan'ın Çin'e yönelişinin bir işareti olarak yorumlanıyor.
Uzmanlar, Suudi Arabistan'ın ŞİÖ'ye katılımının, ülkenin bölgesel konumunu değiştirebileceğine dikkat çekiyorlar. ŞİÖ, uluslararası arenada giderek artan bir etkiye sahipken, Suudi Arabistan'ın bu örgüte katılması, bölgesel dengeleri etkileyebilir ve ABD'nin bölgedeki nüfuzunu zayıflatabilir.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı