Tarım Bakanı Kirişci’den köye dönüş çağrısı

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, köye ve kırsala dönüş için bazı konularda adımlar attıklarını ifade etti. Kirişci, "Desteklerimizi 100 bin liradan 250 bin liraya çıkaracağız” dedi.

EKONOMİ 10.01.2023, 04:35
2
Tarım Bakanı Kirişci’den köye dönüş çağrısı
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan savaşın gıda tedarikine etkisi üzerine, “Asıl stok Rusya tarafı, 150 milyon tonluk bir ürün stoku var. Haklı olarak Rusya bu ürünlerini satmak istiyor” dedi. Pandeminin ve hayat pahalılığının etkisiyle son dönemde giderek vatandaşın gündemine gelen, köye dönüş ile ilgili de değerlendirmeler yapan Bakan Kirişci, köye ve kırsala dönüş için bazı konularda adımlar attıklarını ifade etti.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle 2022 Yılı Değerlendirme Toplantısı’nda bir araya geldi. Geçen yıla yönelik değerlendirmelerde bulunan Kirişci, gelecek vizyonuna dair de açıklamalarda bulundu. Başta Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan savaşın gıdaya yönelik etkilerinden söz eden Kirişci, et fiyatlarına kadar pek çok konuda değerlendirmeler yaptı.

Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan savaşın etkileri konusunda gelen bir soruya Bakan Kirişci, “Bugün itibariyle tahıl koridorundan 633 gemiyle 16,9 milyon ton tahıl ve gıda ürünü taşınmıştır. Bu tahılın, yüzde 54’ü Avrupa ülkelerine, yüzde 28’i Asya ülkelerine, yüzde 12’si Afrika ülkelerine, yüzde 6’sı Ortadoğu ülkelerine ulaşmıştır. En az gelişmiş ülkelere giden tahılın oranı ise sadece yüzde 5,4’tür” dedi. Kirişci, soru-cevap bölümünde ise, geçen yıl Mart ayında Ukrayna Tarım Bakanı ile görüştüğünü söyledi. Kirişci, “Dün itibari ile 17 milyon ton tahıl koridordan geçti. Bunun dışında bir de kara ve demir yolu ile Avrupa’ya geçenler var, onların da 7-8 milyon ton olduğunu varsaydığınızda bu bahsettiğim tarih kendilerinin ticarete konu ettikleri ürün miktarıydı. Bir de ona 2022 mahsulünü eklediğinizde Ukrayna’nın böyle bir stoku vardı. Asıl stok Rusya tarafı, 150 milyon tonluk bir ürün stoku var. Haklı olarak Rusya bu ürünlerini satmak istiyor” diye cevapladı.

Sudan’ın bazı bölgelerinde yapılması planlanan tarım uygulamalarına ilişkin de gelen bir soruya Kirişci, “Sudan meselesi, istikrar olmayan ülkeler ile iş yapıyor olmak öyle kolay değil. Hâl böyle olunca Sudan’ın kendi iç meselelerinden kaynaklı bu arzulanan şekilde seyretmemiş. Yeni bir süreç başlattık, o süreçte hızla ilerliyoruz. Güvenlik göz ardı edilmemesi gereken bir faktör olarak önümüzde duruyor” dedi.

Kirişci, tarım arazilerinin ekimine yönelik ise, “Şu anki mevzuatımızda, sizin tarlanız var, eğer kamudan bir destek almayı düşünmüyorsanız ne ekmek istediğinize karar vermek için kimseden izin almanıza gerek yok, bu yanlış. Sizin ne ektiğinizden benim haberim olmazsa bütün üreticilerin üretiminden ve üretimle ilgili çalışmalardan yeterince istifade etme şansım yok. Biz buna planlama diyoruz. Biz arazimizin toprak, iklim gibi özelliklerini ortaya koyarak diyeceğiz ki üreticimize: ‘Sen burada şu ürünleri üretebilirsin.’ Böylelikle üretim ile izin alma zorunluluğu getireceğiz. İnat etti izin almadı, bizim yapacağımız şey mesela tarımsal desteklerden mahrum edeceğiz, planlı üretime zorlayacağız” ifadelerini kullandı.

Bakan Kirişci, açıklamalarında kırsala dönüşün de önemine değinerek, tarım alanında faaliyet gösteren gençlerin az olduğunu söyledi. Kirişci, “Gençlerimize kırsalda üretim yapmaları için birçok başlıkta hibe ve destek veriyoruz, vermeye devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımız da uygun bulursa genç çiftçilerimize yönelik Uzman Eller Projesi ile verdiğimiz desteklerimizi 100 bin liradan 250 bin liraya çıkaracağız” dedi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 18 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:53
Öğle 12:43
İkindi 16:24
Akşam 19:23
Yatsı 20:43
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı