Tarım Bakanlığı buğday ve arpada çiftçiyi kayıtdışına itiyor!

Tarım Bakanlığının buğday ve arpada 2022 yılı fark ödemesi desteğini açıklamaması çiftçi ve tüccarı kayıt dışılığına itiyor.

EKONOMİ 27.09.2022, 08:45
2
Tarım Bakanlığı buğday ve arpada çiftçiyi kayıtdışına itiyor!
Buğday ve arpada mazot gübre desteği açıklanırken fark ödemesi desteğinin açıklanmaması, çiftçiyi faturasız işlem yapmaya itiyor. Buğday ve arpada tonda geçen yıl 100 lira fark ödemesi desteği verilirken, söz konusu destekten yararlanmak isteyen çiftçilerin stopaj ve borsa tescil masrafı olarak bu yıl 150 lira ödemesi gerekiyor. Mevcut durumda çiftçinin fark ödemesi desteğinden yararlanabilmesi ve devletin vergi kaybına neden olmaması için fark ödemesi desteğinde vergi ve kesintilerin üstünde bir artış yapılarak açıklanması gerekiyor.

Tarımdan Haber'de yer alan habere göre buğday ve arpada fark ödemesi desteğinin açıklanmaması ciddi sıkıntıları da beraberinde getirdi. Geçen yıl tonda 100 TL fark ödemesi desteği verilirken, çiftçinin bu destekten yararlanabilmesi için faturalı satış yapması gerekiyor. Ancak mevcut durumda çiftçinin ürününü faturalı sattığı durumda stopaj ve borsa tescil gideri ile birlikte 150 lira masrafı oluyor. Yani 100 lira fark ödemesi desteğinin artırılmaması durumunda stopaj vergisi ile tescil gideri için 150 harcama yapması gerekiyor. Bu da çiftçiyi faturasız alış veriş yapan tüccarlara yöneltiyor.
Bu durum devletin bu ürünlerden vergi alamamasına ve vergisini ödeyerek iş yapmak isteyen üretici ve tüccarların iş yapamamasına neden oluyor. Hasadın bitmesiyle birlikte sahada böyle bir sorun yaşandığı bilindiği halde Tarım ve Orman Bakanlığının buğday ve arpada fark ödemesi desteğini açıklamaması tepkilere neden oluyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:02
Güneş 06:23
Öğle 12:49
İkindi 16:19
Akşam 19:04
Yatsı 20:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı