Tarım Bakanlığı’nda büyük skandal!

Rekabet Kurumu’nun aralarında Gübretaş’ın da bulunduğu 7 gübre firmasına “piyasada kartelleşmeye neden olmalarından” dolayı ağır ceza kesmesi tartışmalı hale geldi.

EKONOMİ 18.08.2022, 06:50
3
Tarım Bakanlığı’nda büyük skandal!
Rekabet Kurumu’nun henüz kamuoyuna açıklanmayan 7 gübre firması ile ilgili “KARTELLEŞME”ye yönelik tespitleri nedeniyle büyük cezalar kesmesi, tarım sektöründe bomba etkisi yaparken, bu karar GÜBRETAŞ boyutundan dolayı Tarım Bakanı Vahit Kirişci ile Bakan Yardımcısı İbrahim Yumaklı’yı da yakından ilgilendiriyor. “KARTELLEŞME” cezası henüz kesinleşmese de Rekabet Kurumu’nun tespitleri bakan ile bakan yardımcısı’nın yaptıkları görevleri tartışmalı hale getirdi. Kartelleşme cezasında bir gübre firmasının ihlal suçunu kabul ederek Rekabet Kurumu ile uzlaşmaya gitmesi “KARTELLEŞMEYE” yönelik tespitleri daha manidar hale getirdi.
Rekabet Kurulu’nun rekabete aykırı hareket ettikleri gerekçesiyle 7 gübre firmasına yönelik 1 yıldır sürdürdüğü soruşturma devam ederken, Rekabet Kurumu’nun firmalara kestiği kartelleşme cezası kamuoyuna sızdı. Türkiye Gazetesi yazarı Fuat Uğur, Rekabet Kurumu’nun gübre fabrikalarına kartelleşme nedeniyle büyük cezalar kestiğini belirterek, “Geçen hafta, 11 Ağustos 2022 tarihinde, 7 gübre fabrikasına haklarındaki suçlamaları ve kesilen cezaların miktarlarını bildiren rapor ve yazılar tebliğ edildi.” dedi. 11 Ağustos’taki tebliği alan firmaların en geç 2 ayın sonunda ikinci yazılı savunmalarını yapacaklarını dile getiren Uğur, Rekabet Kurumu’nun da Kasım ayında ek görüş raporu yazacağını ve 2023’ün Ocak ve Şubat aylarında da cezanın kesinleşeceğini vurguladı.
Rekabet Kurumu’nun, BANDIRMA GÜBRE, EGE GÜBRE, ETİ BAKIR, GEMLİK GÜBRE, TOROS TARIM ve GÜBRETAŞ hakkında KARTELLEŞME cezasına hükmettiğini belirten Uğur, KARTELLEŞME cezasının da 4’üncü maddedeki “Uyumlu eylem, birlikte hareket edip hassas bilgileri paylaşarak fiyat belirleme, fiyatları istedikleri seviyede tutma” suçundan dolayı kesildiğini kaydetti.
Bu gübre firmalarının dışında İGSAŞ’ın doğrudan ihlal suçunu işlediğini kabul ederek uzlaşıya gitmesi, Rekabet Kurumu’nun kartelleşme cezasını daha manidar bir duruma getirdi. Fuat Uğur’un iddialarının ardından Rekabet Kurumu ile 7 gübre firmasının bu iddialara yönelik bir açıklama yapmamaları da dikkat çekti.
Çiftçinin en önemli tarımsal girdisi olan gübrede, çiftçi kuruluşu GÜBRETAŞ’ın da “KARTELLEŞME”ye neden olduğu gerekçesiyle ağır bir cezaya çarptırılması, gübre piyasasında yaşanan vurgunu gözler önüne sererken, Kirişci ve Yumaklı’nın görev yaptığı dönemde çiftçinin de nasıl sömürüldüğünü ortaya koyuyor. Rekabet Kurumu’nun gübre firmalarına yönelik soruşturmayı başlattığı dönemde Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Gübretaş’ta bağımsız yönetim kurulu üyesi olarak görev yaparken, bakan yardımcısı İbrahim Yumaklı ise genel müdür olarak görev yapıyordu. Gübre piyasasında kartelleşmeye neden olan üst düzey şirket yöneticilerinin bugün Tarım Bakanlığında en üst düzey görevlerde bulunmaları büyük bir skandal olarak görülüyor. Devletin en önemli kurumlarından olan Rekabet Kurumu’nun GÜBRETAŞ ile ilgili somut tespitlerinin olduğu bir yerde Kirişçi ile Yumaklı’nın halen görevlerini sürdürüyor olmaları kamu vicdanını derinden yaralarken, halen bakan ve bakan yardımcısının görevde bulunmaları da hayretle karşılanıyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı