Tarım Kredi’de Hektaş krizi büyüyor!

Öngörüsüz genel müdürün 3.5 ayda çiftçiye verdiği zarar 3.7 milyar liraya çıktı!

GÜNDEM 16.11.2022, 21:40
3
Tarım Kredi’de Hektaş krizi büyüyor!
Finansçı Genel Müdürün öngörüsüz hisse satışının 3.5 ayda çiftçi kuruluşuna verdiği zarar 4 milyar liraya dayandı. Tarım ve Orman Bakanlığının çiftçiye ait yüzde 3.8 oranındaki Hektaş hissesinin blok olarak hiçbir piyasa araştırması yapılmadan satılmasından dolayı çiftçi kuruluşunun uğradığı zararla ilgili olarak hiçbir soruşturma ve inceleme başlatmaması ise dikkat çekiyor.
Finansçı Genel Müdür Hüseyin Aydın’ın ‘piyasa değeri çok yükselmişti’ diyerek 50 yıldır satılmayan Hektaş hissesini sattıktan sonra 5 kat değerlenmesi, çiftçiye ait değerli varlıkların hiçbir öngörüye dayanmadan haraç mezat satıldığını gözler önüne koydu. 
Tarım Kredi Kooperatiflerinde öngörüsüz hisse satışının faturası giderek kabarıyor. Tarım Kredi Genel Müdürü Hüseyin Aydın, 50 yıldır hiçbir genel müdürün dokunmadığı yüzde 3.8 oranındaki Hektaş hisselerini, 3 Ağustos’ta satarken, bu satıştan sonra hisse fiyatlarının hızla yükselmesi çiftçi kuruluşunun milyarlarca lira zarar etmesine neden oldu.
Tarım Kredi Genel Müdürü Hüseyin Aydın, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında Tarım Krediye ait yüzde 3.8 oranındaki Hektaş hissesini likiditeye duydukları ihtiyaçtan dolayı ve hissenin piyasa değeri/defter değerine oranı ile fiyat/kazanç oranının yüksek olduğu için iyi bir fiyattan sattıklarını açıklamıştı. 
Tarım Kredi Kooperatifleri yüzde 3.8 oranındaki 32 milyon 700 bin adet Hektaş hissesini 3 Ağustos 2022’de Borsa İstanbul kapanış fiyatından yüzde 5 iskonto ile 33.74 bedel ile Oyak Gıda ve Tarım Holding A.Ş’ye toplam 1 milyar 103 bin lira bedelle satmıştı. 
Ancak yüzde 3.8 oranındaki Hektaş hissesinin blok satışının hiçbir piyasa araştırması yapılmadan satılması dikkat çekerken, blok satıştan sonra hisse fiyatlarının hızlı bir şekilde yükselmeye devam etmesi buradaki öngörüsüzlüğü de gözler önüne serdi.
Hektaş’ın sermaye artırımı yapacağını açıkladığı bir dönemde, piyasa değeri çok yükseldiği gerekçe gösterilerek hisselerin patrona satılması Tarım Kredi Kooperatiflerinin ciddi anlamda zarar etmesine neden olurken, Tarım ve Orman Bakanlığının bu öngörüsüz hisse satışından dolayı bir inceleme başlatmaması da manidar bulunuyor.
Tarım Kredi Kooperatifleri, Borsa İstanbul’un yükseliş trendine girdiği ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin borsaya yatırım yapın çağrısında bulunduğu bir dönemde Hektaş hisselerini satmamış olsaydı, bedelli ve bedelsiz sermaye artırımları sonrasında bugün toplam 96 milyon 198 bin 317 hissesi olacaktı.
Hektaş hissesinin sermaye artırımı sonrası fiyatı bugün 50 liraya çıkarken, 96 milyon 198 bin 317 adet hissenin bedeli de 4 milyar 809 milyon 915 TL edecekti.
Hektaş hissesi 3 Ağustos’ta toplam 1 milyar 103 bin liraya satılırken, satılan hissenin 3.5 ay sonra değeri 4 milyar 809 milyon liraya çıktı. Buna göre öngörüsüz hisse satışının çiftçi kuruluşuna 3.5 ayda verdiği zarar toplam 3 milyar 700 bin liraya çıktı.
Uzmanlar, söz konusu hisselerin satılmadan önce bir piyasa araştırması yaptırılması durumunda şirketin yaptığı yatırımlar, gelecek beklentisi ve sermaye artırımından dolayı hisse satışının tavsiye edilmeyeceğini ve Tarım Kredi’nin de böylesine ciddi bir gelir kaybı ile karşı karşıya  kalmayacağının altını çiziyor. Uzun yıllar Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü ve Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığını yapmış finansçı özelliği ile bilinen Hüseyin Aydın’ın hisseleri blok olarak hiçbir piyasa araştırması yaptırmadan sadece piyasa değerinin çok yükseldiğini gerekçe göstererek satması manidar bulunurken, çiftçi kuruşunun değerli varlıklarının da mirasyedi evlat mantığı ile haraç mezat nasıl satıldığını gözler önüne koydu.
Yükseliş trendinde olan ve bütün aracı kurumların yatırım tavsiyesinde bulunduğu bir dönemde Hektaş hissesinin sanki değersiz bir hisseymiş gibi yüzde 5 iskonto ile satılmasının da manidar bulunduğuna dikkat çeken uzmanlar, “Gerçekten bir likiditeye ihtiyaçtan dolayı bu hisseler satılacaksa piyasa araştırması yaptırılarak Borsa İstanbul’da bu hisseler satılabilirdi. Böyle bir hisse satış yapılmış olsaydı bundan Tarım Kredi Kooperatifleri ciddi bir gelir elde etmiş olurdu” değerlendirmelerinde bulunuyor.
Hisselerin blok satışının şirket sahibine yapılması ve sonrasında hızlı bir yükseliş trendine girmesi, burada yapılan hisse satışının kesinlikle incelenmesi gerektiğinin altını çizen uzmanlar, ‘hisse fiyatlarının bu kadar yükseleceğini kim bilebilirdi’ denilerek, Tarım Kredi Kooperatiflerine verilen milyarlarca lira zararın geçiştirilemeyeceğinin altını çiziyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı