Tarımda dijitalleşme oyunu!

Tarım Bakanı Vahit Kirişci, tarımda dijitalleşme kapsamında kendisinden önce 2 milyon lira harcanarak hayata geçirilen E-Tarım uygulamasını çöpe attı.

GÜNDEM 03.01.2023, 04:35 03.01.2023, 12:24
2
Tarımda dijitalleşme oyunu!

Tarım Bakanı Kirişci’nin, tarımda dijitalleşme kapsamında kendisinden önce 2 milyon lira harcanarak hayata geçirilen E-Tarım uygulamasını çöpe atarak, kendisinin sıfırdan yeni bir yazılımla “Tarım Cebimde” uygulamasını hayata geçirmesi, bakanlık kaynaklarının bakanların siyasi hırs ve çıkarları için nasıl heba edildiğini gözler önüne koydu.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, kendi dönemini başarılı göstermek için büyük bir skandala imza attı. Tarım sektöründe yaşanan temel sorunlara bir çözüm üretemeyen Kirişci’nin bakanlıkta daha önce yapılmış çalışmaları bile kendi döneminde ilk kez yapılıyormuş gibi göstermeye çalışması, “Cumhurbaşkanı’nın karşısında böyle prim yapmaya çalışıyor” şeklinde değerlendirildi.
Tarımın dijitalleşmesi için “Tarım Cebimde” uygulaması önceki gün Tarım Bakanı Vahit Kirişci’nin tanıtımıyla hayata geçirildi. Kirişci, uygulamanın dijitalleşme konusunda ilk kez yapılan bir çalışma olduğunu söyleyerek, bir “devrim” olarak değerlendirdi. Ancak Bekir Pakdemirli döneminde yine dijitalleşme kapsamında hayata geçirilen ve “Tarım Cebimde” uygulamasından daha kapsamlı olan “E-Tarım” uygulamasını yok sayması ise manidar bulundu.

Tarımda dijitalleşme çalışması Bekir Pakdemirli döneminde başlatılırken, bu kapsamda 2020 yılında 2 milyon lira harcanarak yaptırılan “E-Tarım” uygulaması hayata geçirilmişti. E-Tarım uygulamasının tanıtımı 8 Temmuz 2020 yılında Bekir Pakdemirli tarafından yapılarak hizmete alınmıştı. E-Tarım uygulaması, Tarım Cebimde uygulamasından daha kapsamlı olmasına rağmen, bu uygulama Kirişci döneminde sessiz sedasız çöpe atıldı.
E-Tarım uygulaması ile başta çiftçiler olmak üzere, tüm vatandaşlara bakanlıkla olan iş ve işlemlerini daha kısa sürede, il ve ilçe müdürlüklerine gitmeden tamamen evraksız şekilde online yapabilme imkânı getirilmişti. E-Tarım uygulamasında çiftçilerin hizmet alabileceği 88 modül, vatandaş ve firmaların için ise 50 olmak üzere toplam 138 modül bulunuyordu. 

Kirişci, Tarım Cebimde uygulamasının tanıtım toplantısında, E-Tarım uygulamasının akıbeti ile ilgili hiçbir bilgi vermezken, dijitalleşme çalışmasının Tarım Cebimde uygulaması ile kendi döneminde ilk kez yapıldığını ve bunu da bir devrim olarak nitelendirmesi şaşkınlıkla karşılandı.
Bakan Kirişci’nin dijitalleşme konusunda kendisinden önceki dönem yapılan kapsamlı çalışmayı bir tarafa bırakarak, sıfırdan bir çalışma yaptırması ve bu çalışmanın da ilk kez kendisi döneminde yapıldığını açıklaması Kirişci’nin çelişkisini ortaya koyarken, bakanlık kaynaklarının da kendi siyasi çıkarları için nasıl heba edildiğini gözler önüne serdi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı