Tavuklarda Yumurta Verimini artırma yolları

Yumurtalık tavukların yetiştiriciliği etlik tavuklardan daha hassastır. Tavukların yumurtlama performansı farklı faktörlere bağlıdır. Yanlış kümes yönetimi yumurta üretiminin düşük olmasına neden olur

AİLE 15.10.2022, 16:00
12
Tavuklarda Yumurta Verimini artırma yolları
Ticari bir işletmeden yumurta oranının düşük olması her açıdan zarar anlamına gelir. Bu damızlık sürü içinde geçerlidir. Daha az yumurta, daha az civciv demektir. Ve hatta eğer bir adetten fazla kuluçka makinesi kullanıyorsanız, bazıları boş kalabilir ve çalıştırmanıza gerek yoktur. Bu durumda bazen tamamen tavukların yumurtlaması kesilir ve yetiştirici, tavukların yeniden yumurtlaması için özel ilaçlar ve yemler temin etmesi gerekir. Bu olay çiftliğin masraflarının artmasına ve aynı zamanda, zaman kaybına neden olacaktır.Bu yazıda tavukların yumurtlama oranının artması için bazı yöntemler ve teknikleri paylaşacağız. Ve eğer bir kümesiniz varsa okumanızı tavsiye ederiz.
Öncelikle bilmeniz gereken bazı konular vardır. Tavukların vücutlarında yumurtlama sisteminin nasıl çalıştığını biliyor musunuz ?Bir tavuk günde sadece bir yumurta yapabilir. Ve bazı günler ise hiç yumurta yapamaz. Bu tavuğun ırkına bağlıdır. Bu yüzden bir çiftlik kurmak için ırk seçimine dikkat etmeniz gerekir.
Tavuk bir yumurtayı bıraktıktan sonra diğer yumurtayı oluşturmak için 26 saat zamana ihtiyacı vardır. Ve eğer matematiksel açıdan bakarsak tavuk diğer yumurtasını her gün 2 saat geç yapacaktır.
Yumurtacı tavukların en verimli süresi olgunluktan sonra 3 yıldır. Ve bu süreden sonra yumurtlama sayısı düşer. Ama üretilen yumurtaların boyutu büyür.
Ama bazı yollarla 3 yıldan fazla tavukların yumurta üretimini korumak mümkündür. Aşağıda tavukların yumurtlamasında etkili olan faktörler paylaşılmıştır :
• Yarka döneminde tavukların bakımı ve yönetimi (sağlık ve bakım ve çevre koşulları)• Irk seçimi• Kümes için ışık programı • BeslenmeTavukların yumurta üretimini etkileyen faktörler :Tavukların yumurta üretiminin hızını doğrudan arttırmak için dikkate alınması gereken birçok faktör vardır. Ve bu faktörleri bilmek için bazı bilgilere sahip olmanız ve araştırmalar yapmanız gerekir.Tavukların yaşı, yem tüketimi ve kalitesi, su, ışık programı, hastalıklar vs.. yumurta üretimini etkiler.
• Tavukların yaşlanması : yumurtacı tavuklarda yaşlarının artması büyük bir sorun olabilir. Bir tavuk uzun yıllar yaşayabilir. Ve hayatı boyunca yumurta yapabilir. Ama en verimli dönemi 2-3 yıldır. Yani bu süreden sonra yumurtlama sayısı dikkat alıcı bir seviyede düşer. Bu sürenin değişmesi aslında tavukların ırkına ve kalitesine bağlıdır. Bazı ırklar 50-60 haftaya kadar iyi performanslarını koruyabilirler.
Ve bir yumurtlama dönemi ardından 2-3 aylık bir dinlenme süreci başlar. Molting veya tüy dönemi tavukların dinlenme dönemidir. Ve tüylerini dökmeye başlarlar. Bu dönemde tavukların yumurtlaması oldukça düşük olur veya bazen tamamen kesilir.
Yaşlı tavuklar daha sık tüy dönemine girer ve daha az yumurta yaparlar. Tüy döneminde tavuklara takviye yem verilmesi ve hatta takviye ilaçlar kullanılması önemlidir. Çünkü yeni yumurtlama dönemine başlamaları için gerekli enerjiyi toplamaları gerekir.
• Yanlış beslenme : tavukların yumurta üretiminin artması için vücutlarının protein ve kalsiyum ihtiyacını temin edebilen bir diyete ihtiyac vardır. Bu yüzden bir uzman veteriner tarafından dengeli bir yem rasyonu yazılması tavsiye edilir.
Kümeste yanlış beslenme yumurta üretiminin düşük olmasına neden olur. Tavukların diyetinde dengesiz protein ve kalsiyum seviyesi tavukların aşırı kilo almasına ve aynı zamanda yumurta üretiminin düşük olmasına sebep olur.
Dengesiz beslenmenin bir diğer etkisi ise yumurta boyutunun artması ve tavuğun yumurtlama mecrasının kalıcı hasar görmesine neden olur.Yumurtacı tavukların yem içeriğinde ihtiyaç duydukları bileşenler :
Tavukların yumurta üretimin arttırmak için yemlerinde bazı maddelerin ve bileşenlerin bulunması gerekir. Ve bu bileşenleri bilmeniz son derece önemlidir.
• Tuz : her hayvanın tuza ihtiyacı vardır. Tavukların yeminden tuzu çıkarırsanız, yumurtlama oranı düşer. Hayvanların yiyeceklerinde genel olarak sodyum klorür formunda tuz kullanılır.
sodyum tavukların vücudunda kan PH oranının korunmasına neden olur. Ve klor ise Hidroklorik asit içeren yiyeceklerin midede sindirilmesine yardımcı olmaktadır. Ve en önemlisi vücut sıvısında ozmotik dengeyi sağlar.
• Kalsiyum : tavukların yumurta kabuğu kalsiyum karbonattan oluşur. Yani tavukların civciv döneminde olgunluklarına kadar nispeten düşük bir miktarda kalsiyuma ihtiyaöları vardır. Ama yumurtlamaya başladıkları zamandan yaklaşık yarka döneminin dört katı kadar kalsiyum karbonata ihtiyaç duyarlar. Tavukların yemlerinde düşük kalsiyum oranı yumurtlama sayısının düşük olmasına neden olur. Tavukların kalsiyum ihtiyacı, doğru bir yem rasyonu ile temin edilebilir.
• D vitamini : vücutta kalsiyumun emilimi için D vitamini gereklidir. Gıda içeriğiyle birlikte uygun olmayan D vitamini verilirse, yumurta üretiminin azalmasına neden olur. Yem, D3 ve D2 olmak üzere iki formda D vitamini içerir. Kuşlarda D3, D2'den daha aktiftir. Yani D vitaminini sadece D3 şeklinde sağlamanız gerekir.
• Protein : Protein ihtiyacı aslında proteini oluşturan amino asit ihtiyacıdır. Vücut proteininde yaklaşık 22 çeşit amino asit vardır ve hepsi gereklidir. Tavuklar hepsini üretemezler ve gereksinimlerini karşılayacak kadar da üretemezler. Bu nedenle kümes hayvanı çiftçilerinin, sağlanan gıda ile ekstra protein sağlaması gerekir. Amino asit gereksinimi yaşa ve türe bağlıdır.
• Yönetim hataları : Yanlış yönetim sistemi yumurta üretimini de azaltabilir. Çiftçilerin sıklıkla yaptığı bazı hatalar şunlardır:
o Yemek yememek bunlardan biri. Tavuklarınızı yemden uzak tutarsanız yumurta üretimi azalır. Yumurta üretiminin azalması, yiyeceksiz geçen zamana bağlıdır. Kuşlarınızın yeterli miktarda gıdaya sahip olduğundan emin olun.
o Su da önemli bir elementtir. Su, vücut ağırlığının yaklaşık %70'ini temsil eder. Yetersiz su temini de yumurta üretimini azaltabilir. Kuşlar suya yiyeceklerden daha duyarlıdır.
o Gün ışığı da yumurta üretimini kontrol eden büyük bir faktördür. Tavukların en az 14 saat gün ışığına ihtiyacı vardır. Yumurta üretimini artırmak için ışığın yoğunluğu yeterli olmalıdır.
Yumurta Üreten Tavuklar Nasıl Yönetilir?
Yumurtalık tavukların yetiştiriciliği genel olarak iki yöntem ile yapılır. Bu yöntemlerde kafes veya salma olarak tavuklar beslenir.Çiftliği kurarken çevredeki tavuk çiftliklerini tespit edip ve standart mesafeyi korumanız gerekir. Aksi halde diğer kümeslerden hastalıklar sizin çiftliğe bulaşabilir.
Salonda yeterli ışık olmasına dikkat edilmesi ve aydınlatma sisteminin standart ve yeterli ışığı sağlaması gerekir. Özelliklede yüksek kapasiteli kümeslerde son derece önemlidir.
Salonda sürekli hava sirkülasyonu sağlanması gerekmektedir. Ve kış mevsimlerinde salonda tüm açıkların kapanması ve sadece sıcaklığın havalandırma sistemi tarafından kontrol edilmesi gerekir.
Çünkü açık mecralardan soğuk havanın salona sızması, tavukların hasta olmasına yol açar. Yaz mevsiminde ise sıcaklığın düşürülmesi için, havalandırma sisteminin daha fazla çalışması ve salon ısı değerinin 20-25 derecede sağlanması gerekmektedir.Ayrıca Altlık malzemesinin sürekli temiz tutulması ve değişmesine dikkat edilmelidir.
Yumurta üretimi artması için kümes koşulları :
• Temel ihtiyaçları sağlayın :
o Gıda : Sürünüzün vücudunun düzgün çalışmasını sağlamak için her gün besin pirinç birimleri, protein, karbonhidratlar, vitaminler ve mineraller sağlamanız gerekir. Yumurtlayan sürüler için, onları güçlü tutmak ve güçlü yumurta kabuğu için günlük yemlerinde yüzde 16 ila 18 protein ve yüzde 3 kalsiyum sağlamak önemlidir. Kanatlı hayvan yetiştiricilerinin çoğu, evdeki yiyecek artıklarını besleyerek ve tahılları kaşıyarak para biriktirmeye çalışır. Yumurta üretimini önemli ölçüde azaltır.
o Su : Maksimum yumurta üretimi için sürekli taze ve temiz su gereklidir. Tavuğun sadece gövdesi değil, yumurta hacminin de yarısı sudan oluşur. Yeterli miktarda tatlı su temin edemezseniz, yumurta üretimi azalacaktır. Bu nedenle hem sıcak hem de kurak dönem için güvenilir bir su kaynağına sahip olduğunuzdan emin olmalısınız.
• Temiz kümesler : Hangi yetiştirme sistemini kullandığınız önemli değil. Gerçekten önemli olan kuşlarınızı yetiştirdiğiniz ortamdır. Kalabalıklardan kaçınmalı ve çevreyi olabildiğince temiz tutmaya çalışmalısınız. Otomatik gübre temizleme sistemli kanatlı pil kafesimiz bu sorunu çözmenize yardımcı olabilir. Ve çiftliğinize ziyaretçi kabul etmemelisiniz ve eğer ziyaret etmeniz gerekiyorsa ziyaretten önce duş almalısınız. Beyzbol şapkası, ayakkabı vb. giysilerden kaçınmalısınız.
• Yuva Kutuları sağlayın : Yumurtaları temiz, güzel ve sağlam hale getirmek için kuşlarınızı istediğiniz yere yumurta bırakmaya ikna etmeniz gerekir. Kümesin bir köşesine yumurta bırakmalarına izin vermeyin. Bu işi mükemmel bir şekilde yapmak için herhangi bir kümes hayvanı tedarik şirketinden temizlemesi kolay folluk kutuları satın alabilir veya istediğiniz gibi bir tane oluşturabilirsiniz. Bu kutuları yerden en az iki metre uzağa yerleştirin ve toksik olmayan ahşap talaşı gibi yumuşak bir çöp tabakası bırakın. Ancak daha iyi bir yola ihtiyacınız varsa, yine de kümes pili kafesini satın almanız gerektiğini düşünüyoruz, büyük bir tavuk çiftliği için otomatik yumurta toplama sistemi gerekli olabilir.Yumurta yemek, aç tavuklar arasında yaygın bir şeydir ve bir tavuk diğerine aynı şeyi yapmayı öğretebilir. Bu yüzden bu alışkanlığı geliştirmelerine izin vermeyin. Tavukların çoğu sabah 10'a kadar yumurtlamayı bitirir, bu nedenle aç bir tavuk ona saldırmadan önce yumurtaları toplamanız gereken zamanı tam olarak bilir.
• Yapay bir ışık kaynağı ayarlayın : Işık, yumurta üretimini kontrol eden bir diğer iyi faktördür. Maksimum yumurta üretimi için 14 saat ışık gereklidir. Kış mevsiminde tavuklar yetersiz ışık ve yoğunluğundan dolayı yumurta verimini düşürürler. Ancak çiftliğinize yapay bir ışık kaynağı kurarsanız ve yeterli yoğunlukta 14 saat ışık sağlarsanız. Yumurta üretim oranını artırabilecek siniz.
• Yumurtaları temizleyin : Kuru, temiz, üstü açık kümesler ve folluk kutusu ile sık yumurta toplama işlemi, kuşunuzun yumurtalarını temiz tutmak için uzun süre dayanır.
Yumurtalar temiz bulunursa tekrar yıkamanıza gerek kalmaz, görünmez koruyucu tabakayı kaldıracaktır. Kir miktarı azsa, şunları takip edebilirsiniz:
o Yumurtaları ince taneli zımpara kağıdı yardımıyla kurulayın.
o Ağırlık yıkama kullanabilirsiniz. Ancak yanlış yaparsanız, bakteriler yumurtalara emilebilir.
o Yumurtaları kokulu yiyeceklerle birlikte saklamayın.
Doğru malzemeyi biliyorsanız, yumurtaları küçük bir katman sürüsünden toplamak çok zaman almaz.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı