Son Dakika

TBMM'den 'HSK'ya üye sözü' haberleri hakkında açıklama

TBMM Başkanlığı, 'HSK'ya üye sözü' yönündeki haberlerle ilgili yazılı açıklama yaptı.

SİYASET 29.04.2021, 16:35
14
TBMM'den 'HSK'ya üye sözü' haberleri hakkında açıklama
AK Parti milletvekilleri, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) seçimi için yapılan Karma Komisyon toplantısı öncesinde Mustafa Şentop’un, “Meclis’in seçeceği yedi üyenin üçü için muhalefet partileriyle anlaştığı ve iki ismin İYİ Parti’den, bir ismin ise CHP’den olması yönünde söz verdiğini” ileri sürmüştü.
TBMM Başkanlığı tarafından yayımlanan metinde şu ifadelere yer verildi:
"Hâkimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) üye seçimleri Anayasa'nın 159'uncu maddesi ile 6087 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu'nun 18, 19 ve 20'nci maddelerinde öngörülen esaslar doğrultusunda gerçekleştirilmektedir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Yargıtay üyeleri, Danıştay üyeleri, öğretim üyeleri ve avukatlar arasından HSK'nın 7 üyesini seçmektedir. Bu kapsamda TBMM Başkanlığı, Kurul üyeliği için mevcut üyelerin görev sürelerinin dolmasından altmış gün önce, 07.04.2021 tarihinde seçim sürecini başlatmış ve adaylık için başvuru tarihlerini ilân etmiş; başvuru süresinin 22.04.2021 tamamlanmasını müteakiben Başkanlığa yapılan adaylık başvurularını Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyona (Karma Komisyon) göndermiştir.
HSK üyeliği seçim sürecine ilişkin olarak Anayasa'da ve 6087 sayılı Kanun'da, adaylık başvurularının Karma Komisyona gönderilmesinden sonra TBMM Başkanlığı'na yüklenen bir görev veya verilen bir yetki bulunmamaktadır. Adaylık başvurularının TBMM Başkanlığı'nca Karma Komisyona iletilmesinden sonra seçim işlemlerinin tamamlanması ve Kurul üyelerinin belirlenmesi Karma Komisyon ile TBMM Genel Kurulu tarafından gerçekleştirilmektedir. Karma Komisyon ve TBMM Genel Kurulu'ndaki seçim süreçleriyle ilgili olarak TBMM Başkanlığı'nın her hangi bir yetkisi ve görevi bulunmamaktadır.
Bu çerçevede bugün bazı basın yayın organlarında yayınlanan ve TBMM Başkanı Sn. Mustafa Şentop'un "HSK üyeliği seçimleri için muhalefete söz verdiği" iddialarını içeren haberler tamamen gerçek dışıdır.
Kamuoyunun bilgisine sunulur."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı