TCDD’yi yapılandırmak sosyal maliyet doğurur

TCDD’nin yeniden yapılandırılmasına ilişkin çalışmalara yönelik eleştiriler sürüyor.

EKONOMİ 14.04.2021, 04:35
19
TCDD’yi yapılandırmak sosyal maliyet doğurur
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, TCDD’nin yapılandırılmasına tepki göstererek, bu tarz durumların sosyal maliyet doğurduğunu söyleyerek, vazgeçilmesi çağrısında bulundu.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Ulaştırma Memur-Sen’in Ankara Bölge toplantısına katıldı. Memur-Sen Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın yanı sıra Ulaştırma Memur-Sen Genel Başkanı Kenan Çalışkan, Ulaştırma Memur-Sen Yönetim Kurulu üyeleri ile Ulaştırma Memur-Sen’in Ankara şubeleri ve bağlı il teşkilatlarının şube başkanları ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. Programda konuşan Genel Başkan Ali Yalçın, demiryollarında çağı yakalamanın ön şartının demiryolcuların hukukunu korumak ve haklarını artırmak olduğunu ifade etti. Devlet Demiryolları’nda mevcut işleyiş ve işletim sisteminin değişmesi hedefli çalışmaların yakından takip edildiğinin altını çizen Yalçın, “TCDD’yi yeniden yapılandırmak; emekçi kesimin istihdam şeklini değiştirmek ya da kurumsal tasarımı/tanımı şirkete dönüştürmek şeklinde değil ‘demiryollarını insan ve yük taşımacılığında ilk sıraya’ çıkarmakla ve ‘demiryolcuları da ücret ve çalışma şartlarında zirve noktaya’ taşımakla mümkündür” diye konuştu.

“TCDD’de ilgili süreçte emek kesimine kulak tıkamak; ‘yeniden yapılanmak değil yeni bir sosyal maliyet oluşturmak’ olur” sözleriyle uyarılarda bulunan Yalçın, “TCDD’yi KİT statüsünden şirket statüsüne dönüştürme girişimi noktasında; ilgililere şimdiden hem bir uyarı hem de bir hatırlatma yapalım. Şirkete dönüştürülen KİT’lerin hemen hemen hiçbirinde kâğıt üzerinde yazılan ile gerçekte yaşanan uyumlu olmadı. Hızlı karar alma, daha yüksek kârlılık oluşturma, maliyeti düşürme gibi bütün hedefler kâğıtta kaldı. Hayat ve gerçek tarafında ise ‘artan maliyetler’, ‘zarar riski yükselen şirketler’, ‘emek kesimi üzerinden yükselen sosyal maliyetler’ yaşandı, yaşanıyor. Şirket işçisini taşerona kadro düzenlemesiyle kamu işçisi yapmak; adil devletin TCDD’yi şirkete, kamu görevlisini işçiye dönüştürmeye kalkmak; reformist garabetin resmidir” sözleriyle yapılmaya çalışılanlara tepki gösterdi.

TCDD’nin ticaret kanununa tabi şirkete dönüştürülmesi, demiryolları personelinin 4857’e tabi işçi olarak istihdam edilmesi sunumlarının yapıldığını kaydeden Yalçın, “Kamuda taşeron şirket çalışanı işçileri bir düzenlemeyle kamu işçisi yapan sosyal devlet anlayışının tersine gidilmek isteniyor. Bir tarafta taşeron işçiyi kadrolu kamu işçisi yaparak adil olmanın onurunu yaşayan siyasi irade var. Diğer tarafta ise kadrolu memuru, güvenceli kamu görevlisini şirket işçisi yapmaya odaklanan bürokratik yapı var. Bu tam anlamıyla tezattır. Siyasi iradeyi, siyaset kurumunu adil tavrını korumaya, çözümden yana olmaya, bürokrasiyi de sorun üretmekten, sosyal maliyeti büyütmekten öte sonuç vermeyecek tavırlardan vazgeçmeye davet ediyoruz” dedi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 18 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:53
Öğle 12:43
İkindi 16:24
Akşam 19:23
Yatsı 20:43
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı