TCMB eski Başekonomisti uyardı: Resmi enflasyon yüzde 30'a çıkabilir

Merkez Bankası eski Başekonomisti Hakan Kara, lirada bugün meydana gelen ve yüzde 18'i aşan değer kaybını sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı paylaşım ile yorumladı.

EKONOMİ 23.11.2021, 22:10
4
TCMB eski Başekonomisti uyardı: Resmi enflasyon yüzde 30'a çıkabilir
Türk lirasının serbest düşüşe geçmesiyle birlikte dolar kuru bugün art arda rekorlar kırdı. Dolar/TL kuru 15.35'te 13.50 liraya kadar rekor bir seviyeye yükseldi. 
Türk lirası salı günü yüzde 18 değer kaybıyla gelişen ülke para birimleri arasında en fazla değer kaybeden para birimi olurken Türkiye 'kara salı'da ekonomide yaşananlarla sarsıldı. 
Merkez Bankası eski Başekonomisti Hakan Kara, liradaki değer kaybı hakkında sosyal medya hesabı Twitter'den yaptığı paylaşımda "TL TL olalı böyle zulüm görmemiştir." ifadesini kullandı.

Son gelişmeleri sosyal medya hesabından yorumlayan Merkez Bankası eski Başekonomisti Hakan Kara, "Bugünkü kur seviyesi ile önümüzdeki aylarda resmi enflasyon %30'u geçebilir. Mevcut mevduat faiziyle -15 reel faiz demek. Acilen tedbir alınmazsa finansal sistem buna dayanamaz." ifadesini kullandı. 
Merkez Bankası eski Başekonomisti Hakan Kara paylaşımının devamında, "Dalgalı kur rejiminde ikinci kez serbest düşüş yaşamayı başaran ülke olarak tarih geçiyoruz. Sadece ve sadece temelsiz bir ısrar uğruna.. Yanıldığınızı kabul etmek de bir erdemdir. Çok geç olmadan lütfen bu ısrardan dönün.Döviz kurundaki sıçrama enflasyonu ne kadar etkiler? Enflasyon dinamiklerindeki değişimi ve döviz kurundan yurt içi fiyatlara geçişi mercek altına alan çalışmamız @eaf_erf çalışma tebliği olarak yayınlandı." açıklamasında bulundu. 

Merkez Bankası eski Başekonomisti Hakan Kara değerlendirmesini şöyle sürdürdü: 

Son yıllarda enflasyon dinamiklerinde ciddi değişim tespit ediyoruz. Zaman içinde değişen kur geçiş katsayılarına göre 1)döviz kurunun enflasyon üzerindeki toplam etkisi artıyor 2)kur fiyatlara daha hızlı geçiyor. Aynı çeyrekteki etki (en alt lacivert çubuk) iki katına çıkmış.
Benzer sonuçları VAR yöntemiyle de teyit edebiliyoruz. 2016 öncesi toplam geçişkenlik %15 dolayındayken 2017 sonrasını dahil eden örneklemde %27’ye çıkmış Geçiş hem artmış hem de hızlanmış. Eskiden geçişin %80’i dokuz ay içinde tamamlanırken şimdi altı ay içinde tamamlanıyor.
Geçiş etkisi talep koşulları, şokun büyüklüğü/kalıcılığı, değer kaybı/değerlenme, enflasyon düzeyi/oynaklığı, beklentilere göre değişebiliyor. Alternatif modeller kullanarak yapılan tahminlere göre son 10 yılda ortalama bir yıllık geçişkenlik %26 ile %34 arasında değişiyor.
Bu tahminler 2010 sonrası dönem için ortalama geçişkenliği gösteriyor. Diğer yandan tahminler gösteriyor ki içinde bulunduğumuz döneme yaklaştıkça geçişkenlik güçleniyor. Yakın dönemi daha iyi anlamak için 8-yıllık kayan pencerelerle yaptığımız tahminlere bakmakta fayda var.
8 yıllık pencerelerde Phillips eğrisi kullanılarak tahmin edilen geçişkenlikler, 2016 öncesinde %15 olan kurdan fiyatlara kısa vadeli geçiş etkisinin son yıllarda %30’un üzerine çıktığını gösteriyor. Uzun dönemli etki ise %15’lerden %50’lere çıkmış.
%30 katsayısı son on yılın ORTALAMA geçişkenliği. Ancak tahminler gösteriyor ki yakın dönemde geçiş daha da güçleniyor Beklentilerdeki bozulma, kur şokunun büyüklüğü ve arz-talep dengesizliğini de dikkate alırsak bu dönemde %30’dan çok daha yüksek bir kur geçişi görebiliriz

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı