Tek dertleri İslam'la! Hindistan müslümanlarına Çin modeli zulüm

Hindistan'ın iktidar partisi BJP'nin Sözcüsü Sharma'nın Hazreti Muhammed'e (S.A.V.) ilişkin sözlerini Uttar Pradesh eyaletinde protesto edilmeye devam ediliyor.

DÜNYA 13.06.2022, 22:45
2
Tek dertleri İslam'la! Hindistan müslümanlarına Çin modeli zulüm
Hindistan'ın iktidar partisi Hindistan Halk Partisi (BJP) Sözcüsü Nupur Sharma'nın Hazreti Muhammed ilişkin sözlerini Uttar Pradesh eyaletinde protesto eden 300'den fazla Müslüman gözaltına alındı.
BBC'nin haberine göre, BJP'nin yönetimindeki Uttar Pradesh'teki yerel yöneticiler hafta sonu devam eden protestoların 'şiddetli bir hal alması ile ilişkili' olduğu iddia edilen bazı Müslümanların evini yıktı.
Hindistanlı Müslüman yurttaşlara ait üç evi yıkan yerel yöneticiler konutların kaçak inşa edildiğini iddia ederken ev sahipleri bu iddiayı reddetti.

Yıkılan evlerden ikisi Cuma namazı sonrası taş atmakla suçlanan kişilere, üçüncü ev ise protestoları planladığı öne sürülen Javed Ahmed isimli bir siyasetçiye aitti. Konuyla ilgili konuşan eski Başyargıç Govind Mathur, Ahmed'in evinin yıkılmasının 'yasadışı' olduğunu söyledi.
Mathur "Bir anlığına yapının kaçak olduğunu varsaysak bile -ki milyonlarca Hindistanlı böyle yaşıyor- sakinlerinin gözaltında olduğu sırada pazar günü bir evi yıkmaya izin verilemez" ifadelerini kullandı.

Müslümanların evlerinin yıkılması muhalefet liderlerinin de tepkisiyle karşılandı. Uttar Pradesh eyalet başkanı Yogi Adityanath'ı hedef alan muhalefet, siyasetçiyi 'ülkedeki Müslüman azınlığı hedef almak' ile suçladı. Bir grup avukat da yüksek mahkemeye bir mektup yazarak söz konusu yıkımın yasaya aykırı olduğunu belirtti. Mektuba göre, evi yıkılan kişilere 'yapıların kaçak olduğu ile ilgili önceden bir bildirim yapılmamıştı.'

Öte yandan, bu, Hindistan'ın iktidar partisi BJP yönetimindeki Uttar Pradesh ve diğer eyaletlerdeki yerel yöneticilerin ev yıkımlarını protestocuları hedef almak için kullanmak ile ilk suçlanışı değil.
Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de 16 Nisan 2022'de Hinduların Hanuman Jayanti Festivali sırasında Hindu ve Müslüman gruplar arasında çatışmalar çıkmış, olayların ardından bölgedeki Müslümanlara ait mülkler yerel yönetimlerce buldozerlerle yıkılmaya başlanmıştı.
1 milyar 380 milyon insanın yaşadığı Hindistan'da yaklaşık 200 milyon Müslüman yaşıyor. Başbakan Narendra Modi ve Hindu milliyetçisi partisi BJP, Müslüman azınlığa ayrımcılık sebebiyle sık sık eleştiriliyor.

Hindistan'ın iktidardaki muhafazakâr Hindu Bharatiya Janata Partisi'nin (BJP) Sözcüsü Nupur Sharma'nın bir televizyon kanalında Hazreti Muhammed ile ilgili sarf ettiği sözler hem ülkedeki Müslümanların hem de aralarında İran ve Kuveyt'in de olduğu ülkelerin tepkisini çekmişti.BJP, tepkilerin ardından, parti sözcüsü Sharma'nın sözlerinin partinin ya da Hindistan hükümetinin görüşlerini yansıtmadığını belirtti.
Sharma görevden alınırken Hindistan'da bazı bölgelerde protestolar düzenlendi, protestolar çatışmaya dönüştü.
BJP, tepkilerin büyümesinin ardından partinin tüm dinlere saygılı olduğunu savunan bir açıklama yayınladı.
Suudi Arabistan, Nupur Sharma'nın sözlerini hakaret olarak nitelendirdi. İran, Kuveyt, Katar ve Pakistan'dan da kınama mesajları geldi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı