Teknik dolar kuru analizi! Dolarda büyük kapışma

Dolar kuru, TÜİK'ten gelen yüzde 18,95 enflasyon rakamı sonrası bir miktar düştü. Dolar borcu olanlar ise dolar kuru hangi yönde seyredecek merak ediyor. İşte teknik dolar kuru analizi...

EKONOMİ 05.08.2021, 01:40
8
Teknik dolar kuru analizi! Dolarda büyük kapışma
Dolar kuru TÜİK’in açıkladığı yüzde 18,95 enflasyon rakamı sonrası Merkez Bankası’nın kısa vadede faiz oranını düşürmeyeceğine dair beklentilerle bir miktar düşüş gerçekleştirdikten sonra yeniden yükselişe başladı. TÜİK’ten gelen enflasyon verisi sonrası dolar kuru 8,30 TL’ye kadar geriledi. TCMB’nin faiz indirmeyeceği beklentisi dolar kurunun gerilemesine etkisi oldu. Dolar kuru sonra yeniden 8,40’ın üzerine çıktı.
Dolar kuru üzerinden yaşanan bu tepki yükselişleri için teknik analiz uzmanları uyarılarda bulunuyor. Kıdemli Analist youtube kanalında yapılan dolar kuru teknik analizinde, “Sert düşüyor, sert yükselişler normal” uyarısı yapıldı. “Dolar kurunda büyük kapışma! Çarpılan çarpılana…” başlıklı dolar kuru teknik analizinde, “Kurun bugünkü verdiği tepki yükselişi çok normal. Bu gibi hareketlerde atlarsanız sazan gibi elinizde patlar. Bunun örneklerini gördük. Çünkü önemli bir trend bozulmuş.” denildi.
Yükseliş trendini bozan bir dolar kuru olduğu ifade edilen analizde, “Yeni bir haber akışı olumsuz şekilde gelmediği sürece dolar endeksi çok sert fiyatlamadığı sürece, yeni bir jeopolitik ya da siyasi risk ya da Merkez Bankası’nın olumsuz bir söylem gelmediği sürece Merkez Bankası sıkı duruşunu devam ettirdiği takdirde kur da zaten bir yükseliş beklemiyoruz. Bizim için sürpriz değil 8 lira 30 kuruş seviyesi önemli bir destek noktasıydı.” ifadeleri yer aldı.
Dolar kurunda psikolojik desteğin 8 lira olduğu yorumlanan analizde, “Dolar kuru psikolojik seviyesine doğru hızlı ataklarını gerçekleşecek. Onun da altında 8,12 gibi ana dirençlerimiz tabiki var. O yüzden heyecana gerek yok.” denildi.
Teknik dolar kuru analizi şöyle:
“Tepki yükselişleri dikkatli olalım, sert düşüyor, sert yükselişler çok normal. Bu gibi durumlarda panik aldığımızı kontrol etmekte eğitim amaçlı fayda var diye söylemiştik. Ciddi derecede bir düşüş yaşadık. Özellikle çok kısa bir vadede 8,60 bandından itibaren 32 kuruş kadar geri çekildi. Bunun tepki yükselişinin de bu denli bir anda olması çok normal. Tabi gözler yine o işte 7,20’den 8,60 liraya vuran hareket gibi oldu. Hayır şu anda piyasa zaten onu destekleyecek bir haber akışında yok. Özellikle Dolar/TL’de faize dayanan enflasyon sonrası gerilemenin sebebi de bildiğiniz gibi Dolar/TL enflasyonun beklentileri aşarak yüzde 18.95 olarak gerçekleşmesi sonrasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan kısa vadede faiz indirimi piyasa beklemiyor ve bu beklenti de fiyatlanıyor ve geri çekilmede bu. Zaten biz bunu bir-iki aydır özellikle üzerine basa basa söylüyoruz bakın. Enflasyon faiz arasındaki denge iyi merkez bankası arkasında durur ise ve mesajlarına 1-2 söylem zaten devam ettirirse bu iş olur dedik ve düzeltme getirdik ve piyasa zaten bu yönde fiyat diye bizim beklentimiz doğrultusunda. O yüzden ben panik olacak bir durum da görmüyorum ki zaten sat sinyali umarım burada zaten görebiliyorsunuz. Yani trende baktığımızda. Sat sinyalinin ya artık çizgilerin aşağı yönde geliştiğini, yeşil bulutların altında kapanışın geldiğini görebiliyorsunuz.
Yeni bir kur şokunun gelebilmesi için tek bir şart var. Bu şartada  baktığımızda bu hafta itibariyle tabanca 8,55 8,60 seviyelerinin üzerine hareket gelmek zorunda. Gelmediği takdirde bu direnç, mavi direnç aşılmadığı sürece kurda yükseliş bekleyemezsiniz ve gözünüzü dört açın. Piyasadaki alıcılara kendinizi kaptırmayın. Yukarı doğru kırılcak diye bir durum var mı? Asla böyle bir şey söz konusu olamaz. Yani piyasa her an sert bir fiyatla yeniden farklı bir sürece girebilir. Evet, bunları zaten yaşadık, gördük, defalarca kez test ettik. Şu anda 8,55 8,60 bandı ana direncimiz o noktanın da altında bizi karşılayacak olan bir 8,48 gibi ana direnç seviyesi var ama biz dedik ki 8,48 zaten bizim için önemli. Bölgenin üzerinde kapanışlar olmadığı sürece kısa vadede heyecan yaratacak bir durum yok dedik. Bugün itibariyle 8:45 döneminde yarın itibariyle 8,48 denebilir mi? Şuan için zayıf. Neden zayıf. Özellikle 4 saatlik bazda baktığımızda aşırı düştü diye neredeyse demir attı. Bu sefer de tepki arayışı var. Şimdi bir saatlik ve 15 dakikalık grafiklere geldiğimizde zaten göstergelerin bir anda nasıl sulandığını görüyorsunuz. Bakın ve aşırı alış bölgesinde kapanış yapmadan hemen boynunu aşağı doğru göstergemiz büktü. Bu noktada zaten 8,48’i işaret ediyor ve fiyat grafiğinde de bu noktada önemli. Zaten biraz önce paylaşmıştık. Yani teknik analiz işliyor. Hatta 15 dakikalık grafiklere geldiğimizde burada yine kendi içindeki yükseliş trendinin bozmuş bir Dolar/TL karşımızda duruyor ve bizi karşılıyor. O yüzden heyecana gerek olmadan sakinliğinizi korumanız da fayda var ya zaten bu kadar dik bir yükseliş açısı sürdürülebilir değil. Sadece yüksekten bir mal kitleme, kısa vadede. Aşağı tarafta nerelere kadar geri çekilebiliriz. Kısa vadede yani saatlik bazlar da dikkatli olacağız.
Oynaklık arttı, geri çekilmeler konusunda dikkatli olacağız. 8,38 rakamı hatta 8,37 8,38’ler önemli. Yeni bir boşluk ve 8,30’da altında fiyatlamaya sebebiyet verecektir. Yukarda 8,48 bizim takip ettiğimiz rakama göstergelere baktığımızda 15 dakikalık grafiklerde kısa vadede. Sat sinyali tepeden dönüşümüzü alıyoruz. Dikkatli olalım yani şuan için heyecan verecek bir durum yok. Özellikle 15 dakikalık grafiklerde bu yükseliş zaten bitti. Bunun açıklamasını da yine yatırım tavsiyesi olmadan yapmış olalım. Yeni bir haber akışı olumsuz şekilde gelmediği sürece dolar endeksi çok sert fiyatlamadığı sürece, yeni bir jeopolitik ya da siyasi risk ya da Merkez Bankası’nın olumsuz bir söylem gelmediği sürece Merkez Bankası sıkı duruşunu devam ettirdiği takdirde kur da zaten bir yükseliş beklemiyoruz. Bizim için sürpriz değil 8 lira 30 kuruş seviyesi önemli bir destek noktasıydı. Bu destek noktasını zaten sizlerle paylaşmıştık, yatırım tavsiyesi olmadan ve burada da yine değerlendirmelerimizi yapmıştık. Gördüğünüz gibi daha önceki alıcı grubu olan noktaya bir temas gerçekleşti.
Çok normal bölgenin altında nereye gidelim sorusuna ise bölgenin altında arkadaşlar gideceğimiz seviye zaten belli. 8 lira psikolojik seviyesine doğru hızlı ataklarını gerçekleşecek. Onun da altında 8,12 gibi ana dirençlerimiz tabiki var. O yüzden heyecana gerek yok. Yukarıdan gelen düzeltme hattımızda zaten belli. Bu noktayı turuncu çizelim. Bölge aşılmadığı sürece alım yönünde işlemler çok ciddi anlamda zarar yazacaktır. O noktada dikkatli olursak iyi olur diye düşünüyorum ve baktığım zaten ama yükseliş trendi bozulmuş. Bugün de bir onay istemiş gibi duruyor. Biz beklentilerimizin arkasındayız. Tabii ki yatırım tavsiyesi değil, teknik analizi her yönden inceliyoruz. Yardımcı araçlarımıza en ince ayrıntısına kadar bakıyoruz. Bu arayan kısa vadede borç tarafında bir miktar hareketlenmeleri zaten beklediğimi söylemiştim. Özellikle alt pazar hisselerine dikkat demiştin. Ciddi derecede oynaklıkların olacağını dile getirmiştim. Biz düzü bir kenara koymuştuk. Evet orası önemli zaten ana etken madde sonrası ama ben alt pazarda daha iyi fırsatların olduğunu kendimce yatırım tavsiyesi olmadan dile getirmiştim. O noktayı ben daha çok takip ediyorum ve dünya genelinde zaten kısa vadede riskli varlıklara yönelim var zaten. Bu da kur tarafında zayıflamaya işaret ediyor. O yüzden dikkatli olursak iyi olur.
Kurun bugünkü verdiği tepki yükselişi çok normal. Bu gibi hareketlerde atlarsanız sazan gibi elinizde patlar. Bunun örneklerini gördük. Çünkü önemli bir trend bozulmuş ve bu saatten sonra buradaki boşluk buradaki dirençler ve destekler görüldüğü gibi daha doğrusu destekleri, bunlar çalışacak. O yüzden dikkatli olursanız iyi olur. Ta ki olumsuz haber akışları piyasaya düşene kadar. Şu konuştu, işte yıl sonu enflasyon beklentisi şu yıl sonu kur beklentisi şu, merkez bankası yıl sonu enflasyon kur beklentisini yükseltmiş. Evet, arkadaşlar bunlar doğru. Biz bunları zaten inkar etmiyoruz ama kısa vadede çok ciddi bir oynaklığımız söz konusu kısa vadede çok sert bozulan bir trend söz konusu. O yüzden dikkatli olursak her iki yönde de rakamlarımızı eğitim amaçlı takip edersek daha iyi sonuçlar alacağımızı düşünüyorum. O anlamda da kendimizi hazırlayalım dedim.
Hemen birde kısa vadede türk lirasının dolar karşısında görüntüsüne bakalım. O noktada türk lirasının zaten biz pozitif görüyorduk. Gördüğünüz gibi ciddi derecede oynak bir gün ama türk lirası çok polis seyretmeye devam ediyor. Al sinyalini geçerli zaten günlük bazda görebiliyorsunuz. Haftalık da dipten pozitife çeviren bir TL var ve göstergelerimizde çok iyi ilerliyor ve dipte pozitif uyumsuz. Haftalık bazda umut vadediyor.
Bu doların artık biteceği, doların 7 liranın altında veyahut 7 lira seviyelerinde çok kalıcılık taşıyacağı anlamı zaten taşımıyor. Şuan için zaten bunu söylemem doğru olmaz. O günün şartlarına göre o gün haber akışları ekonomik verileri bunlara bakarak değerlendiriyor. Şu an için bu seviyelerden döviz yada gram altın gibi enstrümanları bulaşmam. Herkesin kendi görüşü, saygı duyuyorum ama ben şayet borcum olsaydı alım için bir miktar daha beklerdim.”
Editörün Notu: Haberde yer ifadeler teknik analiz içerir. Yatırım tavsiyesi veya yönlendirmesi taşımaz.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:02
Güneş 06:23
Öğle 12:49
İkindi 16:19
Akşam 19:04
Yatsı 20:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı