Temel Karamollaoğlu: Vaat konusunda çok bonkörler

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, haftalık basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

SİYASET 06.10.2022, 07:00 06.10.2022, 14:04
3
Temel Karamollaoğlu: Vaat konusunda çok bonkörler

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, Ekim ayının hem ülke hem de parti olarak yoğun bir tempo ile başladığını belirterek, yaşanılan hadiselerin tahminlerden hızlı gerçekleştiğinin altını çizdi. 6’lı masanın 2 Ekim’de CHP ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantısının yeni dönemin ilk toplantısı olduğunu belirten Karamollaoğlu, masa tarafından belirlenecek adayın Türkiye’nin 13’üncü Cumhurbaşkanı olacağına inandıklarını ifade etti.  İktidarın 2023 için enflasyonu tek haneli rakamlara indirme hedefini hatırlatan Karamollaoğlu, “İktidardakiler, ‘Enflasyonu tek haneye indireceğiz’ demişlerdi. Şu an enflasyon ne durumda? Hayaller tek haneli enflasyon, gerçekler ise 3 haneli enflasyon.” dedi. 
İktidarın 2023 yılı için verdiği vaatleri hatırlatan Karamollaoğlu, verilen vaatler konusunda çok bonkör olan iktidarın, gerçekleştirme konusunda o kadar bonkör olmadığına dikkat çekerek, verilen vaatleri sıraladı:* “İKtidarın ilk vaadi, dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde yer almaktı. Bu vaat verildiğinde dünyanın ilk 16 ekonomisi arasında idik, ancak şimdi 2023’te ilk 20 içinde olma münakaşası yapılıyor. * İkinci vaat, enflasyonu tek haneli rakamlara kalıcı bir şekilde indirmekti, TÜİK’in sipariş usulü hazırladığı rakam dahi yüzde 83,45! Yani hayaller tek haneli enflasyon, ancak gerçekler üç haneli enflasyon! * Üçüncü vaat, ihracatımızı 500 milyar dolara ulaştırmaktı. İhracat hedefinin, vaat edilenin yarısına bile erişmesi mümkün olmadı. 2022 yılı ilk dokuz ayı ihracat toplamı 165,6 milyar dolar. * Dördüncü vaat, kişi başına düşen milli gelirimizi 25 bin dolara yükseltmekti. Şimdi ne oldu? Cumhurbaşkanı imzası ile yayımlanan 2023-2025 Orta Vadeli Program’da bu rakam revize edilerek, kişi başına gelirin 2023 sonu itibarıyla 10.067 dolar olacağı öngörülüyor. * Beşinci vaat, en az 2 trilyon dolarlık bir ekonomi büyüklüğüne ulaşmaktı. Ne oldu? 2023-2025 Orta Vadeli Program’a göre; 2023 yılı milli hasıla tahmini 867 milyar dolarda kaldı, 1 trilyon doları bile bulamadık.”
Saadet Partisi’nin Yüksek İstişare Kurulu, Genel İdare Kurulu ve İl Başkanları Toplantılarının geçen haftalarda gerçekleştirildiğine dikkat çeken Karamollaoğlu, toplantıların sonucunda alınan kongre kararını hatırlatarak, “Yasal zorunluluk gereği, Saadet Partimizin 8’inci Olağan Büyük Kongresi’nin 30 Ekim Pazar günü geniş bir katılımla, coşku ve heyecanla gerçekleştireceğiz. ‘Seçimlere ve iktidara hazırlık’ çalışmalarımızı taçlandıracağımız bu kongremizin partimize, milletimize ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum.” dedi.
Gerçekleştirilecek kongre ile parti teşkilatının heyecanının pekiştirileceğini belirten Karamollaoğlu, çalışmalarının da hızlanacağına dikkat çekerek, “İnsanca yaşamın mümkün olduğu, insanca yaşanan bir Türkiye için, her zamankinden çok daha kararlı ve azimli bir şekilde yolumuza devam edeceğiz. 81 il ve 922 ilçemizden teşkilat mensuplarımızın ve vatandaşlarımızın katılımıyla gerçekleştireceğimiz kongremiz, heyecanımızı pekiştireceğimiz, azim ve gayretimizi daha da artıracağımız bir kongre olacaktır inşallah. İnanıyoruz ki, yeni dönemde iktidarın da güçlü bir aktörü olacak partimiz, bu kongre ile birlikte çok daha güçlenecektir.” diye konuştu.
Türkiye’de her alanda bir yozlaşma, bozulma ve çürümenin yaşandığına dikkat çeken Karamollaoğlu, iktidar partisinin yanlışları ile iktidarda kalmasının mümkün olmadığını belirterek, “Ülkesini seven, yaptıklarının sorumluluğunu idrak ve kabul etme seviyesinde olan bir iktidarın, bu denli başarısızlık ve milletimizi mahkûm ettiği yoksulluk ve hayat pahalılığı karşısında bir an bile iktidarda durması mümkün değildir. Aslında yapması gereken, ceketini alıp, ‘Ben bu işi başaramadım’ diyerek kendiliğinden çekilmesidir. Peki, şu anda ne oluyor? İktidar, bırakın yanlışını kabul edip, sorumluluklarının hesabını vermeyi, yaptığı tüm bu yanlışları müthiş bir başarı öyküsü olarak pazarlama gayreti içerisine girmiş bulunuyor. Sorunları dış güçlerin ekonomiye saldırısına, iç güçlerin işbirlikçiliğine, süfli hayat isteklerine, şükürsüzlüğe bağlıyor ve sözde Türkiye’ye özgün bir ekonomi modelinden bahsediyorlar” ifadelerini kullandı.
“Türkiye Ekonomi Modeli”nin Türkiye’ye fayda sağlamadığını hatta daha da kötüye götürdüğüne dikkat çeken Karamollaoğlu, enflasyon rakamlarına göre iflas eden Arjantin’in bile gerisine düşüldüğüne vurgu yaparak, “TÜİK’in açıkladığı son verilere göre yıllık enflasyon yüzde 83,4’ü yakaladı. Bağımsız araştırma gruplarının ortaya koyduğu rakam çok daha vahim, enflasyon yüzde 186,27! İki mislinden fazla. Bu oranla G-20 ülkeleri içinde, iflas etmiş Arjantin’in bile gerisindeyiz, en yüksek enflasyona sahip ülkeyiz, ayrıca 1998’den bu yana oranlarımızın süratle artışına da şahit oluyoruz. Bu arkadaşlar 5 Ekim 2021 tarihinde 8 lira 85 kuruş olan bir doları, bir yılda yaklaşık 19 liraya çıkarmayı başardılar. Dolar iki mislini geçti. 2021 Eylül ayı sonu itibarıyla 7 lira 30 kuruş olan mazotun bir litresi, Eylül 2022 sonu itibarıyla 23 lira 23 kuruşa çıktı ama bu rakamları dün belirlerken, bugün sabaha karşı bir zammın daha geleceği haberi de alındı. 2021 yılı Eylül ayında 152 lira olan 12 kg’lık mutfak tüpünün fiyatı, Eylül 2022 itibarıyla 316 liraya çıktı. Hep yüzde 100’ün üzerinde bir artış var. 2021 yılı Eylül ayı itibarıyla Ankara’da metreküpü 2 lira 32 kuruş olan doğal gazı, 2022 Eylül itibarıyla 5 lira 69 kuruşa çıktı. Et, süt, yağ, şeker, un gibi mutfağın zorunlu ihtiyaçlarından bir kısmına dar ve orta gelirli vatandaşlarımız artık ulaşamaz oldu” ifadelerini kullandı.
Açıklanan açlık sınırının asgari ücretin üzerine çıktığını hatırlatan Karamollaoğlu, asgari ücretin yoksulluk sınırına göre belirlenmesi için çağrıda bulunurken, “Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 7 bin 250 TL oldu. Bu tutar asgari ücretten bin 750 lira daha fazla. Aslında utanç verici. Yoksulluk sınırı asgari ücretin dört katını aştı ve 23 bin 600 liraya yükseldi. Hedef yoksulluk sınırında bir ücretin genel kabul görmesi olmalı. Yoksulluk sınırı dediğimiz sınır bir ailenin bütün ihtiyaçlarını karşılayacağı bir sınırdır. Maalesef geleceğimize umutla bakamıyoruz. Ülkenin bugünü değil, yarınları da borçlarla, kamu özel işbirliği projeleri ile ipotek altına alındı” diye konuştu.
İktidarın utanması gereken verilere karşı övünmeye çalıştığını ifade eden Karamollaoğlu, iktidarın uyguladığı Türkiye Ekonomi Modeli isminin önünden Türkiye isminin kaldırılması gerektiğini belirterek, “20 yıldır iktidarda bulunanlar, utanılması gereken bu ekonomik tablo ile övünmeye yelteniyorlar. Halimizin perişanlığını vatandaşın sıkıntılarını bir kenara bırakarak, aslında biz çok daha iyiyiz demek istiyorlar. Yalan söylemek çok kolay bir şey ama bunun hesabının verilmesi kolay değildir. Övündüğünüz ucube ‘Özgün Ekonomi Modeli’ işte budur. Lütfen, bu ucube modelin önünden ‘Türkiye’ adını kaldırın. Türkiye ne bu modeli, ne de bu modelin mucitlerini hak ediyor. Ama ne yazık ki başarısızlıklarını bile başarı gibi pazarlamaktan da vazgeçmiyorlar. Kamu kaynakları ile beslenen havuz medyası sayesinde iktidar, her türlü başarısızlığının üstünü örtmeye çalışıyor” dedi.
Kötü tabloya karşı iktidarın önümüzdeki dönem için de hazırlık yaptığını ifade eden Karamollaoğlu, yalan ifadelere karşı vatandaşlara uyarıda bulunarak, “Önümüzdeki dönemde pazarlanacak yalan da şimdiden hazır. ‘Efendim şimdiye kadar bazı sıkıntılar çektik önümüzdeki dönemlerde bu iyileşecek’ ben size bunun anlamını anlatmaya çalışacağım. Baz etkisi ile 2022 Aralık ve 2023 Ocak ayı itibarıyla enflasyon oranında düşüş yaşanması söz konusu olabilecek. Enflasyon kalkmayacak sadece gerileyecek. Yani yıllık enflasyon yüzde 80’li seviyelerden yüzde 50’li seviyelere inecek ve bu durum da büyük bir başarı olarak takdim edilecek, pazarlanacak. Yüzde 80 enflasyon yani 100 liralık bir ürün 180’e çıkacak. Enflasyon rakamı 50’ye düşünce 270 liraya yükselecek. Ama onlar bu artışı değil enflasyon rakamının düşmesini reklam yapacaklar. Buna da özgün ekonomi modelimizin başarısı diyecekler” ifadelerini kullandı.
İktidarın 2023 yılı için verdiği vaatleri hatırlatan Karamollaoğlu, verilen vaatler konusunda çok bonkör olan iktidarın gerçekleştirme konusunda o kadar bonkör olmadığına dikkat çekerken, verilen vaatleri sıraladı, “İktidarın ilk vaadi dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde yer almaktı, Bu vaat verildiğinde dünyanın ilk 16 ekonomisi arasında idik, ancak şimdi 2023’te ilk 20 içinde olma münakaşası yapılıyor. bırakın 10’uncu sırada olmayı, aksine daha da geriye gidildi. İkinci vaat, enflasyonu tek haneli rakamlara kalıcı bir şekilde indirmekti, TÜİK’in sipariş usulü hazırladığı rakam dahi yüzde 83,45! Yani hayaller tek haneli enflasyon, ancak gerçekler üç haneli enflasyon! TÜİK yüzde 83,45 diyor ama bağımsız araştırmacılar bunun yüzde 186 olduğunu söylüyor. Üçüncü vaat ihracatımızı 500 milyar dolara ulaştırmaktı ihracat hedefinin vaat edilenin yarısına bile erişmesi mümkün olmadı. 2022 yılı İlk dokuz ayı ihracat toplamı 165,6 milyar dolar. Yıl sonuna kadar aynı hızda devam edecek olursa, ihracat tutarının 220 milyar dolara anca çıkacak. Nerede 500 milyar dolar. Dördüncü vaat kişi başına düşen milli gelirimizi 25 bin dolara yükseltmekti. Bu konu iktidarın çok önemsediği bir konuydu. Şimdi ne oldu: Cumhurbaşkanı imzası ile yayımlanan 2023-2025 Orta Vadeli Program’da bu rakam revize edilerek, kişi başına gelirin 2023 sonu itibarıyla 10.067 dolar olacağı öngörülüyor. 25 bin dolar ve 10 bin dolar. Vatandaşa zenginleşme vaadinde bulundular ama o seviyeyi bile tutamadılar. Beşinci vaat en az 2 trilyon dolarlık bir ekonomi büyüklüğüne ulaşmaktı. Ne oldu 2023-2025 Orta Vadeli Program’a göre; 2023 yılı milli hasıla tahmini 867 milyar dolarda kaldı, 1 trilyon doları bile bulamadık. Sayın Erdoğan’ın sıkça kullandığı şekliyle ifade edersek; 2 trilyon dolar nere, 867 milyar dolar nere?” dedi.
İktidarın, 20 yıllık iktidarda bulunmasına ve rakamları sürekli revize etmesine rağmen vermiş olduğu sözleri tutmamasına karşın 5 yıl daha süre istemesinin mantıklı bir gerekçesinin olmadığına dikkat çeken Karamollaoğlu, Türkiye’nin artık yeni bir başlangıç yapması gerektiğini ifade ederek, “Geçmişte ne zaman iktidara gelsek büyük hizmetlere imza attık. Bunun en büyük şahikasını ise 1996’da gösterdik. Biz tekliflerimizi herkesin benimseyeceği teklifler olarak sunarız. Biz artık yeni bir başlangıç yapma, 20 yılın sonunda geride bırakılan bu enkazı hızla ortadan kaldırmaya mecbur olduğumuzu hissediyor, bunu zamanının geldiğine inanıyoruz. Ekonomik yıkıma son verecek olanlar bizler olacağız, maddi ve manevi kalkınma hamlesini başlatacak olan bizler olacağız, Şahsiyetli bir dış politikanın, güçlü ve öncü bir Türkiye’nin teminatı bizler olacağız. Kazanımlarımızın, temel hak ve özgürlüklerimizin teminatı ve bunları daha da ileriye taşıyacak olan yine bizleriz, TBMM başta olmak üzere, tüm kurumlarımızı ehliyet ve liyakat esasıyla yeniden işler hale getirecek olan yine bizleriz. Toplumsal kutuplaşmaya son vererek, 85 milyon insanımızın huzur, güven, düzen ve kazanç bulacağı ‘Yaşanabilir ve Yeniden büyük Türkiye’yi hep birlikte inşa etmekte kararlıyız!” diye konuştu.
Sansür yasası ile ilgili soruya da yanıt veren Karamollaoğlu, kanunun sadece iktidarın yanlışlarının üstünü örtmek için var olduğunu belirterek, “İktidara gelirken, fikir, düşünce, inanç hürriyetini hep en ön planda tutan bunu mutlaka gerçekleştireceklerini söyleyen bir iktidar, artık pillerinin bittiğini gördükten sonra hatalarının, yanlışlarının gündeme gelmesini istemiyorlar. Bunlar öyle sansür yasası diye öyle abartılı sözleri milletin moralini bozacak olan ifadelerini kullanmaya kimsenin hakkı yokmuş doğru. Ama gerçekleri söylemeye de mi hakkı yok. Gerçeklerin söylenmesi de gerekir. Bu kanunun adını “beceriksizliği örtme kanunu” diye tavsif ederseniz anlarım! Ama bu fikir, düşünce hürriyetini kısıtlamaya yönelik bu kanunu bir olağanüstü havanın olmasını engellemek için demek sadece kandırmaya yönelik bir eylem olur” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı