Termik santral yanarsa ne olur? Patlama meydana gelir mi?

Muğla'da devam eden orman yangını nedeniyle Milas'ta termik santralin içine girmesiyle tehlike boyutları da merak edilmeye başlandı. Peki termik santral nedir, ne işe yarıyor?

GÜNDEM 04.08.2021, 21:45
21
Termik santral yanarsa ne olur? Patlama meydana gelir mi?
Muğla'da devam eden orman yangını nedeniyle Milas'ta termik santrale ulaşmış durumda. Peki Termik santral yanarsa ne olur? Termik santral yanarsa patlama meydana gelir mi? İşte termik santral ile ilgili merak edilenler... 
Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat'ın "Alevler termik santrale girdi... Santral şu an tamamen boşaltılıyor ve şimdi sirenler çalıyor" açıklamasıyla; vatandaşlar, termik santral nedir? Termik santral ne işe yarıyor? ve Termik santral yanarsa ne olur? gibi soruların cevaplarını arıyor.
İşte ayrıntılar termik santraller ile ilgili merak edilenler...
Termik santral, ana işletici makinesi buhar gücüyle çalışan güç santralıdır. Isıtılan su buhara dönüştürülerek bir elektrik üretecini süren buhar türbinini döndürmekte kullanılır. Bir termik santralda üretilen elektrik enerjisinin maliyeti yakıt maliyeti, tesisin kurulum masrafları, işçi maliyetleri, bakım, hammadde girişi ve atık maliyetlerinin toplamıdır. Peki, termik santral nedir? İşte termik santral kullanım alanları...
Ülkemizde termik santral teknolojileri konusunda yeterli know-how’a sahip yerli firma olmaması nedeniyle, bu teknolojilerin tamamına yakını yurt dışındaki firmalar tarafından sağlanmaktadır. Bunun neticesinde ülkemiz çok büyük miktarlarda döviz kaybetmekte ve yurt dışı firmalara bağımlı kalınması nedeniyle termik santrallerimizde büyük zaman ve üretim kayıpları oluşmaktadır.
Mevcut sorunların analizi, performans iyileştirme ve modernizasyon çalışmalarının yanında bu teknolojilerin yerlileştirilmesi sorunların çözülmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Enerji sektöründeki sürdürülebilirliğin devamlılığı açısından, yıllardır süregelen dışa bağımlılığın azaltılması amacı ile söz konusu bu teknolojilerin yerli sanayimize kazandırılması ülkemiz açısından büyük önem arz etmektedir.
•Atık ısı kullanımı ve bölge ısıtma sistemleri
•Isı depolama sistemleri
•Kömür yakıtlı buhar kazanlarında oluşan cüruflanmanın giderilmesi
•Kazan tasarımı
•Termik santral modernizasyon ve yenilenme
•Termik Santrallerde emreamadeliği düşüren sebeplerin araştırılması
•Performans görüntüleme sistemleri
•Simülasyon ve modelleme
Uzmanlar termik santralde olası bir yangının patlamaya neden olmayacağını ancak santralin kullanılamaz hale geleceğini belirtiyor. Bu da elektrik kesintileri yaşanacağına işaret ediyor. Kömürle çalışıyor olmasının patlama sıkıntısı oluşturmayacağı yapılan açıklamalar arasında.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı