TFF'den yabancı hakem açıklaması: Orta hakem imkansız, VAR'da olabilir

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Anadolu Ajansı'nın canlı yayınına katıldı ve gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

SPOR 03.11.2022, 16:50
2
TFF'den yabancı hakem açıklaması: Orta hakem imkansız, VAR'da olabilir
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Futbol bir savaş değil. Kazanılır, kaybedilir. Maçın sonunda da dostça ayrılınır. Futbol barış demek, kardeşlik, dostluk demek. Biz de bunun altını çiziyoruz" ifadelerini kullandı.
Hakemlerin eleştirilmesi konusuna İngiltere'yi örnek gösteren Büyükekşi, "Pazartesi günü Londra'daydım. İngiltere Premier Lig CEO'su ile bir araya geldik. 'Maçtan sonra kulüp başkanları hakem hakkında konuşur mu?' dedim. 'Hayır, böyle bir şey olamaz' dedi. 'Teknik direktörler konuşur mu? dedim, 'Konuşurlarsa ağır ceza alırlar' dedi" şeklinde konuştu.
Hakemlerin sürekli ön planı çıkarılmasını eleştiren Mehmet Büyükekşi şöyle devam etti, "Hakemi, Federasyonu yenilen takım günah keçisi ilan ediyor. Takımı, taktiği konuşmamız, değerlendirmemiz lazım. Oyunun kalitesini hakem üzerinden konuşmamamız lazım. Bazı oyuncular 10 golün bir tanesini gole çeviriyor. Bu oyuncunun kötü olduğu anlamına gelmiyor. Hakemleri de böyle değerlendirmemiz lazım. Futbolcular, teknik direktörler hep iyi performans sergileyemeyebilirler. Hata yapabilirler. Hakemler de insan, onlar da hata yapabilirler. Bu gibi çalışmalar yapmamız lazım. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu konudaki beklentisini dile getirdi. İnşallah bu günleri de göreceğiz. Biz bunun çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Sadece Süper Lig için değil alt ligler için de bu geçerli. Kaybeden takımlar hep "hakem bizi doğradı, hakem bizi yaktı" diyor. Bu kültürü değiştirmemiz lazım. İnşallah bunu da değiştireceğiz. Bu kültürümüzün değişmesi gerektiğini düşünüyoruz."
Hakemlerin yapay zeka ile atandığı konusunda bazı kulüplerin eleştiri yaptığı yorumu üzerine TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, "İngiltere'de 20 takım var. 19 tane hakemleri var. 19 hakem VAR'da ve sahada görev yapıyor. Bu ne demek? Bizde 22-23 saha hakemi, 12 tane VAR hakemi var. Hakem sayımız onlardan çok daha fazla. Aynı hakemler görev yapıyor, tabii ki yapacak. Koyduğumuz bir hedef var. Bir hakem aynı hakem maçıma üç haftadan önce atanmayacak. Orada çok fazla aynı hakem yönetiyor. İngiltere'de "4 hafta hedefliyoruz ama olmuyor" diyorlar. Güven duygusu oluşturmamız lazım.
Bir sefer iki sefer bu olur. Ondan sonra bunu söyleyemezsiniz. Yapılması gereken konu, yapay zeka zaman içerisinde oluşacak. Şu anda bir algoritmayla yapıyoruz. 41-42 kriter var. Her hafta buna yenileri ekleniyor. Son üç maçta hakemlerin aldığı puanlar, sezon başından bu yana aldığı puanlar ve FIFA hakemi olmasına göre bir takım puanlar ekleniyor. Maçların zorluk derecesine göre FIFA hakem sayımız belli. Daha zor maçlar, Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor gibi takımların maçlarını daha çok FIFA hakemleri yönetiyor. Bu hakemler yurt dışında başarılı maçlar yönetiyor. Yurt dışında bunu yapanların Türkiye'de de yapması normal. Eleştiri yaparken de objektif bakmamız lazım. O algoritma ile yapılan atamalarda amacımız insan etkisini minimuma indirmekti. Saha ve VAR hakemleri konusunda kriterler çok farklı. Bir grafik gösterdiler İngiltere'de. Hakemlerin maç içerisindeki ve maçın sonlarındaki verilerini hesaplamışlar. Çünkü maçın sonlarında koşuları düşüyor." ifadelerini kullandı.  "Hakemlerin hata yapma konusunda üzüldüğünüz bir karşılaşma oldu mu?" sorusu ve "Yabancı hakem konusunda ise  Büyükekşi, "Zaman zaman hakemlerimizin formsuz olduğu maçlar oluyor. En çok üzüldüğüm maç alt liglerden yaklaşık daha sonra kameralardan tespit edildi. Neredeyse yarım metre gol çizgisini geçmiş. Ancak hakem golü vermemiş. VAR da olmadığı için alt liglerde maalesef öyle bir şey oldu. Onun dışında, aslında bir konuşma yaptım. Konuşmada geçen başkanlara VAR'ı tanıtırken "Biz canımızı hekimlere emanet ediyoruz. Anlaşamadığımız davaları hakimlere havale ediyoruz. Futbol maçları da hakemlere emanet ediyoruz: Bu üç konuda da aslında geldiği yer hikmettir. Üçü de hikmet sözgücünden çıkar. Üçünde de güvenilirlik söz konusu. Güvenmeniz lazım. Hikmetin Türkçe karşılığı bilgelik. Bilgelik tecrübeyle olur. Bakarsanız hiçbir hekimin karşısına gelen hasta bir başka hastayla aynı değildir. Aynı şekilde bir hakimin karşısında gördüğü dava kesinlikle aynı olması mümkün değil. Aynı şey hakemler için de geçerli. Aynı pozisyon başka bir maçta aynı olması söz konusu değil. Küçük de olsa farklılık vardır. Yorumculara ve basın mensuplara seslenmek istiyorum. Hakem farklı, oyun farklı, maç farklı, oyuncular farklı... Onun için bir miktar bu işi tecrübe ve bilgelik ile olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Güvenmemiz gerekiyor. Hekimin en küçük hatası canınıza mal olur. Tecrübeyle kazanılan bilgelik ön palana çıkıyor. Tabii ki yanlış kararlar olabilir. Geçmişten bugüne kıyaslama yapmak lazım. 12 hafta oynandı. Ama şunu görüyoruz. Geçmişe kıyaslandığında çok daha iyi. Futbol bir temaşa oyunu. Bu konuda ne kadar müdahele olursa o kadar iyi. Minimum müdahele maksimim fayda. Çok fazla müdaheleden nasıl zevk alırsınız. Biz bunu sağlamak istiyoruz. Bunu yaparsak bu oyun daha güzel olacak. 

Bizim şu anda orta hakemle ilgili yabancı hakem gündemimizde yok. Böyle bir şey söz konusu değil. Hakemlerimiz bizi yurt dışında başarıyla temsil ediyor. Şu anda bazı oyuncular nasıl Erasmus'da bizi temsil ediyor. Bazı ülkelerle yazışıyoruz. Bazı maçlarda hakem değişimi olabilir. Ama bir hakem değişimi olursa olur dedik. Ancak şu ana kadar olumlu bir gelişme olmadı. 
VAR hakemiyle ilgili sayıyı 12'den daha yukarı çıkarmak istiyoruz. Bizim 22-23 Süper Lig hakemimiz var. VAR'da 12 tane var. Bir de birinci ligde de var. Oradaki hakem sayımızı da artırırsak, Kasım ayında devre arası olacak. Bir takım talepler olabilir. Şu anda bazı ülkelerle yazışıyoruz. Özellikle Avrupa ülkeleriyle, bazı VAR hakemi getirebiliriz. Önemli olan sayıdan çok kalitesinin yüksek olması. Bunları da değerlendiriyoruz. Amacımız en iyisini yapmak. Yüzde yüz sıfır hata mümkün değil. Yurt dışında da hakem hataları oluyor." Hakemliği bırakan Cüneyt Çakır'a plaket verileceğini söyleyen Büyükekşi, "19 Kasım'da Çekya ile Gaziantep'te milli maçımız var. Gaziantep'teki milli maçı, 5 dakikalığına Cüneyt Çakır yönetecek. Maçtan sonra bir plaket takdim edeceğim. İlk defa Türkiye'de bir hakem, bu şekilde uğurlanacak" dedi. 
Orta hakem değişimi konusunda yazıştıkları ülkeler konusunda ise Büyükekşi, "Hollanda, Belçika, Almanya, İngiltere'yle yazıştık. Azerbaycan istedi ama biz düşünmedik. Ancak o ülkelerde de hakem sayısı az olduğu için sonuç elde edemedik." açıklamasını yaptı.  

Süper Lig'in marka değerinin artırılması gerektiğini söyleyen TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Premier Lig'in naklen yayır gelir oranı 4 milyar Pound. Dile kolay 4 milyar Pound. Bizim ise 120 milyon Dolar. Orada kimse ürününü kötülemiyor. Hakemlerle igili kimse konuşmuyor. Ürünlerden biri değerli olmaya başlayınca hepsi değerli olur. İçimizden birilerini kötülemeye başlarsak düşeriz. Ürün kim? Federasyon, kulüpler, hakemler, gözlemciler..." diye konuştu. 
Kulüplerin 25 milyar TL borcu olduğunu söyleyen Mehmet Büyükekşi, "faizleri de eklersek 50 Milyar TL'yi buluyor. Bunun altından kalkamazlar. Bu sorunu hep birlikte çözmemiz lazım. Cumhurbaşkanımıza da bahsettim, en önemli konu akademi. Akademi zorunluluğu getireceğiz. Yabancı oyuncu getirmek yerine, yabancı altyapı hocası yetiştirecek hoca getirmek önemli olacak. Biz getireceğiz. TFF olarak bu hoca yetiştirme konusunu, üzerimize vazife alacağız. Akademi zorunluluğu getireceğiz. Alt yapıda geçerli olmak üzere teknik adamlara sertifika vereceğiz. Diploması olmayana çalışma izni vermeyeceğiz. İlk altı aydaki akademi teknik adamlarının ücretlerini biz ödeyeceğiz. Ondan sonra kulüpler çalışmalar yapacak. İnşallah yurt dışınaki örneklerini ziyaret ederek hummalı bir çalışma yapmamız lazım. İnşallah olumlu olur. Futbol dünyasını ekonomik krizden çıkmasının en önemli yolu yerli oyuncu yetiştirmesi lazım. Devamlı yurt dışından oyuncu getirerek kalkınmamız mümkün değil. Şu anda bunu çok iyi yapan bir kaç kulübümüz var. Bunu Anadolu'daki kulüplere de yaymalıyız. TFF'nin en önemli konusunun bu olması lazım. Konuşunca hakemle başlayıp hakemle bitiriyoruz ancak bundan sonra akademi ile başlayıp akademi ile sonlandırmamız lazım " ifadelerini kullandı.
Stefan Kuntz ve Hamit Altıntop görevlerine devam edecek mi?
Stefan Kuntz'un uzun vadeli bir plan çerçevesinde getirildiği ve son iki maçtaki sonuçların ardından tepki gösterilmesiyle ilgili olarak ise Mehmet Büyükekşi, "Günlük kararlar bize fayda sağlamaz. 2002'den bu yana hiçbir teknik direktörümüz sözleşme süresini tamamlayamamış. Bir takım tazminatlar ödenmiş. Biz sabırsız bir milletiz. Biz de hataları gördük. Gerekli uyarıları yaptık. Hocamızla devam ediyoruz. İnşallah başarılı olur. Hocamız da Ümit Milli Takım ile Avrupa şampiyonu olmuş başarılı bir hoca. Gençlere önem veren bir ülke. İnşallah Türkiye ile başarılı olacak. Onun başarısı bizim başarımız olacak. Sistem olarak onun geçmişteki başarılarını buraya uyarlayabilse ne mutlu bize" diye konuştu.
Hamit Altıntop'un göreviyle ilgili olarak da TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Hamit Altıntop'un ayrılması konusunda da bir şey konuşmadık. Göreve başlayalı dört ay oldu. Çok az ve hızlı karar verme konusunda biraz daha farklı düşünüyoruz. olayları görmemiz lazım. Bir seferlik bir başarı ve başarısızlıkla ilgili karar almamamız lazım. görevine devam ediyor. Herhangi bir sportif direktörlük gibi bir şey söz konusu değil" açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı