Topkapı Sarayı'nda 500 yıllık çinilerin delindiği iddia edildi

Osmanlı döneminin en nadide inşalarından biri olan Top Kapı sarayında yüzlerce yıllık tarihe zarar verildi.

GÜNDEM 11.07.2022, 16:05
2
Topkapı Sarayı'nda 500 yıllık çinilerin delindiği iddia edildi
İstanbul Topkapı Sarayı'nda tarihe eşi benzeri görülmemiş saygısızlık yapıldı.
3. Murat Has odasının girişinde bulunan, 16'ncı yüzyıldan günümüze kadar korunarak gelen İznik çinilerinin matkap benzeri bir aletle delinerek zarar verildiği iddia edildi.
Ayrıca çinilerin üzerinde yer alan deliklerin bir gün önce kağıtla kapatıldığı anlaşıldı.
Ayasofya-i Kebir Camii'nde de 500 yıllık imparatorluk kapısı tahrip edilmiş, Osmanlı döneminden kalma su haznesinin kapağı kırılmıştı.
Öte yandan Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı olay ile ilgili açıklama yaptı.
İşte o açıklama:
"Topkapı Sarayı çinilerinin matkapla delindiğine dair sosyal mecralarda ve bir takım internet sitelerinde yer alan iddialar, maksatlı ve gerçek dışıdır.
Harem Dairesi III. Murat Has Odası girişinde yer alan tarihî çiniler üzerine 1950’li yıllarda eklenen kapı kancaları, restorasyon çalışmaları sebebiyle çıkarılmış, gerekli müdahaleden sonra aslına uygun şekilde yerlerine takılacaktır.
Milli Saraylar sorumluluğundaki alanlarda iddia edildiği gibi çinilerin matkapla delinmesi veya restorasyona aykırı herhangi bir müdahalede bulunulması söz konusu değildir. Huzur ve mutluluğu milletçe hep birlikte yaşadığımız bayram gibi özel günlerde ortaya atılan gerçek dışı iddialar, maksatlı ve kamuoyunu yanıltmaya yöneliktir.
Başkanlığımızın her türlü iletişim ve bilgi sunma kanalları kamuoyuna açıktır. Gerek basında gerekse sosyal mecralarda yer alan iddialarla ilgili hukuki yollara başvurulacaktır" ifadelerine yer verildi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı