Son Dakika

Trafik Sigortası'nda bedeni tazminatlar için yeni düzenleme: İşte yeni sistemin detayları!

Araç sahiplerinin yakından takip ettiği trafik sigortası sisteminde önemli bir dönüşüm yaşanıyor. Sigorta şirketlerinin maliyetlerini artıran ve zor durumda bırakan bedeni tazminat ödemeleri için yeni bir düzenleme üzerinde çalışılıyor. Bu yeni düzenleme, sigorta fiyatlarını nasıl etkileyecek ve sistem nasıl işleyecek? Tüm detaylar haberimizde..

EKONOMİ 01.10.2024, 09:45
1
Trafik Sigortası'nda bedeni tazminatlar için yeni düzenleme: İşte yeni sistemin detayları!
Milyonlarca sürücüyü ilgilendiren trafik sigortası sisteminde köklü değişiklikler yapılacağı belirtiliyor. Sigorta şirketlerinin uzun süredir mücadele ettiği bedeni tazminat yükü hafifletmek için yeni bir model üzerinde çalışılıyor. Bu yeni sistemin, hem sigorta şirketleri hem de sürücüler üzerindeki etkileri neler olacak? İşte merak edilen tüm detaylar...
Trafik sigortası sisteminde büyük değişiklikler yapılması bekleniyor. Özellikle son zamanlarda trafik kazalarında yaşanan artış ve yüksek tazminat ödemeleri, sigorta şirketlerinin mali yükünü önemli ölçüde artırıyordu.
Trafik sigortasında köklü bir değişikliğe gidilerek, bedeni hasarların karşılanması için yeni bir sistem oluşturuluyor. Bu sistemde, sürücülerin ödediği primlerin bir kısmı, özel bir fonda toplanacak ve bu fondan, trafik kazalarında yaralanan veya hayatını kaybeden kişilere tazminat ödenecek. Peki trafik sigortasında yeni sistem nasıl olacak? Sürücülerin trafik sigortası ödemeleri değişecek mi? 10 bin TL trafik sigortası ödeyen bir sürücü için ayrılacak bedeni hasar tutarı ne olacak?
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu Başkanı (TÜKONFED) Turusan Bağcı, şunları kaydetti:
Açıklamasının devamında Bağcı, konuşmasına şunları ekledi:
Kaynak: Ekonomim, Milliyet
“Sigorta şirketleri trafik sigortasında önemli oranlarda zarar ediyorlar. 2024’ün ilk 6 ayını 10 milyar TL gibi çok büyük bir zararla kapattılar. 2024’ün sonu itibarıyla bu zararın 20 milyar TL olması bekleniyor. Çoğu yabancı sigorta şirketi ülkeden çıkmaya başladı. Ne olursa olsun trafik sigortası primleri düşmüyor, devamlı artıyor. Bununla ilgili sigorta şirketleri trafik sigortası tarifesinin serbest bırakılmasını istiyor. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) sigorta şirketlerine trafik sigortasında fiyat serbestisi vermek istemiyor. Sigorta şirketlerinin bedeni zararla ilgili şikayet ettikleri bir durum var. Bununla ilgili SDDK bir çözüm önerisi ortaya koydu. Daha önce 2012’de alınan bir kararla trafik sigortasından alınan primin yüzde 10’u sağlık sigortasına aktarılıp sağlık gideri SGK tarafından karşılanıyordu. Benzer bir durum tekrar gündeme geldi.
Bedeni zararlar içerisinde sakatlık, ölüm gibi durumlarda oluşacak tazminatların devlet tarafından bir bedeni zararlar havuzu oluşturulup zararın buradan karşılanması gündeme alındı. 2025’in ikinci çeyreğinde uygulamaya alınması düşünülüyor.
Buradaki esas önemli problem sigorta şirketlerinin ilk 6 ayda oluşan 10 milyar TL’lik zararının yaklaşık 4.5 milyar TL’sinin bedeni zararlardan geliyor olmasıdır. Bunun 1.5 milyar TL’lik kısmı sigorta şirketleri tarafından hızla ödendi. 3 milyar TL’lik kısım hasar takip şirketleri adına kişisel veriler ihlal edilerek sigortalılara ulaşılıp sigorta şirketlerine avukatlar aracılığı ile dava açılması nedeniyle uzuyor. Mahkemeler ciddi şekilde meşgul ediliyor ve ödenen tazminatlar 2.5-3 katına kadar çıkabiliyor.
Uygulama ile ilgili ana hedeflerden bir tanesi artık hasar takip şirketleri karşısında muhatap devlet olacak, dava açacaklarsa devlete açacaklar. Mağdurlara havuz aracılığı ile hızlı bir şekilde hasar ödemesi planlanıyor. Türkiye Sigorta Birliği ile SEDDK ortak bir çalışma yapıyor. Trafik sigortası priminin içerisinde ne kadarlık kısım bedeni zararlar için karşılanıyor? Bu oran yüzde 50 ve yüzde 80 arasında sigorta şirketine, finansal büyüklüğüne bağlı olarak değişiyor. Bu oran belli olduktan sonra hesaplamalar yapılacak."
"Diyelim ki bir trafik sigortası 10 bin TL tutuyor. Bunun içerisinde yüzde 50’si yani 5 bin TL’si bedeni zararlar için sigorta şirketleri tarafından ödendiği varsayılıyor. Havuz kurulduğunda SEDDK, sigorta şirketine diyecek ki, bu ayırdığın 5 bin TL’nin yüzde 50’si veya yüzde 80’ini havuza devret diyecek. Bu şirketin ödeme gücüne göre değişecek. Yani 5 bin TL’nin 2 bin 500 TL’si havuza devredilecek. SEDDK ödeme gücü zayıf olan, finansal yapısı zayıf olan şirkete de yüzde 80’ini devret diyebilir. O zaman 5 bin TL’nin yüzde 80’i yani 4 bin TL havuza aktarılabilir. Böylelikle sigorta şirketleri ölüm ve sakatlıkla ilgili tazminatları ödemeyecekler. Bu uygulama ile hedeflenen trafik sigortası primlerinin düşürülmesidir. Hasar takip şirketlerinin hasarları yüksek rakama şişirip dava yolu ile büyütmesinin önüne geçilmesi arzulanıyor. Bu başarılırsa trafik sigortası fiyatları düşecektir. Mahkemelerdeki dosya sayısı azalacaktır. 5-10 yıl süren davalarda insanların tazminatları geç almaları engellenecektir. Sahte hasarlar, şişirme hasarların önüne geçileceği için trafik sigortası primi düşecektir.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 05 Ekim 2024
İmsak 05:11
Güneş 06:31
Öğle 12:32
İkindi 15:49
Akşam 18:24
Yatsı 19:38
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı