Trafikteki karmaşa daha da arttı! Önce çakar sonra geçiş üstünlüğü

“’Ben Milletvekiliyim, geçiş üstünlüğüm var’’ diyerek polislere hakaret eden AKP’li Zeynep Gül Yılmaz olayı trafikteki karmaşayı da ortaya koydu.

GÜNDEM 05.09.2021, 19:05
8
Trafikteki karmaşa daha da arttı! Önce çakar sonra geçiş üstünlüğü
Bin 200'ü milletvekillerine ait araçların yanında polis, ambulans ve itfaiye araçları için getirilen geçiş üstünlüğü hakkı, yıllar içinde katlanıp genişledi. Trafikte, Devlet Arşivleri, Milli Saraylar, İletişim, Bütçe Başkanı ile YÖK Başkanının araçlarının bile geçiş üstünlüğü var. Kural ihlali yapsalar da ceza yazılamıyor.
YASAL HALE GELDİ
Sözcü'den Deniz Ayhan'ın haberine göre, 24 Aralık 2019'da Karayolları Trafik Kanunu'nda değişikliğe gidildi. TBMM üyelerine ait araçlar trafikte geçiş üstünlüğüne sahip oldu. Milletvekillerinin araçlarına, “mavi-kırmızı” ışıklı uyarı işareti (çakar) takabilmesi de yasal hale getirildi. Vekillerin kullandığı iki aracın plakası, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün sistemine kaydediliyor, trafik polisleri de bu plakaları sorgulayabiliyor. Polis, jandarma, itfaiye ambulans araçlarının yanı sıra, hükümlü ve tutuklu nakil araçları da geçiş üstünlüğünden yararlanıyor. TBMM Başkanı, Cumhurbaşkanı yardımcıları, TBMM'de en çok üyeye sahip birinci ve 2. siyasi parti grup başkanları, Eski Cumhurbaşkanları, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Yargıtay Birinci Başkanı, Danıştay Başkanı, Sayıştay Başkanı, Bakanlar, TBMM Başkanvekilleri, TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin genel başkanları, TBMM üyeleri, Yükseköğretim Kurulu Başkanı, Genelkurmay Başkanı, Diyanet İşleri Başkanı geçiş üstünlüğüne sahip.

AKP'li Zeynep Gül Yılmaz'ın aracının durdurulmasından sonra çıkan tartışmalar sosyal medyada günlerce konuşuldu.
24 Aralık 2019'da Karayolları Trafik Kanunu'nda değişikliğe göre milletvekili araçlarına ise ceza yazılsa dahi, para cezasını TBMM ödüyor. Çıkarılan yeni kanuna göre vekil araçları durdurulmuyor. Vekilin içinde bulunduğu araç da kayıtlarda görünsün ya da görünmesin, TBMM üye kimliğini göstererek yoluna devam edebiliyor. Trafik polisleri de bu plakaları sorgulayabiliyor. Trafik Kanunu'ndaki bu değişiklik ise tartışma çıkarıyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı