Tüm çalışmalar masada

Altı muhalefet partisinin bir araya gelerek oluşturduğu muhalefet bloku, yaklaşık bir yıldır bir araya gelerek çalışmalarını sürdürüyor.

GÜNDEM 01.02.2023, 04:35
2
Tüm çalışmalar masada
Millet İttifakı’nı oluşturan altı siyasi parti, dün kamuoyuna hükümet programını yani Ortak Mutabakat Metni’ni duyurdu. Bir yandan metinler üzerinde çalışan partiler diğer yandan cumhurbaşkanı adayı üzerine de yoğunlaşmışken, bir başka alanda milletvekilliği seçimleri üzerine de ciddi ciddi çalışmalar yürütüyor. Çalışmalarda birçok alanda simülasyonlar yapılırken, hangi şekilde seçime gidildiğinde daha çok vekil çıkarılacağı üzerine bir çaba sürüyor.

Seçim atmosferine girilmesiyle birlikte siyasette tansiyon yükseldi. Partiler seçimlere yönelik çalışmalarını hızlandırırken, Millet İttifakı Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni açıkladı. İttifakın bu tarihten itibaren ortak aday ve milletvekili seçimleri için uzlaşı arayışları başlayacak. Milletvekili seçimlerinde bulunacak formül sayesinde Meclis çoğunluğunu elde etmek isteyen muhalefet, güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüş önerisini Meclis’ten geçirmeye veya referanduma götürecek sayıya ulaşmaya çalışacak.

Partilerin birbirlerine yaklaşımlarının olumlu olduğu ilk toplantının temel seçim stratejisinin ise ortak liste formülü olarak belirlendiği iddia ediliyor. Muhalefet partilerinin daha önce verdiği demeçlerde birçok ilde ortak liste ile seçimlere gitme açıklamaları da iddiayı doğruluyor. Bu noktada muhalefetin uzlaşıya varması zor görünmezken, 40 il yerine neredeyse tüm Türkiye’yi kapsayacak bir uzlaşı çıkıp çıkmayacağı komisyonda konuşulacak. Kurmaylar uzlaşmaya vardıkları formülleri liderlere ileterek çalışmalarını tamamlayacak ancak bütün partilerin memnun olacağı bir çalışma çıkacak şekilde konu ele alınıyor.

Bu minvalde daha önce milletvekili çıkaramadığı seçim yerlerinde ortak liste çıkarma formülü masaya yatırılacak. İttifakın baraj sorunu olmayan partilerinin listeleri üzerinden bir simülasyon çalışılırken, oy oranı düşük olan muhalefet partilerinin ‘siyasi mühendislik’ olarak adlandırdıkları yeni Seçim Yasası’nın getirdiği dezavantajlı durum karşısında yeni formüllerin de masaya yatırılabileceği belirtiliyor. Geçtiğimiz hafta altı muhalefet partisinin kurmayları bir araya gelerek ilk toplantılarını gerçekleştirdi. Toplantıda bir araya gelen kurmaylar, başta 2018 yerel seçimleri olmak üzere geçmişte yapılan tüm seçimleri masaya yatırarak, önümüzdeki seçimler için izlenecek stratejileri konuştu. Toplantıların sıklaştırılması beklenirken ortak politikalar metni, geçiş süreci yol haritası ve cumhurbaşkanlığı adaylığında olduğu gibi uzlaşı arayışı güçlü bir şekilde sürdürülecek.
ALİ EKBER - ANKARA

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı