Tunus açıklarında 132 düzensiz göçmen kayboldu

Son 3 ayda Tunus'ta yüzlerce düzensiz göçmen, Avrupa'ya geçerken teknelerinin alabora olması sonucu kayboldu. Kayıp sayısı 132'ye ulaştı.

DÜNYA 31.03.2023, 21:25
1
Tunus açıklarında 132 düzensiz göçmen kayboldu
Tunus'ta Ekonomik ve Sosyal Haklar Forumu, Tunus'taki düzensiz göçmenler ve göç girişimleri hakkında bir rapor yayınladı. Raporda, 2023 yılının ilk üç ayında 132 göçmenin kaybolduğu, 1771 düzensiz göçmenin teknelerle İtalya'ya ulaştığı belirtildi. Bu rakamın 348'si çocuk ve 121'i kadın. Sahra Altı Afrika ülkelerinden gelen göçmenlerin çoğunluğu, İtalya'ya ulaşan düzensiz göçmenler arasında yer alıyor.
Raporda ayrıca, güvenlik güçlerinin operasyonları sonucu engellenen düzensiz göç girişimlerinde 14 bin 82 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Bu yıl düzensiz göç girişiminin, geçen yıllara göre iki kat oranında arttığına dikkat çekildi.
Tunus Ulusal Güvenlik Kuvvetleri Sözcüsü Hüsameddin el-Cebabli, Tunus'un güney kıyıları açıklarında 29 düzensiz göçmen cesedine ulaşıldığını, 11 göçmenin ise kurtarıldığını açıkladı. Sfaks Mahkemesi Adli Yetkilisi Fevzi Mesmudi ise 24 Mart'ta yaptığı açıklamada, 48 saatte Tunus açıklarında düzensiz göçmenleri taşıyan 5 teknenin alabora olduğunu, 4 kişinin kurtarıldığını, onlarca kişi için ise arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini aktardı.
Her yıl binlerce Afrikalı düzensiz göçmen, daha iyi bir yaşam umuduyla Akdeniz üzerinden Avrupa’ya ulaşmak için Tunus'a geliyor. Uzun yıllar Tunus’ta göçmen mahallelerinde yaşayan Sahra Altı Afrika ülkelerinden gelen göçmenlerin bir kısmı Avrupa’ya ulaşmayı başarırken bir kısmı ise denizde can veriyor.
Bu durum, Tunus'taki düzensiz göçmenlerin insan haklarını koruma amacıyla kurulmuş olan sivil toplum örgütleri ve aktivistler tarafından sık sık eleştiriliyor. İnsan hakları savunucuları, hükümetin, Tunuslu göçmenlere daha fazla destek vermesi gerektiğini ve bu konuda daha etkili önlemler alması gerektiğini belirtiyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 05:17
Güneş 06:37
Öğle 12:51
İkindi 16:16
Akşam 18:56
Yatsı 20:11
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı