Türkiye, 28 Mayıs'ta ikinci tur için sandık başına gidiyor!

Cumhurbaşkanı seçiminin 14 Mayıs'ta yapılan ilk turunda adayların salt çoğunluğu alamaması nedeniyle Türkiye, 28 Mayıs'ta cumhurbaşkanını belirlemek için tekrar sandık başına gidiyor.

GÜNDEM 23.05.2023, 11:05
1
Türkiye, 28 Mayıs'ta ikinci tur için sandık başına gidiyor!
Cumhurbaşkanı seçimi için yapılan ilk turun ardından adayların salt çoğunluğu alamaması sebebiyle Türkiye, 28 Mayıs tarihinde cumhurbaşkanını belirlemek için ikinci turda sandık başına gidiyor. Yüksek Seçim Kurulu ( YSK), ilk turun kesin sonuçlarını 19 Mayıs'ta açıkladı ve ikinci tur için seçim takvimini hazırladı.
İkinci turda, ilk oylamada en fazla oy alan iki aday olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yer alacak. İki aday için basılan oy pusulalarında herhangi bir değişiklik yapılmadı.
İkinci turda geçerli oyların çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçilecek. Bu turda, güncellenmiş seçmen kütükleri kullanılacak ve seçmenlerin adres değişikliği yapma imkanı olmayacak. İkinci oylama da aynı sandık alanlarında gerçekleştirilecek.
İlk tur sonrasında yurt içinde 18 yaşını dolduran ve seçmen olmaya hak kazanan 47 bin 523 genç seçmene eklenecek. Yurt dışında ise önceki seçimlerde olduğu gibi aynı yerlerde oy kullanılacak.
Yurt dışında seçmen kütüğüne kayıtlı olanlar için 20 Mayıs'ta 73 ülkede kurulan sandıklarda oy verme işlemleri devam ediyor. Bu seçmenler, temsilciliklerde oy verme işlemini 24 Mayıs'a kadar gerçekleştirebilecek. Gümrük kapılarında oy kullanma işlemi ise 20-28 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek.
YSK, "seçmen bilgi kağıdı olmayanların oy kullanamayacağı" söylemleri üzerine seçmen bilgi kağıtlarının yeniden dağıtılması yönünde bir karar aldı. İkinci tur oylaması için seçmen bilgi kağıtları basılarak yeniden dağıtılacak.
İtiraz süreçlerinin tamamlanmasının ardından YSK, cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunun kesin sonuçlarını açıklayacak. Kesin sonuçlar, YSK tarafından TBMM Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı makamına bildirilecek, kamuoyuna ilan edilecek ve Resmi Gazete'de yayımlanacak.
Seçilen cumhurbaşkanı adına YSK tarafından mazbata düzenlenecek ve bu mazbata, TBMM Genel Kurulu'nda seçilen cumhurbaşkanına verilmek üzere TBMM Başkanlığı'na sunulacak. Aynı birleşimde ise ant içme töreni gerçekleştirilecek. Ant içme töreninin, seçim sonucunun kesinleşmesini takip eden üç gün içinde yapılması planlanıyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 04:19
Güneş 05:47
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:27
Yatsı 20:49
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı