Son Dakika

Türkiye İngiltere'nin çöp deposu oldu: Kim buna dur diyecek

Türkiye, İngiltere’den atık ithalatı yaparak başta İngiltere olmak üzere yabancı ülkelerin çöp deposu haline getirildi.

GÜNDEM 22.02.2021, 10:35
51
Türkiye İngiltere'nin çöp deposu oldu: Kim buna dur diyecek
Türkiye, İngiltere’nin atıklarını ithal etmeye devam ederek geri dönüştürülemeyen karışık plastik çöpünün yüzde 50’sini ithal ediyor.
Kendi çöpünü geri dönüştürme alanında çok yetersiz kalan Türkiye'nin Greenpeace’in son raporuna göre İngiltere’den çöp ithalatı 2020’de rekor artışla yüzde 36 yükselerek 209.600 tonu buldu.
Sözcü’den Özlem Ermiş Beyhan’ın haberine göre, Greenpeace raporunda Türkiye’ye çöp ihracatındaki olağanüstü artışa dikkat çekilerek, “Bu durum, çok düşük geri dönüşüm oranları dikkate alınırsa ithal edilen plastik çöpün yasal olmayan şekillerde yakıldığı ya da boş arazilere bırakılma ihtimalini güçlendiriyor" denildi.
Ayrıca raporda, "Türkiye İngiltere’nin plastik çöpünün yüzde 39’unu ve daha da önemlisi geri dönüştürülemeyen karışık plastik çöpün ise yüzde 50’sini alıyor” ifadesine yer verildi.

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Plastik Projeleri Müdürü Tolga Yücel, “Ülkemizin plastik atık ithal etmesinin gerekçesi toplanan atıkların geri dönüşüm tesislerinin hammadde ihtiyacını karşılayamaması. Ancak “Küresel Plastik Atık Pazarı’nda Ortaya Çıkan Yasadışı Eğilimler” başlıklı INTERPOL (Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı) raporunun da ortaya koyduğu gibi süreç, suistimal, yasa dışı usulsüzlük ve uygulamalara açık” dedi.

Ücretli hale getirdiği plastik poşet kullanımının yüzde 77 oranında azaldığını belirtilir diğer ülkeler tarafından yasaklanan 526 bin ton plastik çöpü ithal etti. Sivil toplum örgütlerinin zararlı çöp ithalinin azaltılması talebi de karşılık bulmadı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 30 Aralık’ta yayımlandığı genelgede yine bildiğini okudu. Dünyanın yasakladığı atık plastik çöpler Türkiye’ye gelmeye devam edecek.
Cumhuriyet Gazetesinden Mustafa Çakır’ın haberine göre, Bakanlığın “atık ithalatı” konulu genelgesinde, “atık ithalatçısı kayıt belgesi” ve “kota formuna” ilişkin esaslar düzenlendi.

Genelge öncesinde gerek Ticaret Bakanlığı gerekse de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşmeler yapmış, zararlı çöp ithalatına sınırlaması gerektiğini ifade eden Sokak Atık Toplayıcıları Derneği Başkanı Recep Karaman, “Genelge fos çıktı. Kısmen değişiklik olsa da eski düzen devam ediyor” dedi.
Atık tesislerinin önceliği yerli atıklara vererek, “yüzde 60 yerli, yüzde 40 ithal atık” işlemesini savunduklarını ifade eden Karaman, ancak düzenleme ile tesislerin “yüzde 20 yerli, yüzde 80 ithal atık” işlemesine izin verildiğini söyledi.
Söz konusu atık taleplerinin yetkililerce dikkate alınmadığını belirten Karaman, “Karışık malzemenin yasaklanmasını istiyorduk. Çünkü bütün çöpler karışık kodla getiriliyor. Bunun içine bakma durumu yok. Yani ‘tehlikeli atık’ dediğimiz ithali yasak atıklar bunlar. Çin, Hindistan, Endonezya, Malezya, Avrupa’dan gelen karışık çöp malzemesini yasakladı. Ancak bizde uygun görüldü. Türkiye’ye karışık atık getirilebilecek” dedi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:46
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:28
Yatsı 20:50
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı