Türkiye sıralamaya girdi: Gıda enflasyonunda dünya beşincisi olduk

Dünya Bankası'nın raporuna göre, Türkiye gıda enflasyonunun en yüksek olduğu beşinci ülke. Gıda güvenliği konusunda dikkatli olunması gerekiyor.

GÜNDEM 02.04.2023, 15:35
Türkiye sıralamaya girdi: Gıda enflasyonunda dünya beşincisi olduk
Dünya Bankası'nın "Gıda Güvenliği" raporu şubat ayı sonuçlarını yayımladı. Rapora göre en yüksek gıda enflasyonu Lübnan'da gerçekleşirken, Türkiye dünya beşincisi oldu.
Türkiye, yıllık yüzde 69 gıda enflasyonu ile Lübnan, Zimbabve, Arjantin ve İran'ın ardından beşinci sırada yer aldı. İlk 10'u tamamlayan ülkeler ise Mısır, Ruanda, Gana, Surinam ve Sri Lanka oldu.
Dünya Bankası raporunda, küresel gıda enflasyonunun yüksek seviyede kalmaya devam ettiği belirtildi. Gıda fiyatlarında görülen yüksek artışın nedenleri arasında kuraklık, hava olayları, üretimdeki düşüş ve pandemi gibi faktörler yer alıyor.
Raporun yayınlanmasının ardından Türkiye'deki gıda fiyatlarına dair tartışmalar da gündeme geldi. Bazı uzmanlar, yüksek gıda enflasyonunun özellikle düşük gelirli aileleri olumsuz etkilediğine dikkat çekti.
Öte yandan, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından mısır ve buğday fiyatlarında düşüş yaşandı. Buğday fiyatlarındaki yıllık gerileme oranı yüzde 34, mısır fiyatlarındaki gerileme ise yüzde 17 olarak kaydedildi. Ancak, pirinç fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 17, buğdayda yüzde 4 ve mısırda yüzde 22 oldu.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) hesapladığı gıda fiyatları endeksi de şubat ayında aylık bazda yüzde 0,6 geriledi ve 129,8 değerini aldı. Endeks, Mart 2022'deki zirve seviyesine kıyasla yüzde 18,7 geriledi.
Türkiye'deki yüksek gıda enflasyonu sorunuyla mücadele etmek için hükümetin aldığı tedbirler arasında tarım sektörünün desteklenmesi, ithalatın artırılması ve fiyat denetimi yer alıyor. Ancak, uzmanlar, bu tedbirlerin etkili olabilmesi için sürdürülebilir bir tarım politikasının oluşturulması gerektiğine dikkat çekiyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı