'Türkiye'den Avrupa'ya Suriyeli sığınmacı konvoyu hazırlandı' iddiası

Türkiye'de çoğunluğu Suriyelilerden oluşan bir grup sığınmacının Avrupa Birliği (AB) sınırlarına ulaşmak için bir konvoy oluşturmayı planladığı öne sürüldü.

GÜNDEM 12.09.2022, 19:10
3
'Türkiye'den Avrupa'ya Suriyeli sığınmacı konvoyu hazırlandı' iddiası
Planı organize eden kişiler, sığınmacıların yanlarında uyku tulumu, çadır, can yeleği, su, konserve yiyecek ve ilk yardım kiti bulundurmasını talep etti. Adının açıklanmasını istemeyen 46 yaşındaki Suriyeli bir sığınmacı AFP'ye verdiği açıklamada, "Gitme zamanı geldiğinde bunu duyuracağız" ifadelerini kullanmıştı. Aynı kişi organizatörlerden bazılarının AB'de yaşadığını da ifade edildi.
DW Türkçe'nin aktardığına göre, Organizatörler konvoyun 50 kişilik gruplara ayrılacağını ve her birinin başında bir gözetmenin bulunacağını ifade ediyor.
Bir yönetici tarafından paylaşılan mesajda, "10 yıldır Türkiye'deyiz, korunuyoruz... Ama Batılı ülkeler bu yükü paylaşmalı" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de resmi olarak 3,7 milyon Suriyeli sığınmacının olduğu ifade ediliyor. Türkiye'de yaşayan pek çok Suriyeli sığınmacı, özellikle de Ankara'nın Şam'a yönelik tutumunun düşmancıldan barışçıl bir tutuma değişmeye başlamasının ardından Suriye'ye geri gönderilme korkusu yaşıyor. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen aylarda bir milyon Suriyeli sığınmacıyı gönüllülük esasına göre geri göndermeyi planladıklarını duyurmuştu.
2020 yılında AKP iktidarının, "Avrupa'ya geçmek isteyen mültecileri durdurmayacağız" yönündeki açıklamasının ardından binlerce kişi Yunanistan sınırına yığılmıştı.
Yaklaşan seçimler öncesinde birçok parti sığınmacıları ülkelerine geri gönderme planlarını gündeme getiriyor. Suriye'de 2011 yılında hükümet karşıtı protestoların şiddet yoluyla bastırılmasının ardından başlayan savaşta yaklaşık yarım milyon insan yaşamını yitirdi, milyonlarca kişi de evlerini terk ederek başta Türkiye olmak üzere bölgedeki ülkelere göç etti.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı