Son Dakika

Türkiye’nin önceliği milli hava savunma sistemidir

Savunma ekonomisi uzmanı Yakup Evirgen S-400 krizinde yaşanan son gelişmeleri Millî Gazete’ye değerlendirdi.

GÜNDEM 03.06.2021, 04:35
5
Türkiye’nin önceliği milli hava savunma sistemidir
S-400 krizinde yaşanan son gelişmeleri Millî Gazete’ye değerlendiren savunma ekonomisi uzmanı Yakup Evirgen, “ ABD, S-400’leri Türkiye’ye karşı baskı unsuru olarak kullanmaya devam ediyor. Türkiye’nin kendi hava savunma sistemlerini tamamlaması gerekir. Türkiye’nin öncelikli ihtiyacı budur” dedi.

Türkiye’nin dış politikasını şekillendiren önemli meselelerden biri olan S-400 konusunda sıcak gelişmeler yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz gün ABD Başkanı Joe Biden’la gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde S-400’ler yeniden gündeme geldi. Amerikan Bloomberg haber ajansı, 14 Haziran’daki NATO Zirvesi’nde yapılacak Erdoğan-Biden görüşmesi öncesinde Rus askeri uzmanların ülkelerine geri gönderildiğini iddia etti. Savunma ekonomisi uzmanı Yakup Evirgen, S-400 sürecinde yaşanan son gelişmeleri Millî Gazete’ye değerlendirdi

S-400’lerin teknik ve askeri özellikleriyle konuşulması gerekirken daha çok ülkeler arası siyasetin bir parçası olarak kullanıldığını belirten Yakup Evirgen, “S-400 krizi ABD ile Türkiye arasında bilek güreşi şeklinde devam ediyor. Uluslararası ilişkilerde liderlerin görüşmelerinin çok az bir kısmı basına duyurulur. Erdoğan-Biden arasındaki görüşmeden S-400’lerle ilgili basına yansıyan haberleri de bu şekilde değerlendirmek gerekir. ABD, S-400’leri Türkiye’ye karşı baskı unsuru olarak kullanmaya devam ederken Türkiye ise S-400’ü dış politikasında bir enstrüman olarak kullanmaktadır” şeklinde konuştu.

NATO’nun Türkiye’yi kendi çıkarları doğrultusunda kullandığını ifade eden Evirgen, “Rusya, Türkiye’nin ihtiyacı olan hava savunma sistemi konusunda ABD’den daha esnek davrandı ve S-400’lerin geliştirilmesi sürecine Türkiye’yi de dahil etti. Türkiye, dünyada ilk kez S-400’leri NATO sistemleriyle birlikte test eden ülke olmuştur. NATO, Türkiye’yi hiçbir zaman müttefik olarak görmemiştir, sadece kullanmıştır. NATO’nun Türkiye’yi savunması söz konusu olamaz. Türkiye, NATO’dan ve ABD’den bağımsızlık olarak S-400 sistemlerini kurmak ve geliştirmek istiyor” dedi.

S-400 krizinin Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerine etkisini değerlendiren Evirgen, “Rusya kendi açısından oldukça tutarlı bir ülkedir. Uluslararası ilişkilerde pragmatizm ön plandadır; ilkeler, ahlak ve vefa üzerinden çalışmaz. Rusya’nın da bütün büyük ülkeler gibi uzun vadeli planları var. Türkiye’nin ABD, Rusya ile ilişkilerinin nasıl devam edeceği Türkiye’nin bağımlılıktan kurtulma çabalarının neticesine bağlı. Siyasi, askeri ve ekonomik açıdan ne kadar gelişme gösterilebilirse krizleri o kadar atlatabiliriz. Krizleri öngörebilmek, krizler karşısında uzun vadeli çözümler üretebilmek önemlidir.” diye konuştu.

Evirgen, “S-400’lerin ne zaman kurulacağı öngörülemez, açıklanamaz, bu konuda tarih beklenemez, Türkiye bu konuyu, ABD’nin başını çektiği Batı ittifakına karşı anlaşmazlıklarını yönetebilmek adına koz olarak kullanmaktadır. Türkiye’nin öncelikle kendi hava savunma sistemlerini tamamlaması gerekir. Türkiye’nin öncelikle ihtiyacı budur. Her katmanda hava savunma sistemlerimizi geliştirmek, taarruz sistemlerimizi geliştirmek, kısa menzilden başlayarak balistik füzelerimize kadar her aşamada eksiklerimizi tamamlamamız gerekiyor. Türkiye’nin tüm gereksinimlerini milli imkânlarla gerçekleştirmesi gerekiyor. Mevcut durum eskiye nazaran daha ileridir ama olması gereken seviyeye göre oldukça altındadır. 54. Hükümet’in başlattığı hamlelerin önünün kesilmesiyle Türkiye, bugüne kadarki badireleri yaşamak zorunda bırakılmıştır. Bu vesileyle Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ı da saygıyla anıyorum. Onu bugün anladığını iddia edenler, geçmişte yaptıklarının bedelini ödemeye devam ediyorlar” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı