Uçak kiralamak zafiyettir

Türkiye Tarım ve Hayvancılık Platformu (TTHP) Başkanı Tuncay Albayrak, günlerdir devam eden orman yangınları ve çiftçilerin yaşadığı zor günler nedeniyle basın açıklamasında bulundu.

GÜNDEM 04.08.2021, 04:35
13
Uçak kiralamak zafiyettir
Orman yangınlarının yüzde 47’sinin nedeninin belirlenemediğini belirten başkan Albayrak, Türk Hava Kurumuna ait uçakların atıl durumda olmasına rağmen dışardan uçak kiralanmasının zafiyet olduğunu vurguladı.
Ülkenin dört bir yanında meydana gelen orman yangınları tüm Türkiye’nin canını yakarken, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin açıklamaları ise toplumda büyük bir şaşkınlık meydana getirdi. Türk Hava Kurumuna ait yangın söndürme uçaklarının atıl durumda olduğunun ortaya çıkması, Bakan Pakdemirli’nin yaptığı “Uçak yok” açıklamaları ormanların kül olmasında bir zafiyet olduğu fikrini de oluşturdu. TTHP Başkanı Tuncay Albayrak hem orman yangınlarındaki zafiyet hem de çiftçilerin yaşadığı zor günlerle alakalı bir açıklama yaptı.

TTHP Başkanı Tuncay Albayrak, “Orman Genel Müdürlüğü (OGM) verilerine göre 2002 yılında meydana gelen orman yangını sayısı bin 471 iken 2020 yıl sonu verilerine göre bu sayı 3 bin 399’a yükseldi. Aynı şekilde yanan alan miktarı ise 2002 yılında ortalama 8 bin 514 hektar iken 2020 yıl sonu verilerine göre ortalama 20 bin 917 hektarı buldu. Yine OGM’nin resmi istatistiklerine göre son 10 yılda yaşanan orman yangınlarının yüzde 31’i ihmal ve dikkatsizlik, yüzde 6’sı kasıt, yüzde 5’i kaza sebebiyle çıkarken,  yüzde 47’sinin nedeni ise bilinmiyor. Yani ülkemizde yaşanan orman yangınlarının nerdeyse yarısının nedeni belirlenebilmiş değil. Yaşanan bu belirsizlik, mevcut sorunla etkili mücadele etmeyi de zorlaştıran bir neden olarak görülüyor” ifadelerini kullandı.

Platform olarak tespit ve önerilerinden bahseden başkan Albayrak, “Türkiye’de yaşanan orman yangınlarıyla ve bir daha yaşanmamasıyla ilgili TBMM’de bütün siyasi partilerden oluşan üyelerle, araştırma komisyonu kurularak; ihmal, tedbirsizlik, zafiyet, liyakatsizlik ve diğer etkenler üzerine çalışma başlatılmasını, komisyon raporunda yer alacak konu başlıklarının ivedilikle giderilmesi ve kamuoyunun bilgilendirilmesi gerekmektedir. Küresel ısınma ile beraber ülke ormanlarının da bulunduğu orta kuşakta orman yangınları artarak devam edecek, dolayısıyla ormanların korunması tüm toplumun sorumluluğu altında. Ormanların korunması için yeni planlamalar geliştirilmeli. Öncelikle bölge halkının ve tüm toplumun gerekli temel eğitimden başlanarak doğa bilincinin ve ormanların korunması sağlanmalı. RTÜK bu konuda kamuoyunun aydınlanma ve bilinçlenmesi için, kamu spotu şeklinde zorunlu yayınlar öngörmeli. Ancak bu konuyla ilgili başta Bakanlıklar  ve onlara bağlı kurum ve kuruluşlar ile Belediyeler başta olmak üzere yeterli ve gerekli somut adımların atılması gerekiyor” dedi.

“Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Türkiye’nin en güzel ormanları alev alev yanarken THK’ya ait orman yangın uçakları hakkında yaptığı açıklamalar uzmanlar ve kamuoyu tarafından esefle karşılanmıştır” diyen Albayrak, “THK’na ait uçakların 3 yıldır atıl durumda olması, uçak ve helikopter kiralanması zafiyet konusudur. 2020 yılında 5 uçak için planlama yapıldı ancak 2 uçak tedarik edilebildi. 2021 yılında yine 5 uçak için planlama yapıldı. THK’nın uçakları Ankara Etimesgut’ta yatarken, Türkiye 2021 yangın sezonuna uçaksız girdi. Antalya’da, Datça’da, Artvin’de, Manisa’da, Mersin’de, Osmaniye’de, Pamukkale’de, İzmir’de ormanlar alev alev yandı. Türkiye’nin yangın söndürme filosu ivedilikle kurulmalı, özelleşmesine kesinlikle müsaade edilmemeli, orman yangınları lokasyonlarının imara açılması, maden ocaklarına ruhsatlandırılması  yasaklanmalıdır” şeklinde konuştu.

Çiftçilerin zor günler yaşadığının altını çizen Albayrak, “Bu yıl itibarıyla yaşanan kuraklık nedeniyle Türkiye’de üretim yapan çiftçilerimiz zor günler yaşamaktadır. Tarım Kredi Kooperatifleri borçlusu çiftçilerimizde torba yasasından memnun kalmadılar, bu koşullarda borçlarını ödemeleri mümkün değil. Borçlu çiftçilerimiz ‘Borçlarımızı ödeyecek durumumuz maalesef yok. Yeni bir düzenleme ile temerrüt faizlerin, katkı payının kalkmasını, ana paranın 5 yıl içerisinde eşit miktarda, ilk taksiti de 2022 Ekim ayında ödemek istiyoruz’ diyorlar. Bu konuda da yeni bir yasal düzenleme yapılarak, bu çiftçilerimizin sorunlarının giderilmesini temenni ediyoruz” diyerek Türkiye’nin yerli ve milli tarım politikasının belirlenmesini, ithalat bağımlılığından kurtulması gerektiğini belirtti.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı