Ülkede bir ilk! Görev başındaki adalet bakanı yargılanacak!

Fransa’da Cumhuriyet Adalet Divanı (CJR), Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti hakkında resmen soruşturma açılmasına karar verdi.

DÜNYA 16.07.2021, 20:30
9
Ülkede bir ilk! Görev başındaki adalet bakanı yargılanacak!
Fransa Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, kendini ya da müvekkillerini ilgilendiren davalara bakan hakimleri cezalandırmak için ayrıcalıklarını kullandığı gerekçesiyle "yasa dışı menfaat sağlamak" suçundan yargılanacak.Dupond-Moretti, altı saat süren bir ifade verdi. Hakimler, ifadesinin ardından Dupond-Moretti'ye resmen yasa dışı menfaat sağlama suçlamasını yöneltti.
Aynı zamanda Dupond-Moretti, yaptığı açıklamada "rahat olduğunu" dile getirip, Başbakan Jean Castex de Dupond-Moretti'ye güvendiğini söyledi.

Ülkede ilk defa görevde olan bir Adalet Bakanı yargılanacak.
Yolsuzlukla Mücadele Derneği (Anticor) ve 3 hakim sendikası, Dupond-Moretti'yi avukat olduğu dönemde kendini ya da müvekkillerini ilgilendiren davalara bakan hakimleri cezalandırmak için bakan olarak ayrıcalıklarını kullanmakla suçlayarak CJR'ye şikayet etmişti. CJR, şikayeti haklı bularak Bakan Dupond-Moretti hakkında soruşturma açılmasına karar vermişti.

Dupond-Moretti, eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin de dahil olduğu "telekulak davası" ön soruşturmalarında görev alan 3 hakime karşı idari takip başlatmıştı.
"Telekulak davası" soruşturmaları sırasında, Dupond-Moretti dahil birçok avukatın telefon faturaları inceleyip, Monaco'da sorgu hakimi olarak görev yaparken baskı gördüğünden şikayetçi olan Hakim Edouard Levrault hakkında idari soruşturma açmakla da itham edilmişti. Önceden Levrault’un suçladığı polislerden birinin avukatlığını yapan Moretti, hakimin yöntemlerini eleştirmişti.
CJR'den 3 sorgu hakimi, jandarma desteğiyle 1 Temmuz'da Adalet Bakanlığında arama yapmıştı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bakanlar kurulunda Dupond-Moretti'ye destek verdi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı