Ümit Özlale'den çarpıcı dolar uyarısı: Böyle giderse TCMB iflas edecek

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale, dolar kuru için uyardı. Merkez Bankası'nın borca batık şirket olduğunu söyleyen Özlale, "Böyle giderse teknik olarak iflas etmiş olacak." dedi.

EKONOMİ 03.12.2021, 17:40
22
Ümit Özlale'den çarpıcı dolar uyarısı: Böyle giderse TCMB iflas edecek
İYİ Parti Kalkınma Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale, Merkez Bankası'nın borca batık bir şirket olduğunu belirtti. Özlale, "Döviz kuru böyle giderse 2022 başında TCMB Türk Ticaret Kanunu’na göre borca batık bir şirket olarak değerlendirilecek ve Merkez Bankası literatürüne göre de teknik olarak iflas etmiş olacak." dedi.
İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale'nin yaptığı açıklamanın tamamı şöyle;

Döviz kuru böyle giderse 2022 başında TCMB Türk Ticaret Kanunu’na göre borca batık bir şirket olarak değerlendirilecek ve Merkez Bankası literatürüne göre de teknik olarak iflas etmiş olacak. Şimdi ayrıntılar… Bildiğiniz gibi TCMB anonim şirket. Uzun zamandır da en fazla kurumlar vergisi veren şirketlerin başında geliyor. Yine bildiğiniz gibi TCMB yönetimi son senelerde döviz rezervlerini eritmede sınır tanımıyor. Şöyle ifade edelim: Mevcut durumda TCMB’nin net rezervleri -43 Milyar Dolar seviyesinde… O zaman da aklımıza şu soru geliyor: Bu berbat rezerv yönetimi ve son dönemlerdeki kur artışı TCMB bilançosunu nasıl etkiledi?
19 Kasım 2021 itibariyle, swap yükümlülüklerinden kaynaklı kur farkını bilançoya eklediğimizde YP cinsinden aktif ve pasif farkı 138 Milyar TL’ye düşüyor. Yani büyük bir sorun yok gibi. Ama o da ne? 19 Kasım’da dolar kuru 11,05 TL’ydi, bugün ise 13.43 TL. Kaba bir hesapla dolar 13,56 TL seviyesinde olursa ki an meselesi, aktif pasif farkı sıfırlanıyor. Bunun üstünde bir kur artışında ise TCMB’nin öz kaynakları eksiye düşüyor. Peki, öz kaynakların eksiye düşmesi ne demek? TTK 376 sayılı maddesine göre öz kaynakları eksiye düşen bir şirket borca batık bir şirket olarak nitelendiriliyor. Yani kur 13.56’nın üstüne çıkarsa bu ülkenin Merkez Bankası bu ülkenin Ticaret Kanunu’na göre borca batık bir şirket konumuna geliyor.

Şimdi Selvi Boylum Al Yazmalım filminden esinlenerek soralım: “Yedek akçe neydi?” Yedek akçe ihtiyattı, garantiydi. Peki, tam da Merkez Bankası zarar ettiğinde onu kapatmak için kullanılacak olan yedek akçe nerede? 2019’da Damat Bakan yedi. Damat Bakan nerede? Paris’te.
 Peki, sonuç ne? Teknik olarak iflas eden, borca batık bir şirket haline gelen Merkez Bankası.
 Peki, sonuç ne? Bu ülkenin en önemli kurumlarından birinin itibarını biraz daha kaybetmiş olması.

Ünlü yönetmen Bergman’a sormuşlar; “Bu dünyayı ne kurtaracak” diye? “Utanmak” demiş. Biz de diyoruz ki. Giderayak de olsa bu ülkeye bir faydanızın dokunmasını istiyorsanız işe utanmakla başlayabilirsiniz.
 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:02
Güneş 06:23
Öğle 12:49
İkindi 16:19
Akşam 19:04
Yatsı 20:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı