Ünlü isim Zelyut dolar kuru için yarını işaret etti: Mutlu bitmeyecek

Dolar kuru yeni haftaya 14 TL'ye yakın seviyelerde başladı. Rekoruna doymayan dolar kuru için ünlü ekonomist Evren Devrim Zelyut'tan yeni uyarı geldi. Zelyut, Erdoğan'a işaret edip tarih verdi...

EKONOMİ 06.12.2021, 10:20
5
Ünlü isim Zelyut dolar kuru için yarını işaret etti: Mutlu bitmeyecek
Dolar kuru ve euro kuru güne yükselişle başladı. Dolar kuru geçtiğimiz hafta Merkez Bankası’nın müdahalesi sonucunda 14 TL sınırından dönmüştü. Dolar kuru 6 aralık gününe 13,80 ile başladı. Dolar kuru saat 10.00 itibariyle 18,84 TL seviyesinde hareket ediyor. Dolar kurunda sert hareketler sürerkek Evren Devrim Zelyut’tan dolar kurunu yakından ilgilendiren çarpıcı bir değerlendirme geldi. Zelyut, tarih vererek, ‘Erdoğan’ın dolara 7 Aralık’ta vuracağını belirtti. Peki, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın doları tutmak için düşündüğü 7 Aralık planı başarılı olacak mı? Zelyut’tun bugünkü yazısı ve Youtube yayınından çarpıcı sözler…
Dolar kurunda yaşanan sert hareketler sonrası TCMB dolar kuruna satışla doğrudan müdahale ederek kuru geri çekmeye çalıştı. Bir miktar geri çekilen dolar kuru daha sonra yükselişine kaldığı yerden devam etti. Yeni haftaya 14 TL’ye yakın başlayan dolar kuru için Evren Devrim Zelyut’tan yeni değerlendirme geldi. Zelyut, bugünkü yazısında, “Erdoğan'ın büyük bir çaresizliği var. Erdoğan kuru mevcut çift hanede tutmaya çalışıyor, 17/18 olmaması için umut ediyor. Yani her türlü sıkıntı büyük. Öyle, gelişmiş ülke olacağız diyerek olunmuyor. Hele kuru dengede tutmak o da ayrı bir zorluk.” dedi.
“Peki kuru 12/13'de tutmak AKP'ye zafer getirir mi?” diye soran Zelyut, “Kesinlikle hayır. Ancak durumun daha kötü bir hâl almasını önlemek gerekiyor. İşte burada Erdoğan'ın dolarda '6-7 Aralık Planı' devreye giriyor. Aslında bu Erdoğan'ın eski bir taktiği. Erdoğan 6-7 Aralık'ta Katar'a gidiyor. Böylece dost Katar Emiri'nden piyasalardaki yangın Saray'a sıçramadan biraz nakit getirilecek… Erdoğan'ın ziyareti ile hem Katar Emiri'nden hem de Türkiye'de milyarlarca dolar vurup dışarıya istifleyen o malum kesimden de (Hollanda basınında yazdığı üzere!) bir giriş başlatılacağını değerlendiriyorum. Ayın 10'u itibari ile kura basacaklar. Ancak bu baskı en fazla ay sonuna kadar dayanır sonrasında kurun yine kafayı kaldıracağını izleyeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.
Gerekçeleri sıralayan Evren Devrim Zelyut, şunları söyledi:
Aralık ayında Katar’dan para geleceğini savunan Zelyut, dolar toplanacağını söyledi. Zelyut, yazısının sonunda, “Sözün özü 10-30 Aralık'ta Katar'dan gelecek para ile bir miktar düşecek kuru alım fırsatı olarak görüp, dolar toplayacak hane halkı ve firma sahiplerini izleyeceğiz. Ama filmin sonu ne yazık ki mutlu bitmeyecek; çünkü esas oğlanın girdiği yol ve yaptıkları baştan sona yanlış.” ifadelerini kullandı.
“1-Türkiye'nin dış borç ödemeleri ve ithalata dayalı üretim biçimi tam gaz devam ederek dövize talebi kesmiyor.
2-Faiz indirimleri durmayacak bu da Lira'dan Dolara geçişi sürekli kılacak.
3-En önemlisi Amerika'da FED ve Hazine yetkilileri piyasaya destek için verdikleri parayı 'hızlı' bir şekilde azaltma kararını tartışıyorlar. Çünkü Amerika'da enflasyon yönetimi rahatsız etmeye başladı. Orada otoriteler oturup bir musibetin büyümesini izlemezler. Derhal müdahale eder, yılanın başını küçükken ezerler.
FED verdiği desteği kıstıktan sonra 2022 bahar aylarında ilk faiz artırımını yapmayı planlıyor. Kurmaylar bu takvimi artık konuşalım diyorlar. Evet, resmen faiz ABD'de hangi ay artacak durumuna geldik.
Peki FED faizi artarken, Türk faizi düşerken, Katar'dan, BAE'den, ya da malum şahısların paraları ile kur bırakın düşmeyi, denge bulur mu? Erdoğan'ın operasyonu başarılı olur mu? Bence olmaz. Geçmişte salgın ve FED faiz artışı ortada yokken, Türkiye'nin dışa bağlı sistemi nedeni ile Katar paralarının kuru tutamadığını test ettik.
Bütün bu gelişmelere Türk tarım ve sanayisindeki yapısal sorunları, enflasyonun tam gaz gidişini, Omicron varyant virüsü ile tedarik sıkıntılarının eskisi gibi olmasa da karşımıza geleceğini, en azından emtia fiyatlarında sıkıntının küresel enflasyonu devam ettireceğini de koymayı unutmayalım.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı