Ünlü yazardan kritik sorular: Kaç para var, para dekontları nerede?

Can Ataklı, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından AFAD'a toplanan milyarlarca lirayı ve bağışçıların dekontlarına dair kritik sorular sıraladı. Can Ataklı, "AFAD'ın kaç parası var?" diye sordu.

GÜNDEM 01.03.2023, 15:30
Ünlü yazardan kritik sorular: Kaç para var, para dekontları nerede?
11 ili yıkıcı Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye Tek Yürek kampanyası süresince 115 milyar 146 milyon 528 bin lira, SMS ile yapılan bağışlarda ise 9 milyonun üzerinde SMS ile milyonlarca lira toplandı.
Gazeteci Can Ataklı, Korkusuz gazetesindeki bugünkü yazısında “ AFAD kaç parası var?” diye sordu. “O gece bağış yapanların dekontlarını da görmek isteriz” diyen Can Ataklı, “Bu çok büyük bağışlar gerçek mi? Bu kişiler söyledikleri paraları istenilen hesaplara yatırdılar mı? Yatırdılarsa, bunu beyan ettiklerine göre banka dekontlarını gösterebilirler mi? Yine AFAD’a da sormak gerek; Bağışlar kaç hesapta tutuluyor, bunların dekontlarını açıklarlar mı? Sorular çok basit ama tatmin edici bir cevap verirler mi, işte orası kuşkulu.” dedi.
AFAD’ın 2023 yılı bütçesinde 8 milyar lira aldığını anımsatan Can Ataklı, “AFAD’ın elinde bir afete müdahale edebilmek için kullanacağı kaç para var? Bugün itibarıyla halktan toplanan bağışlar ne kadar? Depremin ilk gününden itibaren AFAD toplanan tüm bağışlardan ne kadarını, nereye, nasıl harcadı?” sorularını yöneltti.
Can Ataklı yazısının devamında şunları kaydetti:“Sonuçta toplanan para milletin merhametidir.
Yüzbinlerce kişi çok kısıtlı gelirlerine rağmen karınca kararınca da olsa depremzedelere yardım edebilmek için AFAD’a koştu.
O halde yardım yapan ya da yapmamış olan her vatandaşın bu paranın hesabını bilmesi gerek.
Oysa AFAD’ın resmi kaynaklarına bakıldığında böyle bir bilgi yok.
Neden?
Oysa AFAD’ın da benzeri yardımları AFAD üzerinden yapan Kızılay’ın da şeffaf olması gerekir.
AFAD’ın internet sitesinde harcama tabloları var elbette ama bunların hepsi bir şirket yönetiminde olan “devlet bütçeli” kurum kayıtları.
Bu sitede halktan toplanan bağışların toplamını ve harcama kalemlerini göremiyorsunuz.
En önemlisi para hangi hesapta duruyor, harcama emirlerini kim veriyor? Bunları bulmanız mümkün değil.
İşin tuhaf tarafı bu konuyu kimse dile getirmekte de istemiyor.
Medya gerçek görevini yapmadığı için bir gecede toplanan paraların sihrine kaptırıyor hepsi kendini ve sıra hesabı görmek istemeye gelince de sus-pus oluyorlar.
Demokrasi şeffaf rejimdir.
AFAD elinde bağış olarak biriken tüm parayı ve bunu nasıl harcadığını kamuoyunun anlayabileceği biçimde açıklamak zorundadır.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı