Uzmanlara göre TÜSİAD'ın tepkisinin nedeni TL!

Uzmanlara göre TÜSİAD'ın ekonominin gidişatından duyduğu endişeyi ifade etmesinin ardında TL'nin aşırı değer kaybının rol oynadığı belirtildi.

EKONOMİ 21.10.2021, 07:35
13
Uzmanlara göre TÜSİAD'ın tepkisinin nedeni TL!
Türkiye Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (TÜSİAD) ekonominin gidişatından duyduğu endişeyi ifade etmesinin ardında, Türk Lirası'ndaki aşırı değer kaybının rol oynadığı belirtildi.
Türkiye Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Tuncay Özilhan, TÜSİAD YİK toplantısında konuşmuş ve, "Türkiye'nin geleceğine baktığımda dünyadaki jeopolitik risklerin, sosyo-kültürel gerilim, derin iklim değişiminin etkilerinin ve bereketsiz dengesiz ekonomik büyümenin mahşerin dört atlısı olarak üzerimize geldiğini görüyorum" ifadelerini kullanmıştı.
DW Türkçe'nin haberine göre, TÜSİAD'ın bu çıkışının ardında esas olarak TL'nin rekor seviyede değer kaybetmesi yatıyor.
Habere göre, ekonomist Barış Soydan, "Dünkü açıklamalar bir açıdan geç, bir açıdan tam zamanında. Mesela Başkan Türkiye’de kişi başına düşen milli gelirin 2007’den beri geri gittiğini söylüyor. Bu yeni bir problem değil. Diğer problemler de böyle. Uzun zamandır mevcut olan sorunlar. Uzun yıllardır Türkiye demokraside geriye gidiyor. TUSİAD bu açıdan uzun zamandır ses çıkaramıyordu. Bu açıdan geç. Ama bir taraftan da Türkiye ekonomik açıdan freni patlamış bir kamyon gibi yokuş aşağı gidiyor. Bir yere çarpabiliriz" yorumunu yaptı.
Türkiye’nin bir ödemeler dengesi krizine doğru gittiğini vurgulayan Soydan, "Doların nerede duracağını kimse bilmiyor. 10 lirada mı 11 lirada mı? Kimsenin fikri yok çünkü para politikalarında öngörülebilirlik yok. Bunun da en fazla endişelendirmesi gereken kesimler büyük şirketler. Dolar ve euro borçları var. Dolardaki hareket TÜSİAD’ı endişelendiriyor. O bakımdan zamanında bir açıklama. Ancak hükümet bunları dikkate alır mı bilmiyoruz. Erken seçim olacak mı belli değil. Ama bundan sonra iktidarın ekonomi politikalarını seçim ayarlı yöneteceğini söylemek yanlış olmaz. O yüzden TÜSİAD’ın uyarılarının bir anlamı yok iktidar tarafında. TÜSİAD’ın korktuğu gibi Türkiye ekonomik açıdan seçim öncesi duvara çarpabilir" şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı