Vatandaşın gözünde büyüme rakamları nasıl?

“Halk Yoksullaşırken, Türkiye Ekonomisi Nasıl Büyüyor?”

EKONOMİ 02.09.2021, 21:45
10
Vatandaşın gözünde büyüme rakamları nasıl?
TÜİK tarafından açıklanan büyüme rakamlarını değerlendiren CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ikinci çeyrek için açıklanan büyüme rakamlarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.
TÜİK tarafından açıklanan büyüme rakamlarını değerlendiren CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ikinci çeyrek için açıklanan büyüme rakamlarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.Türkiye ekonomisi 2021 yılının ikinci çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre % 21,7 büyümüş olmasının nedenini geçen yılın aynı çeyreğinde pandeminin ilk dalgası ile beraber büyüme oranındaki % 10,4’lük daralmanın 2021 yılında önemli bir baz etkisine bağlayan Bakırlıoğlu 2021 yılının birinci çeyreğine göre büyüme oranının % 0,9 olduğunu hatırlattı.
Peki vatandaş büyümeyi cebinde hissetti mi? 
Vatandaşlarla yapılan röportajlarda alınan cevaplarda  büyümenin olmadığını ayrıca alım güçlerinin olumsuz derecede düştüğünün yorumları yapıldı.
Borçla Büyüyen Bir EkonomiEn çok büyüyen sektör hangisi? Finans sektörü. Yani vatandaşın esnafın, çiftçinin, sanayicinin bankalara olan borcu o kadar artmış ki finans sektörü,  bankalar, kredi vererek, herkesi borçlandırarak o kadar büyümüş ki, sonuçta Türkiye ekonomisi de büyümüş, nasıl bir büyümeyse?Yani bir büyüme varsa borç artışından kaynaklı. Üretimden, vatandaşın alım gücünün yükselmesinden değil.Büyüme Rakamları Neden Vatandaşa Yansımıyor?Bizi asıl ilgilendiren konu büyüme rakamlarının neden vatandaşın cebine yansımadığıdır. Halk yoksullaşırken ekonominin büyümesi biraz garip oluyor.Bekar bir işçinin asgari ücreti 2825 lira. Bir yıllık ücreti 33.900 TL. Asgari ücret alan bekar tek başına yaşayan bir işçinin geliri bile açıklanan kişi başına GSYH’nın ancak % 56’sı.Evli ve 2 çocuklu asgari ücretli bir işçinin yıllık geliri 35.520. Oysa 4 kişilik bir ailenin kişi başına gelir toplamı 242 bin lira.Asgari ücretle geçinmeye çalışan bir ailenin geliri açıklanan kişi başına GSYH’nın % 15’ini bile bulmuyor. Türkiye’de her 4 çalışandan birisi asgari ücretli.1 milyon işçi asgari ücretin yarısı kadar ücret alıyor.Bugün en düşük memur maaşı 4.881 lira1,4 milyon kişi hiçbir gelir olmadığı ve muhtaç olduğu için devletten aylık alıyor.4 kişilik bir ailenin;yoksulluk sınırı aylık; 12.195 lira.Açlık sınırı aylık; 2.903 lira. Bu rakam asgari ücretin üzerinde ve 14 milyon kişi açlık sınırında yaşıyor.Gelir Dağlımı AdaletsizBu tablo bize gösteriyor ki;Türkiye’de ciddi bir gelir dağılımı adaletsizliği var.Mutlu azınlık milli gelirden çok büyük pay alıyor, büyük çoğunluk ise kalanı payı bölüşmek zorunda kalıyor.Sistem Zengini Daha Zengin, Fakiri Daha Fakir YapıyorBu durum bize gösteriyor ki ortada zengini daha zenginleştiren, fakiri daha da yoksullaştıran bir sistem var.Gelir dağılımı adaletsizliği toplumun her kesiminde hissedilir hale gelmiş durumda.TÜİK’in açıkladığı ne büyüme rakamlarına, ne işsizlik ve enflasyon rakamlarına güven kalmadı. Çünkü ısmarlama istatistiklerle, rakam oyunlarıyla, toz pembe bir tablo çiziliyor fakat bunu vatandaş cebinde asla hissetmiyor ifadelerine yer verdi.Şampiyonlar ligindeyiz diyerek ekonomik krizi görmezden gelenlere seslenen Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu; hatırlatmak isteriz küme düşüyoruz diyerek gerçek büyümenin vatandaşın cebindeki büyüme olduğunun altını çizdi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı