Vertigo nedir? Vertigo hastalığı belirtileri ve tedavisi...

Denge kaybı ve sersemlik hissi olarak tanımlanan vertigo nedir? Nasıl ortaya çıkar? Vertigo tehlikeli midir? Nasıl tedavi edilir...

SAĞLIK 09.08.2021, 15:55
38
Vertigo nedir? Vertigo hastalığı belirtileri ve tedavisi...
Vertigo hareket ederken ya da eğilip, kalkarken hızlı hareket etmeye bağlı durumlarda sıklıkla ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır.
Baş dönmesi olarak tanımlanan vertigo denge hissinizi değiştirir ve düşme riskinizi artırabilir.
Vertigo kendi kendine de oluşabilir. Birkaç saniyeden birkaç saate kadar sürebilir.
Keskin ataklarda da oluşabilen bu rahatsızlık yürüme veya araç ya da deniz tutması nedeniyle ortaya çıkabilir.
Vertigo kendi başına bir hastalık değildir ancak tehlikeli bir hastalığın habercisi de olabilir.
Şiddetli hapşırmalar vertigoyu tetiklediği gibi altında ciddi hastalıklar yatıyor olabilir.
Baş dönmeleri santral baş dönmeleri, periferik baş dönmeleri olmak üzere iki grupta incelenir...
Santral baş dönmeleri merkezi sinir sistemindeki problemlerden kaynaklanır.
Özellikle beyin, beyin sapı ve beyincik kaynaklı baş dönmeleri Santral baş dönmeleri içerisinde incelenir
Bu organlarda oluşacak kanama, inme, migren, tümör, multiple skleroz (MS) gibi bir takım hastalıkların belirtilerindendir.
Periferik baş dönmeleri ise İç kulak ve denge sinirinden kaynaklıdır. Labirent ve yarım daire kanallarından kaynaklanan baş dönmeleri, denge sinirinin bozukluklarından kaynaklanan baş dönmeleri, dengeyi sağlayan, utrikül ve sakkül adı verilen taşların doğru yerleşimde bulunamamasından kaynaklanan baş dönmeleri, Meniere hastalığı gibi durumlar sayılabilir.
Tansiyon düşmesiŞiddetli ataklarKulakta basınç hissiKuvvet kaybıGörme bozukluğuMide bulantısıGöz kararmasıKulak çınlamasıVücut dengesizliğiKarar verme yetisinde bozukluk 
Vertigo tedavisi stres, travma, psikolojik sorunlar veya altta yatan bir hastalığa bağlı olarak gelişebileceği gibi iç kulakta yer alan kristallerin yer değiştirmesi ile meydana gelebilir.
Tedavide öncelikle sorunun neden kaynaklandığının bulunması ve varsa altta yatan hastalıkların tedavi edilmesi gerekir. Öncelikle doktor, hastanın durumuna bakar ve sonrasında bir fiziki muayene isteyebilir.
Baş dönmesi sorununu azaltmak veya ortadan kaldırmak, denge fonksiyonlarını en güvenli şekle getirmektir. Bir başka deyişle rahatsızlık iç kulaktaki kristallerin yer değiştirmesine bağlı olarak gerçekleşiyorsa tedavi kristallerin yeniden konumlandırılmasını içerir.
Soğuk algınlığı, tümörler veya enfeksiyon gibi farklı hastalıklara bağlı olarak ta ortaya çıkabilir bu nedenle hastalığa göre ilaç veya farklı bir tedavi yöntemi  öngörülür.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:46
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:28
Yatsı 20:50
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı