Yanık acısı nasıl giderilir? Yanığa ne iyi gelir?

Yanık konusunda doğru bildiklerimiz çoğu zaman daha büyük sorunlara neden olmaktadır. Peki yanık acısı nasıl giderilir? Yanığa ne iyi gelir? Doğal tedavi yöntemleri nelerdir?

SAĞLIK 17.05.2021, 11:30
16
Yanık acısı nasıl giderilir? Yanığa ne iyi gelir?
Mutfakta yemek yaparken, soba yakarken, ateş yakmaya çalışırken, çay içmeye çalışırken ya da sıcak bir şeye dokunmak, fırın sıcakken bir tava tepsi almak ya da kaynayan suyla haşlanmak gibi başımıza gelecek işler günlük hayatımızı çekilmez hale getirdiği gibi hayatımızı da riske atabilir.
Yanıklar deri hücrelerinin ölmesine neden olur. Hasarlı cilt kendini tamir etmek için kolajen adı verilen bir protein üretir. Cilt iyileştikçe iz oluşturur. Bazı yaralar geçicidir ve zamanla kaybolur. Bazıları ise kalıcı olabilir.
Yanık sonrası uygulayacağımız tedavi yöntemleri de yanık kadar önemlidir. Çünkü yapacağımız yanlışlar işi içinden çıkılmaz bir hale dönüştüreceği gibi hayatımızı da riske atabilir. 
Küçük ve yüzeysel yanıklarda, evde uygulayabileceğiniz müdahalelerin ardından günlük yaşantınıza devam edebilirsiniz. Ancak yanık geniş bir bölgeyi kapsıyor ya da derin dokuları etkiliyorsa mutlaka bir sağlık kurumuna başvurulması gerekmektedir.

Yanık ciddiyetini belirten bir sınıflandırma olan yanık dereceleri 4 kısımda incelenir.
1. derece yanıklarda yanık tipi sadece cildin dış tabakasını etkiler. Bu derece yanıklar kızarıklık ve ağrıya neden olabilir.
2. derece yanıklarda ise hem cildin dış tabakası hem de hem de ikinci deri tabakası etkilenir. Şişmeye, kırmızı, beyaz veya lekeli cilde neden olabilir. Kabarcıklar gelişebilir ve ağrı şiddetli olabilir. Derin ikinci derece yanıklar, yara izine neden olabilir.
3. derece denilen yanıklar cildin altındaki yağ tabakasını etkiler. Yani bu tip yanıklarda yanığın etkisi cildi de aşarak bu yağ tabakasına ulaşır. Cilt bozulur ve kösele görüntüsüne bürünür. Bu derece yanıklar, sinirleri yok ederek bölgede hissizliğe ya da uyuşmaya neden olabilir. Mutlaka acil tıbbi müdahale gerektirir.
Son olarak 4. derece yanıklar kemik ve eklemlere kadar işleyen yanıklardır. Ve insan hayatını büyük risk altına sokar. Acil tıbbi müdahale gerektirir

Günlük hayatımızda zaman zaman yaşadığımız bu acı olay derhal müdahale gerektiren doku hasarları için . “Yanık acısına ne iyi gelir?” sorusu oldukça merak edilen bir sorudur.
Çapları yaklaşık 6 -7 cm’den küçük olduğu müddetçe birinci derece yanıklar ve ikinci derece yanıklar evde tedavi edilebilir.
Yanık acısını geçirebilecek ve yanığın mikrop kapmasını engelleyebilecek müdahaleler ise şöyle sıralanır.

Yanık bölgesine yapmanız gereken bir diğer müdahale ise yanık üzerine yerleştirilen serin bir kompres veya temiz ıslak bezdir. Bu müdahale ağrıyı ve şişmeyi hafifletir. Serin kompresleri 5-15 dakikalık aralıklarla uygulayın. Aşırı soğuk kompresleri kullanmayın. Çünkü bu tür müdahaleler yanıkları daha da azdırırken daha fazla tahriş edebilir.

Steril gazlı bezler, bu amaç için oldukça uygun olan pansuman yardımcılarıdır.

Herkes, zaman zaman fırında, ocakta ya da ütü yaparken elini yakabilir. bu tür yanık bakımında en önemli tedavi süreçlerinden biri de yanığı güneş ışığından uzak tutmaktır. Maalesef çok sık yapılan yanlışlardan biridir bu. Bu durum yanık olan  bölgenin daha geç iyileşmesine ya da iyileşirken iz bırakmasına neden olabilir.
Eğer dışarı çıkmanız gerekiyorsa yanık bölgesini hava alan hafif bir kumaş ile örtebilirsiniz. “El yanıkları için kalın ve tahriş edici bir kumaşlardan uzak durun.

Denizde vakit geçirilirken, güneşin zararlı saatleri ve maruz kalınan süre dikkate alınmadığı için güneş yanıkları oluşabilir.  Bilmemiz gereken en önemli şey güneş yanığının tedavisi de, diğer yanıkların tedavisi gibidir.
Güneş yanığınız iyileşene kadar, güneşten uzak durmalısınız.
Güneş yanığı sonrası serin su, antibakteriyal merhem ya da aleo vera uygulayabilirsiniz.. Ayrıca yanık sonrası yeterli miktarda sıvı tükettiğinize emin olmalısınız.

Yanığa iyi geldiği düşünülen ve çoklukla halk arasında yapılan yanlışlar ise şunlardır.

Başka bir halk inanışı ise, pişmemiş yumurta akının yanığa iyi geldiğidir. Oysa yumurta akları bakteriyel enfeksiyon riski taşır ve yanıklara yerleştirilmemelidir. Yumurtalar ayrıca alerjik reaksiyona neden olabilir.

Yanıklara asla diş macunu uygulamayın. Diş macunu yanmayı tahriş edebilir ve enfeksiyon için daha uygun bir ortam oluşturabilir. Ayrıca steril değildir.

Buz ve çok soğuk su yanık alanınızı daha fazla tahriş edebilir. Buz, yanlış kullanılırsa soğuk yanığına bile neden olabilir.

Yüz, ayaklar, eller, kalçalar, kasık, vücudun geniş bir alanını kaplayan yanıklardaDerin yanıklardaCildin kösele gibi görünmesine neden olan yanıklardaKömürleşmiş veya siyah, kahverengi veya beyaz lekeler bulunan yanıklardaKimyasallardan veya elektrikten kaynaklanan yanıklardaSolunum güçlüğü veya hava yolunda oluşan yanmadahemen yardım alınmalı ve acil yardım beklerken ilk yardım önlemleri alınmalıdır.

Yaradan sızma, artan ağrı, kızarıklık ve şişlik gibi enfeksiyon belirtileriBüyük veya iki hafta içinde iyileşmeyen yanık veya kabarcıkYeni, açıklanamayan semptomlarÖnemli yara izi oluşumu

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı