“Yargıtay’a da Yapay Zekâ Geliyor”

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, önemli bir çalışmayı da ilk defa duyurarak, emsal karar arayanların işlerini kolaylaştırmak için yapay zekâ destekli bir içtihat merkezi çalışması olduğunu söyledi.

GÜNDEM 19.01.2023, 04:35
2
“Yargıtay’a da Yapay Zekâ Geliyor”
Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, yıllık değerlendirme toplantısında medya kuruluşlarının Ankara temsilcileri ile bir araya geldi. Gazetemiz Ankara Temsilcisi Mustafa Yılmaz’ın da katıldığı toplantıda önemli ifadeler kullanan Akarca, yapılan bir çalışmayı da ilk defa kamuoyuna açıkladı.

Akarca, yargı kararları arasında emsal karar arayanların işlerinin zorlaştığını aktararak, yeni bir çalışma yaptıklarını ifade etti. Akarca, bilgisayar tabanlı yapay zekâ desteğinden yararlanarak, Yapay Zekâ İçtihat Merkezi fikrinin doğduğunu duyurdu. Akarca, “Kullanıcıyı tanıyan sistem, kısa sürede ve kolay şekilde aradığı kararı bulmasına imkân verecek. Yapay zekâ destekli Yargıtay İçtihat Merkezi en geç Haziran ayında faaliyete geçecek olup, bu sistem büyük ölçüde Gerekçeli Karar Yazım Rehberi’ne göre tasarlanmıştır. Yargıtay İçtihat Merkezi’nde karar aranırken rehberde yer alan ana başlıklara göre indeksleme ve sorgu da yapılabilecektir” diye konuştu.

Akarca, Yargıtay’ın içtihat birliği sağlanması açısından en etkili aracının gerekçeli kararları olduğunu ifade ederek, “Yargıtay, gerekçeli kararları ile konuşur. Temyiz mahkemeleri bakımından gerekçe; hukuki güvenliği ve öngörülebilirliği sağlar, gereksiz davalar açılmasını veya kanun yollarına başvurulmasını önler, halkın yargıya duyduğu güveni korur ve artırır. Tutarlı ve istikrarlı gerekçeli kararlar, uyuşmazlıkların nasıl çözüleceği konusunda somut ve detaylı bir rehberlik sunarak kanun önünde eşitliği ve içtihat birliğini güçlendirir. Sonuç olarak, kaliteli gerekçeli karar, kaliteli adalettir” dedi.

Akarca, 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla Yargıtay hukuk daireleri ile Hukuk Genel Kurulu’nda toplam 64 bin 126, ceza daireleri ile Ceza Genel Kurulu’nda 293 bin 233, cumhuriyet başsavcılığında ise 62 bin 928 derdest dosya bulunduğunu, 2022 sonunda Yargıtay’daki toplam derdest dosya sayısının 420 bin 287 olduğunu belirtti. Akarca, son olarak da bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçmesiyle birlikte dosya sayısında ciddi düşüşler olduğunu da söyledi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı