Yemeksepeti kuryeleri mücadeleye hazırlanıyor

Yemeksepeti zam açıklamasını yine çeşitli hilelerle yaptı. İşçiler bütün Yemeksepeti kuryelerini birlikte mücadeleye çağırdı.

GÜNDEM 12.01.2023, 20:45
5
Yemeksepeti kuryeleri mücadeleye hazırlanıyor
2023 yılı asgari ücretinin açıklanmasının ardından, Yemeksepeti kuryeleri şirketlerinin açıklayacağı zam oranlarını merakla bekliyordu. Yemeksepeti zam açıklamasını alışkanlık haline getirdiği biçimde, yine çeşitli hilelerle yaptı.
Patronların Ensesindeyiz'deki bilgilere göre, geçtiğimiz sene yine aynı yola başvuran şirket, bu sene de çoklu paketlerde farklı fiyatlandırma, bonuslarda oynamalar ve kilometre hesabında yine kuş bakışı ölçüm ile kuryelerin kazancını düşüren, kendi kârlarını artıran bir paket ortaya attı.
Yemeksepeti her dönem benzer denemelerle kuryelerin kazançlarını düşürecek hileli uygulamaları hayata geçirmeye çalışıyor. Yetmiyor, bu sefer çoklu paketlerde ilk paket sonrası fiyat düşürmenin yanı sıra, ilk paket sonrasındaki kilometre hesaplanmasında da ancak patronların aklına gelebilecek bir yöntemle ve sessiz sedasız, yol masrafı ve zaman kaybını kuryelerin sırtına yüklemiş durumdalar.
Özellikle kış aylarında hem dışarıda çok daha zor koşullarda çalışmak zorunda kalan, hem de evlerinde daha büyük masraflarla karşı karşıya kalan kuryeler, üstüne bir de ülkenin önüne geçilemeyen enflasyon oranlarının karşısında ezilmeye mahkum bırakılıyorlar.

“Aylık ortalama 40 bin ortalama gelir” kandırmacasıyla duyurulan zam oranlarında, bir kuryenin günde 14 saat çalışması durumunda dahi o gelire ulaşmasının mümkün olmadığını söyleyen ve Yemeksepeti’nin açıkladığı zam oranlarını kabul etmeyen kuryeler, Ankara’da Patronların Ensesindeyiz Ağı ile bir araya gelerek, en temel hakları için mücadele kararı verdiler.
Sadece zam oranlarıyla değil, aynı zamanda içine itildikleri esnaf kuryelik modeli yüzünden de çok ciddi bir güvencesizlikle çalışmak zorunda bırakılan Yemeksepeti kuryeleri, belirledikleri talepleri tüm arkadaşlarıyla ve kamuoyuyla paylaşarak, başladıkları mücadeleyi büyüteceklerini ve sonuç alana kadar devam edeceklerini belirttiler.

Yemeksepeti kuryelerinin belirledikleri talepler şu şekilde:

Taleplerinin Yemeksepeti tarafından dikkate alınması gerektiğini belirten işçiler, bütün Yemeksepeti kuryelerine de birlikte mücadele çağrısı yaparak Patronların Ensesindeyiz Ağı’na ulaşma çağrısı yaptılar.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 04:19
Güneş 05:47
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:27
Yatsı 20:49
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı