'Yeni konut finansmanı programı' kanun teklifine eleştiri

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, ‘Yeni Konut Finansman Programı'yla ilgili kanun teklifine ilişkin “İnşaat sektörünün desteklenmesiyle ilgili müteahhitlere ve konut alacaklara gidecek paray

GÜNDEM 23.01.2023, 16:50
4
 'Yeni konut finansmanı programı' kanun teklifine eleştiri
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, ‘Yeni Konut Finansman Programı'yla ilgili kanun teklifine ilişkin “İnşaat sektörünün desteklenmesiyle ilgili müteahhitlere ve konut alacaklara gidecek parayla ilgili olarak da bütçeye yeni bir ödenek ekliyoruz. Bu tutarda ve bu konuda Meclis’in yetkisi olduğu hâlde bunu bütçe kanunuyla ilaveten yapmıyoruz ama götürüyoruz, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da değişiklik yaparak yapıyoruz. Buradan bir para yaratılmaya çalışılıyor, bütçe kullanılarak bir para yaratılıyor ve bütçe kanunu rezil ediliyor” dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, AKP Aydın Milletvekili Mustafa Savaş ve 72 milletvekilinin imzasını taşıyan ‘Yeni Konut Finansman Programı'na ilişkin Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine başlandı. Teklifin geneli üzerinde söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, şunları söyledi:

“Muhakkak ki konut sektörünün, inşaat sektörünün desteklenmesi lazım. Özellikle 2022 yılında inşaat sektörü büyümede geri kaldı, 1’inci ve 2’nci çeyreklerde büyümenin altında kaldı büyümesi, 3 ’üncü çeyrekte de 14 -15’e yakın negatif bir büyüme söz konusu. Dolayısıyla muhakkak desteklenmesi lazım ancak desteklerken devleti yok etmek olmaz. Bu memleketi, bu ülkeyi seviyorsak, milliyetçi, vatansever, yurtseversek bu şekilde olmaz gerçekten de bu şekilde ülkeyi, ekonomiyi yok ediyoruz. Bu gelen kanun teklifleri epeyden beri gerçekten ülkeyi yok eden, tam bir yıkım ekonomisi uygulayan kanun teklifleri. 
Konut sektörünü desteklememiz şart. İnşaat sektörü sıkıntıda, Türkiye’nin lokomotif sektörüdür inşaat, desteklenmesi şarttır, çok önemli bir konu ancak bu şekilde olmaz. Siz bütçeye ne olduğu ne kadar olacağı belli olmayan ama sınırı getirilmiş, 442 milyarlık bir ilave yük getiriyorsunuz. Nasıl getirilir böyle bir ilave yük? 659 milyardır 2023’ün bütçe açığı, ‘442 milyar daha gelebilir.’ Ne oluyor? 1 trilyon 101 milyar olabilecek. Bunu ne için yapıyoruz? Niye bu usulle getiriyoruz? Bu, inşaat sektörünün desteklenmesiyle ilgili müteahhitlere ve konut alacaklara gidecek parayla ilgili olarak da bütçeye yeni bir ödenek ekliyoruz. Bu tutarda ve bu konuda Meclis’in yetkisi olduğu hâlde bunu bütçe kanunuyla ilaveten yapmıyoruz ama götürüyoruz, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da değişiklik yaparak yapıyoruz. Buradan bir para yaratılmaya çalışılıyor, bütçe kullanılarak bir para yaratılıyor ve bütçe kanunu rezil ediliyor.

Diyor ki: ‘Evet, bütçeye bir ödenek konacak, 400 küsur milyar ödenek konacak ama bu, açık olarak hesaplanmayacak.’ Bunun için ‘Devlet iç borçlanma senetleri tutarı bu Kanunun 5’inci maddesinin üçüncü fıkrasının ikinci cümlesi kapsamında yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile belirlenen limitin hesaplanmasında dikkate alınmaz.’ Niye dikkate alınmaz, niye dikkate alınmasın? Kanunda ‘Dikkate alınır’ diyor, bunun için niye dikkate alınmayacak? Yani borçlanabilecek. ‘Varlığa dayalı menkul kıymetlerin değerinin belirlenmesine, bu menkul kıymetler ile ilgili yapılacak işlemlere ilişkin usul ve esasları belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir.’ Yani keyfe keder bir yetki veriyoruz. Limiti belli değil, usulü esası belli değil.
Konut meselesi çok önemli. TÜİK, Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’na göre 2002 yılında konut sahipliği oranı yüzde 73’tü, 2022’de bu oran yüzde 55 düzeyine geriledi, bu kadar çünkü herkes şehirlere, Türkiye'de 20 metropol var buraya gidiyor insanlar, İstanbul doldu, taştı artık; niye bu teşvik yapılıyor İstanbul’a? İnşaat sektörünü destekleyelim ama İstanbul'da değil, Ankara'da değil bunlar hadlerini aştı, başka yerlerde desteklenmesi gerekiyor. Yani bir şeyler yapıyoruz, doğru yapalım. İnşaat sektörünü bu şekilde destekleyemeyiz, bölgesel kalkınma bu şekilde olmaz, bunlar hep yanlış işlerdir. Seçim öncesi getiriyoruz, bütçeyi altüst ediyoruz, ekonomiyi altüst ediyoruz. Sıkıntı var.

Türkiye'de en son bina sayımı 2000 yılında yapıldı, o yıl tespit edilen bina sayısı 7 milyon 838 bin 675 oldu, yirmi iki yıldır sayım yapılmadı. Şimdi de 12 milyon bina var, tahmin ediliyor bu da ama nüfus da 67 milyondan 84 milyona çıktı, 10 milyon da yabancı geldi, 10 milyon yabancı geldi, bir de yabancılar gelip konut alıyor ve bu konut arzının çok daha fazla olması lazım ama İstanbul'da mı olması lazım? Değil. Bunlar yanlış işler, üst üste yanlışları koyuyoruz, yanlış yapıyoruz.”
 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:02
Güneş 06:23
Öğle 12:49
İkindi 16:19
Akşam 19:04
Yatsı 20:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı