Yeniden yargılama yolu açılmalı

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK)’ndan 28 Şubat’ın yıldönümünde yeniden yargılama çağrısı geldi.

GÜNDEM 03.03.2021, 04:35
1
Yeniden yargılama yolu açılmalı
TİHEK tarafından yapılan açıklamada, 27 Mayıs darbesinde mağdur olanlar için yapılan yeniden yargılama yolu hatırlatılarak, “Benzer bir kanuni düzenlemeyle, 28 Şubat süreciyle haksızlığa uğrayan bütün kesimlerin mağduriyetleri giderilmeli, haksız cezalarla mahkûm olanlar için yeniden yargılanma yolu açılmalıdır” denildi.
28 Şubat postmodern darbesinin 24’üncü yılı nedeniyle Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) yazılı bir açıklama yayınladı, 28 Şubat sürecinin faillerinin asker kanadının yargılandığı davaların sonucunda cezalara çarptırılmasının sembolik de olsa olumlu olduğu ancak yetersiz olduğunun altı çizildi.

28 Şubat sürecinde seçilmiş hükümetin tüm başarılarına rağmen istifaya zorlandığı, siyasi ve dini görüşü nedeniyle ayrımcı, dışlayıcı ve insan haklarına aykırı uygulamalar ile milyonlarca insanın hayatının karartıldığını belirtilen açıklamada, “Bu süreçte en büyük ayrımcılık ve şiddet kadınlara yönelik olmuştur. İkna odalarında nice kadın darbeci zihinlerce dinî tercihleri hiçe sayılarak başörtülerini çıkarmaya zorlanmıştır. Bu odalarda sözde ikna çabalarına, özünde ise ağır psikolojik travmalara maruz bırakılan kadınların çoğu başarıyla kazandıkları üniversitelerdeki eğitimlerini yarıda bırakmak zorunda kalmıştır. Uygulanan kanunsuz başörtüsü yasağı ile kadınların çalışma hayatında dini kimlikleriyle var olmaları engellenmiştir” diye belirtildi.

28 Şubat sürecinde sadece asker kanadının değil doğrudan veya dolaylı olarak sürece destek veren diğer faillerin de yargılanarak kamuoyu önünde hesap vermesi gerektiğinin altı çizilirken, “27 Mayıs 1960 darbe sürecinde mağdurların açılan soruşturmalar ile uğradıkları zararların Hazine tarafından karşılanmasını sağlayan düzenlemenin, 28 Şubat mağdurları için de düzenlenerek mağdurların zararları karşılanmalı, haksız cezalarla mahkûm edilenler için yeniden yargılanma yolu açılmalı” çağrısında bulunulurken, 28 Şubat postmodern darbesinin neden olduğu insan hakları ihlalleri ve mağduriyetlerin giderilmesinin insan hakları çerçevesinde gerekli olduğu vurgulandı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı