Son Dakika

Yenilenebilir enerji yaygın hale getirilmeli

Ukrayna-Rusya Savaşı nedeniyle yaşanan doğal gaz ve iklim krizinin yükselişe geçmesi, birçok ülkeyi alternatif enerji kaynaklarına sürükledi.

GÜNDEM 26.09.2022, 07:35
1
Yenilenebilir enerji yaygın hale getirilmeli
Ukrayna- Rusya Savaşı nedeniyle patlak veren doğal gaz krizinin yanı sıra iklim krizinin yükselişe geçmesi ve dünyanın enerji ihtiyacının sürekli artması devletler ve şirketler için yenilenebilir enerji kaynaklarını kaçınılmaz kılıyor.  Dünyanın enerji ihtiyacının her yıl yaklaşık yüzde 4,5 oranında artması ve fosil yakıtların ise azalması ve en iyimser tahminle petrol rezervlerinin önümüzdeki 50 yıl içinde bitmesi enerji uzmanlarının beklediği bir gerçek olarak ifade ediliyor. Enerji uzmanları, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarından bahsederek, yenilenebilir enerjiye yönelmek için atılması gereken çeşitli adımlara dikkat çekiyor.

Petrol, doğal gaz ve kömür rezervlerinin uzun vadeli bir şekilde ihtiyacı karşılayamayacağı belirtiliyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarının küresel enerji pazarındaki yerinin artırılması ve yenilenebilir enerjinin tercih edilmesi hem çevre hem de sürdürülebilirlik adına büyük önem arz ediyor. Elektrik Mühendisleri Odası verilerine göre Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynakları açısından hidrolik 430-450 GWh, güneş 365 GWh, biogaz 1,58 GWh, rüzgâr 400 GWh jeotermal 16 GWh, yıl zenginliğe sahip olduğu görülüyor. Ancak uzmanlar, yenilenebilir enerji kaynaklarını verimli kullanabilmeyi ve enerji tasarruf eğitimlerini sürdürülebilirlik açısından önemli bir yere sahip olduğunu söylüyor.

Enerji uzmanları, Türkiye’nin her ne kadar verimli yenilenebilir enerji kaynakları olduğunu belirtse de yenilenebilir enerji kaynaklarının yeterli miktarda kullanılmadığını söylüyor. Yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılması, tanıtım ve eğitim programları, konuya ilişkin yasal düzenlemelerle, uzmanlar tarafından verimli ve yeterli kullanımın artabileceği öngörülüyor. Fosil yakıtların azalması, artan enerji ihtiyacı, patlak veren savaşlar nedeniyle ortaya çıkan enerji krizleri ve en önemlisi iklim kriziyle mücadele kapsamında yenilenebilir enerji kaynakları gelecek için büyük önem taşıyor.

Elektrik Mühendisleri Odası’nın verilerine göre, yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaştırılması ve kullanımının artırılması için yapılması gerekenler arasında; uygulayıcılara yönelik kursların düzenlenmesi,  üniversitelerin mimarlık, şehir planlaması bölümlerinde zorunlu ders olarak güneş mimarisini içeren derslerin konulması, bina ve konutlarda alternatif enerji uygulamalarının barındırılması, ortaöğretim kurumlarında yenilenebilir enerji sistemleri ve enerji tasarrufu konularının eğitim programlarına konulması ve yeni yerleşim yerlerinde güneş enerjisinden yararlanabilecek yasal düzenlemelerin yer alması bulunuyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı