Son Dakika

YÖK Başkanı Özvar, Araştırma Üniversiteleri Toplantısı'nda konuştu

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "Araştırma Üniversitelerimizin tamamı, fiziksel altyapıları ve sahip oldukları akademik insan kaynağı ile önümüzdeki 5 yılda ilk 500 içerisinde yer alma potansiyeline sahiptirler" dedi.

EĞİTİM 16.09.2024, 15:40
YÖK Başkanı Özvar, Araştırma Üniversiteleri Toplantısı'nda konuştu
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Araştırma Üniversitelerinin tamamının fiziksel altyapıları ve sahip oldukları akademik insan kaynağı ile gelecek 5 yılda ilk 500 içerisinde yer alma potansiyeline sahip olduklarını bildirdi.
Özvar, Gazi Üniversitesinin ev sahipliğinde Mimar Kemaleddin Salonu'nda düzenlenen Araştırma Üniversiteleri Toplantısı'na katıldı.
Bir önceki Araştırma Üniversiteleri Yıllık Değerlendirme Toplantısı'nı 21 Kasım 2023'te Ege Üniversitesinin ev sahipliğinde İzmir'de yaptıklarını anımsatan Özvar, bu yılki ev sahipliği için Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Ünal'a teşekkür etti.
Yükseköğretim Kurulu olarak son yıllarda başta Araştırma Üniversiteleri olmak üzere üniversitelerin uluslararası sıralamalarda istikrarlı bir şekilde yükselişe geçmiş olmalarını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Özvar, daha iyi neticeler elde etmeleri için üniversiteleri destekleyerek teşvik ettiklerini söyledi.
Özvar, QS 2025 dünya sıralamasında Türkiye'den 5 üniversitenin ilk 500 içerisine girdiğini, Ortadoğu Teknik Üniversitesinin 285'inci, İstanbul Teknik Üniversitesinin 326'ncı sırada yer aldığını ve bu sıralamada 11 Araştırma Üniversitesinin ilk 1000 içerisine girme başarısını gösterdiğini anlattı.
Bu istikrarlı yükselişin gelecek yıllarda hızlanarak devam edeceğine inandıklarını vurgulayan Özvar, "Araştırma Üniversitelerimizin tamamı, fiziksel altyapıları ve sahip oldukları akademik insan kaynağı ile önümüzdeki 5 yılda ilk 500 içerisinde yer alma potansiyeline sahiptirler. Bu konuda daha fazla gayret göstermenizi sizlerden özellikle istirham ediyorum. Yükseköğretim Kurulu olarak bu konuda sizlere her türlü katkıyı vermeye devam edeceğiz" dedi.

Yükseköğretimin uluslararasılaşmasına yönelik en yeni adımlarından birini atacaklarını, 23 Eylül'de Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Türkiye-Azerbaycan Üniversitesinin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımlarıyla fiilen gerçekleştireceklerini ifade eden Özvar, sözlerini şöyle sürdürdü:

İlk defa uygulayacakları bu modeli gelecek yıllarda farklı coğrafyalara da taşıyarak yaygınlaştırmayı planladıklarına işaret eden Özvar, "Bu yeni yükseköğretim modeliyle, başta Araştırma Üniversitelerimiz olmak üzere, ülkemizin köklü yükseköğretim kurumlarının farklı programlarını dünyanın farklı coğrafyalarına taşıyarak bir nevi yükseköğretim hizmeti ihracatı gerçekleştirmiş olacağız. Türkiye'nin akademik birikimini dünyaya açacak bu modelin, üniversitelerimize de yeni bir dinamizm getireceğine inanıyoruz" diye konuştu.
Özvar, her toplantıda rektörlerden "Ek 46'ncı madde" görevlendirmeleri konusunda hassasiyet göstermelerini ve görevlendirme sayılarını artırma yönünde çaba sarf etmelerini rica ettiğinin altını çizerek, doktora derecesine sahip nitelikli araştırmacıların kısmi zamanlı görevlendirilmesine imkan tanıyan 2547 sayılı Kanunun Ek 46'ncı maddesinin yürürlüğe girdiği 5 Temmuz 2022'den bugüne, Kurula yapılan 183 başvuru arasından 113 doktora dereceli nitelikli araştırmacının yükseköğretim kurumlarında kısmi zamanlı olarak görevlendirilmesinin sağlandığını aktardı.
Erol Özvar, YÖK tarafından 2025 yılı için Araştırma Üniversiteleri Destek Programı (ADEP) bütçe teklifinin Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığına iletildiğini ve gelecek günlerde miktarın kesinleşmesinin beklendiğini bildirdi.

Yükseköğretim Kurulu olarak sadece Araştırma Üniversitelerinin değil ülkedeki 208 üniversitenin her birinin yıllık araştırma, yayın, proje, paydaşlarla işbirliği ve etkileşim ile eğitim ve öğretime ilişkin performanslarını düzenli olarak takip ettiklerini anlatan Özvar, şunları kaydetti:

Bu üniversiteler arasından belirtilen sürenin sonunda performansı mevcut Araştırma Üniversitelerinin üzerine çıkanların olması halinde programa dahil etmeyi planladıklarını dile getiren Özvar, "Araştırma Üniversitesi statüsüne yükselme yolunu tüm üniversitelerimiz için açık tutuyoruz. Üniversitelerimiz arasındaki bu yarış tatlı bir yarıştır." ifadesini kullandı.
Özvar, bu sene Araştırma Üniversiteleri arasında sıralamaların değiştiğine dikkati çekerek, üniversitelerin performansının birbirine çok yaklaştığını, bu durumun rekabetin güçlü olduğunu da göstermesi açısından büyük önem taşıdığını belirtti.
Prof. Dr. Özvar, YÖK olarak Araştırma Üniversitelerine başka teşvik politikaları ve kurumsal düzenlemelerinin de olacağını kaydetti.
Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Ünal'ın selamlama konuşması yaptığı programda, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, Araştırma Üniversitelerinin sıralamalarına ve göstergelerdeki değişimlerine yönelik bilgi aktardı.
Programa, Araştırma Üniversiteleri arasında yer alan ve yeni izlemeye alınan 29 üniversitenin rektör ve rektör yardımcıları da katıldı.
Kaynak: Anadolu Ajansı
"Bu bizim için tarihi bir adımdır. Türkiye'den 3 Araştırma Üniversitemiz, İstanbul Teknik Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesinin mevcut 3 programı ile yurt dışında kurulan ilk üniversite olma vasfı taşıyorlar. Bu üniversitelerimizi tebrik ediyorum. Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi yeni uluslararası üniversite modeli özelliğiyle dünyada bir ilk olma vasfını taşıyor. Bu üniversite, daha önce kurulan Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ve Kazakistan'daki Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesinden farklı bir modelde kurulmuştur. Bu yeni modelde Türkiye'nin önde gelen üniversiteleri, en iyi oldukları alanlarla ilgili programlarını Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi bünyesinde açarak bu programların akademik sorumluluğunu üstleneceklerdir. Dolayısıyla Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi, Türkiye'den farklı üniversitelerin programlarının yer alacağı bir 'çatı üniversite' modeli olarak bugün faaliyete geçmiş bulunmaktadır."
"Araştırma Üniversiteleri programında yer almamasına rağmen, araştırma, yayın ve proje performanslarını her geçen yıl yükselten üniversitelerimize de programa dahil olabilme imkanını sunarak, bu üniversitelerimizin motivasyonlarını artırmak, Araştırma Üniversitesi olma potansiyeline sahip üniversitelerimizi de bu tatlı rekabetin içine alarak yeni bir sinerji oluşturmak amacıyla geçtiğimiz yılın sonunda, Araştırma Üniversiteleri ligi dışındaki üniversitelerimiz arasında yapılan değerlendirmeler sonucunda 6 üniversitemiz, Akdeniz, Gaziantep, Kocaeli, Ondokuz Mayıs, Sakarya ve Selçuk üniversitelerini 'Araştırma Üniversiteleri Aday İzleme Programına' dahil ettik. Bu çerçevede Aday İzleme Programına dahil edilen 6 üniversitemizi 2024 yılı itibarıyla 2 yıllık izleme sürecine aldık."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 12 Ekim 2024
İmsak 05:18
Güneş 06:37
Öğle 12:30
İkindi 15:42
Akşam 18:14
Yatsı 19:28
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı