YÖK, torpilli atamalara el attı

Son dönemlerde üniversitelerde torpil ve kişiye özel ilanların ortaya çıkmasının ardından harekete geçen YÖK, akademisyen alımına ilişkin yönetmeliği değiştirdi.

EĞİTİM 10.03.2021, 05:00
32
YÖK, torpilli atamalara el attı
Resmî Gazete’de de yayımlanan yönetmenliğe göre, artık akademisyen alım ilanlarında özel şartlar yer almayacak. Bu değişiklikle YÖK, üniversitelerde torpilli atamaların önüne geçmeyi hedefliyor.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversitelerde akraba furyası ve kişilere yönelik özel ilanların ortaya çıkmasının ardından harekete geçti. Üniversitelerde akraba kayırmasını ve torpille öğretim üyesi alımını engellemek isteyen YÖK, yeni yönetmenlikle belirli bir adayı tanımlayan özel şartlar öğretim üyesi alımları ve atama ilanlarında yazılamayacak.

Resmî Gazete’de yayımlanan değişiklikte, Öğretim Üyeliğine Yükseltme ve Atama Yönetmeliği’nin 3. maddesine, “İlana başvuru koşulu olarak adayların lisansüstü tez veya uzmanlık tezi adlarının bir kısmı veya tamamı yazılamayacağı gibi ilanda sadece belirli bir adayı tanımlayan özel şartlara da yer verilemez” ifadeleri eklendi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan YÖK Başkanı Yekta Saraç, akademik kadro istihdamında liyakat ve fırsat eşitliğini artırmak amacıyla yapılan düzenlemenin Resmî Gazete’de yayımlandığını hatırlatarak, “Yaptığımız bu çalışma neticesinde; profesör, doçent ve doktor öğretim üyesi kadrolarının özel şartlarında adaylara ait tez/uzmanlık tezi adlarının bir kısmı veya tamamı yazılamayacak. Ayrıca ilanın özel koşulunda belirli bir adayı tanımlayan özel şartlara da yer verilemeyecek. Belirli bir adayı tanımlayan özel şartların öğretim üyesi alımlarındaki atama ilanlarında yazılmasını engellemeyi hedefleyen ve ‘fırsat eşitliğini, rekabet ve kaliteyi önceleyen’ bu düzenlememizin yükseköğretimimiz ve akademisyen adaylarımız açısından hayırlı olmasını dilerim” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:02
Güneş 06:23
Öğle 12:49
İkindi 16:19
Akşam 19:04
Yatsı 20:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı