YÖK’te yeniden 28 Şubat zihniyeti mi?

İslam dünyasının en önemli üniversitelerinden olan El-Ezher ve Medine İslâm Üniversitesi mezunları yıllar sonra yeniden denklik sorunuyla karşı karşıya.

GÜNDEM 17.08.2022, 05:05
3
YÖK’te yeniden 28 Şubat zihniyeti mi?
Dünyadaki akademik çevrelerde ciddi bir saygınlığı olan El-Ezher ve Medine İslâm Üniversitesi mezunları yıllar sonra yeniden Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) denklik engeliyle karşı karşıya. İslam dünyasının en önemli üniversitelerinden olan El-Ezher ve Medine İslâm Üniversitesi mezunları için ilk kez 28 Şubat döneminde denklik almak zorlaştırılmıştı. Ülkeler arasında akademik anlaşmaların varlığına rağmen İslami eğitim vermesi nedeniyle 28 Şubat sürecinde getirilen denklik engeli 2015 yılında YÖK tarafından kaldırılmıştı. 2014-2021 yılları arasında YÖK Başkanlığı’nı yürüten Yekta Saraç’ın görevi bırakmasından sonra El-Ezher ve Medine İslâm Üniversitesi mezunu öğrenciler yaklaşık bir yıldır mağdur ediliyor.

2021 yılında El-Ezher Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun olan Türkiye vatandaşı M.E., Türkiye’ye döndükten sonra karşılaştığı denklik sorununa anlam veremediğini belirterek, “Mezun olup belgelerimi aldıktan sonra Türkiye’ye geldim ve denkliğimi almak için YÖK’e başvurdum. Tüm denklik işlemlerimi usulüne uygun olarak yapmama rağmen YÖK denklik sürecini uzattı. Aylar sonra YÖK’ten evime gelen bir yazıda denklik alabilmek için Türkiye’deki herhangi bir üniversiteye kayıt olup istenilen bazı dersleri vermem istendi. Geçmişte böyle bir uygulama yoktu. Daha sonra sürecin takipçisi oldum ve benim gibi El-Ezher mezunu yaklaşık 50 arkadaşımın ve Medine İslâm Üniversitesi mezunlarının da benzer şekilde mağdur edildiğini anladım” ifadelerini kullandı.

Yaklaşık bir yıldır mağdur edildiğini söyleyen M.E, “İlerleyen süreçte benim gibi denklik sorunuyla karşılaşan arkadaşlarımızla biz YÖK’e başvurduk. Geçmişte denklik belgelerini hiçbir ders vermeden almış El-Ezher ve Medine İslâm Üniversitesi mezunlarının belgelerinin bir örneğini gönderdik. 2020 ve 2019 yılında hiçbir sorun yaşamadan denklik belgesini alan arkadaşlarımız olmasına rağmen bize neden sorun çıkartıldığını anlamadık. Bize verilen denklik hakkı resmen gasp ediliyor. Zaten aldığımız dersleri yeniden Türkiye’de almamız isteniyor. Biz bir an önce yaşadığımız sorunların çözülmesini bekliyoruz ve denklik hakkımızı sorunsuz almak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı