Yüksek ev kiraları prefabrik eve talebi patlattı

İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirler başta olmak üzere Türkiye genelinde yaşanan beklenmedik kira artışları vatandaşı müstakil konut sahibi olmaya yöneltti.

AİLE 23.10.2022, 22:05
Yüksek ev kiraları prefabrik eve talebi patlattı
Yüksek kiralarla baş etmekte zorlanan çok sayıda kiracı çareyi şehre yakın lokasyonlarda müstakil ev sahibi olmakta buldu. Daha önceden almış oldukları arsalara müstakil ev yapmak için harekete geçtiler. Müstakil evde en çok tercih edilen ise prefabrik ev ve konteyner ev modelleri oldu.
Pandemi süreci sonrası tedarik süreçlerinde yaşanan maliyet artışları konut üretiminde ciddi azalmalara neden oldu. Konut arzındaki azalma özellikle büyükşehirlerde kira rayiçlerini yakından etkiledi. Konut kiralarında görülmemiş bir artış yaşanmasına neden oldu. Semtine göre 1500 ila 6000 lira aralığında olan kiralar bir anda 4 bin ila 20 bin lira rayicine yükseldi. Bu yükseliş doğal olarak vatandaşı yakından etkilerken ev sahipleri ile kiracılar arasında sürtüşmelere de yol açtı. Çoğu vatandaş ev sahibinden gelen artış baskısı karşısında kiralık yeni ev arayışına girdi.

Kira artışı ilk aşamada semtlere göre yükselmeye başladı. İlk zamanlar kira artışları merkezi lüks semtlerde yaşanmaya başlayınca buradan kenar mahallelere bir yönelim yaşandı. Kenar mahallelere olan aşırı talep birkaç ay içerisinde buradaki kira rayiçlerini de etkiledi. Daha önce çok düşük kira rayiçlerine sahip kenar mahallelerdeki kiralar taleple birlikte 3-4 kat artış gösterdi.

Yüksek kira artışlarıyla baş edemeyen vatandaşlar şehre yakın lokasyonlarda müstakil ev sahibi olma yoluna gitti. İstanbul özelinde köy yoğunluğu ile öne çıkan ilçeler müstakil konut sahibi olmak isteyenlerin radarına girdi. Anadolu yakasında Pendik başta olmak üzere Şile, Beykoz ve Tuzla’nın köyleri yüksek kiralardan kurtulmak isteyenlerin uğrak yerleri oldu. İstanbul’a yakınlığı ile müstakil konut sahibi olmak isteyenlerin çözüm aradığı ilçelerden biri de Kocaeli’nin Gebze ilçesi oldu. Pendik’in Göçbeyli, Ballıca, Kurtdoğmuş köyleri ile Şile Ahmetli, Hacıllı ve Üvezli köyleri prefabrik ev yaptırmak isteyenlerin en çok araştırdığı köyler arasına girdi. Gebze’nin Molafenari, Denizli, Ovacık gibi köyleri ise İstanbul’a yakınlığı ile kısa zamanda konteyner ev sahibi olmak isteyenlerin arsa araştırdığı köyler arasına girdi.
Avrupa yakasında ise aynı ilgi Çatalca ve Silivri ilçelerine yoğunlaştı. Çatalca’nın Dağyenice ve Gökçeali köyleri konteyner ev fiyatlarının en çok araştırıldığı yerler oldu. Silivri'nin Çayırdere ve Ortaköy prefabrik ev fiyatları sorgusunda müstakil konut sahibi olmak isteyenlerin en çok aradığı mekanlar arasında yer aldı.

Konut kira rayiçlerindeki beklenmedik yükseliş prefabrik evlere olan talepte artışa yol açtı. Bu artıştaki temel etken prefabrik evlerin kısa zamanda oturuma hazır hale getirilebilmesi. Örneğin 60 ila 100 m2 büyüklükteki bir konuta prefabrik ev modeliyle günler içerisinde oturma imkanı bulunuyor. Çelik ev modelinde de üretilebilen prefabrik konutta 2+1 veya 3+1 plandaki çok sayıda ev alternatifi bulunuyor. Yapı modeli konut sahibi olmak isteyenlere hem ekonomik hem de hızlı çözüm sınmasıyla biliniyor. Beğendiğiniz modeldeki yeni evinizin sözleşme imzalamanızla birlikte üretim serüveni hemen başlıyor. Yeni nesil teknoloji kullanımıyla modern tesislerde prefabrik evin üretimi saatler içerisinde tamamlanıyor. Bir yandan çelik sistem taşıyıcılar üretilirken diğer tarafta evin kapı ve pencereleri hazırlanarak paketleniyor. Tek araca yüklenen evinizi beton zemininiz hazırsa aynı gün sevk ediliyor. Hazırlanan zemin üzerine evin kurulumu evin büyüklüğüne göre ortalama 2 ila 5 günde tamamlanıyor. Islak zemin fayans ve şap hazır olduğunda firma boya ekibi gelerek evinizin iç ve dış boyasını yaptıktan sonra oturuma hazır teslimat yapıyor.

Güvenli, uzun ömürlü prefabrik ev fiyatları açısından da son derece ekonomik. Fiyat ekonomisinin temel nedenini modern tesislerde makine sistemiyle teknolojik üretim yapılıyor olması. Farklı ustalara gerek kalmadan firma ekibince kurulum avantajı fiyat ekonomisindeki bir diğer etken. Hazır yapı sektöründe aynı gün hazır olan evlerde var. Konteyner modeliyle üretilen hazır konutlar dilediğiniz yere sevk edildiği gün kullanımınıza sunuluyor. Konteyner ev fiyatları ile 1+1’de 55 bin liradan başlayan fiyatlarla müstakil konut sahibi olmak mümkün.
 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı