Son Dakika

Yükseköğretim sistemimiz halen istenilen seviyede değil

Eğitim-Bir-Sen, üniversitelerin son durumunu, akademik gelişmişliği ve akademi dünyasında yaşanan sorunları ele aldığı raporu kamuoyuyla paylaştı.

GÜNDEM 10.06.2021, 04:35
1
Yükseköğretim sistemimiz halen istenilen seviyede değil
Raporda, üniversitelerin nitelik ve içerik olarak halen istenilen düzeye ulaşmadığı kaydedildi.
Eğitim sistemimize ilişkin bir dizi raporu ara ara kamuoyuna duyuran Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) “Yükseköğretimde Değişim ve Dönüşüm Beklentiler-Öneriler” adlı raporunu açıkladı. Yükseköğretim sistemine ilişkin verilerin paylaşıldığı raporda, üniversitelerin istenilen seviyelere ulaşmadığı kaydedilirken, akademik personelin yaşadığı sorunlar da ele alındı.
Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin (EBSAM) hazırladığı raporun detaylarını açıkladı. Yalçın, nitelikli bir eğitim için, eğitimin problemlerinin çözüme kavuşturulması ve buna imkân sağlayacak bir hukuki düzenlemenin yapılması gerektiğini dile getirdi. Yalçın, “2021 yılı itibarıyla Türkiye’de 129’u devlet üniversitesi,74’ü vakıf üniversitesi, 4’ü vakıf meslek yüksekokulu olmak üzere toplam 207 yükseköğretim kurumu; bugün üniversitelerimizde 179 bin 685 öğretim elemanı ve sadece devlet üniversitelerinde 7 milyon 595 bin 918 üniversite öğrencisi bulunmaktadır” diyerek yükseköğretime ilişkin rakamları paylaştı. 
Yalçın, açıklamasının devamında ise eğitim sisteminin geldiği noktayı ele alarak, “Bu anlamda özgün bilginin üretilmesi, yaygınlaştırılan bilginin geliştirilmesi, bunların küresel piyasaya arz edilmesi ve toplumsal faydaya dönüştürülmesi önem arz etmektedir. Bugün yükseköğretim sistemimiz son yıllarda niceliksel anlamda gerçekleştirilen gelişmelere rağmen halen nitelik ve içerik yönüyle istenilen seviyede değildir” eleştirisini getirdi.
Yükseköğretim talebinin karşılanmasında yetersizliğin olduğunu da kaydeden Yalçın, “Yoğun ve süratle artan yükseköğretim talebinin karşılanmasında yükseköğretim hizmet arzının yetersiz kalması, üniversite çalışanlarının kaliteli hizmet sunabilmek için yeterli güvenceye sahip olamaması, üniversitelerin yönetiminde yetkilerin tek bir makamda temerküz etmesi ve temerküz etmiş bu yetkinin keyfî kullanımını önleyecek mekanizmanın mevcut olmaması, akademik yükseltme sisteminin objektif kıstaslardan yoksun, değişken ve keyfî tutumlara açık olması…” diyerek söz konusu eksiklikleri sıraladı.
Rapordaki dikkat çeken bir detayı da açıklayan Ali Yalçın, “Araştırmacı ve öğretim üyesi yetiştirme sisteminin istenilen seviyeye çıkarılamaması, üniversitelerin çoğunlukla içinde bulundukları toplumdan kopuk, toplumun sorunlarına duyarsız olması ve toplumsal dinamikleri izleyememesi de büyük bir eksiklik” dedi.
Yükseköğretimin tek merkezden yönetilmesinin sorunları da beraberinde getirdiğini aktaran Yalçın, “Türkiye’deki üniversitelerin kalitesini artırmak için kaliteli uluslararası öğretim üyesi ve araştırmacı sayısı artırılmalıdır. Bu çerçevede, yükseköğretimde birlikte yönetim ilkesi benimsenmeli, üniversitelerin bilimsel ve akademik özerkliği artırılmalı, akademik özgürlükler genişletilmeli, öğretim elemanlarına iş güvencesi sağlanmalı, araştırma altyapısı güçlendirilmeli, uluslararası öğrenci ve araştırmacılar için cazip finansal şartlar oluşturulmalıdır” diye önerilerde bulundu.
Açılamalarının son bölümünde ise adeta kanayan bir yara halini alan akademik camiadaki 50/d sorununa da değinen Yalçın, “2547 sayılı kanunun 33/a ve 55/d maddesi kapsamında çalışan araştırma görevlileri iş güvencesine kavuşturulmalı; doktora eğitimini tamamlayanlar doktor öğretim üyesi, doçent unvanını alanlar doçentlik kadrolarına atanmalıdır” dedi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı