Yunan gazeteci, Türkiye'den sınır dışı edildi

Yunanistan’daki Real Gazetesi'nin yazarı Evangelos Areteos Türkiye'den sınır dışı edildi. Areteos “Kararın ne anlama geldiğini hâlâ anlayabilmiş değilim ama bir yas tutmam gerektiğini biliyorum" dedi.

GÜNDEM 29.08.2022, 20:20
1
Yunan gazeteci, Türkiye'den sınır dışı edildi
Yaklaşık 20 yıldır Türkiye haberleri yapan ve bir süre Türkiye’de yaşayan Yunan gazeteci Evangelos Areteos, Türkiye’den sınır dışı edildiğini açıkladı. Perşembe günü saat 18:00’de Brüksel’den İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanına indiğini belirten Areteos, burada kendisini polislerin karşıladığını söyledi. Yaklaşık 7 saat sorgulandığını belirten Areteos, sorgunun ardından cuma günü 09:40 uçağıyla geldiği Brüksel’e gönderildiğini açıkladı.
Yunan gazeteci Evangelos Areteos, sınır dışı edilmesiyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Tokalaşmamız şaşırtıcı derecede sıcak. Şaşırdım ve bir an için içimi bir duygu dalgasının kapladığını hissettim. Bu benim İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda beni durduran polislerden biriyle, beni sınır dışı edilmek üzere havaalanında tutulanların kaldığı odaya bırakmadan önce Türkiye'deki son tokalaşmam” ifadelerini kullandı.
Yunan gazeteci Evangelos Areteos, sınır dışı gerekçesini ise sorguda sorulan sorular nedeniyle Türkiye'nin güneydoğusuna ve 2015 yılında Suriye'nin kuzeyine yaptığım bir seyahat ile Türkiye'nin geri kalanına yaptığı yolculuklar olabileceğini ifade etti.
Yunan gazeteci Evangelos Areteos, "Bunun yanı sıra, Türk devletinin süpheli gördüğü kişilerle olan temaslarım ve bölgedeki gelişmeleri takip eden bir whatsApp grubu aracılığıyla edindiğim, Suriye'nin kuzeyindeki Kürt faaliyetleriyle ilgili cep telefonumdaki fotoğraflar. Her haberci ve gazeteci gibi ben de bu tür haber ve fotoğrafların alıcısı olmuş oldum.Seyahatlerimi ve toplantılarımı asla saklamadım. Ne de olsa, ilgili Türk ajansından kart almış akredite bir gazeteciydim" şeklinde konuştu.

"Mesleki hayatıma yön vermesi gerektiğini düşündüğüm temel ilke, Yunan ve Kıbrıs medyasında çalışan bir gazeteci olarak Türkiye'nin daha objektif bir resmini Yunanistan ve Kıbrıs'a elimden geldiğince aktarmaktı" şeklinde açıklamada bulunan Yunan gazeteci Evangelos Areteos, şöyle devam etti:

"Kötülemeler, basitleştirmeler ve önyargılardan uzak. Barışa hizmet ettiğime ve bu ülkelerle Türkiye arasında iyi ilişkiler geliştirmek için üzerime düşeni yaptığıma dair derin bir inançla. Ve siyasi inançları ve geçmişleri ne olursa olsun, ülkeye ve tüm insanlarına derin bir saygı ve sevgiyle.
Türkiye ile ayrılmaz bir şekilde bağlantılı olan profesyonel hayatımın yanı sıra, yıllar içinde ülkeyle kişisel ve duygusal bir ilişki geliştirdim. Çocuklarım orada doğdu, çok iyi ve gerçek arkadaşlar edindim, pek çok insanla profesyonel ve kişisel bağlar kurdum. Uzun yıllar boyunca her ay bir kez on ya da on beş günlüğüne Türkiye'deydim. Türkiye kendimi gerçekten evimde hissettiğim bir yer oldu ve hala da öyle.
Bu kararın benim için ne anlama geldiğini hâlâ anlayabilmiş değilim. Ama bir yas tutmam gerektiğini biliyorum. Türkiye'deki tüm dostlarımi çok özleyeceğim. Bir Türk atasözünün dediği gibi, 'bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır'. Şimdi tüm bilgeliğiyle hissediyorum.
Türkiye'deki o zor son saatlerimde bana gösterdikleri ilgi ve destek için tüm dostlarıma ve Yunan makamlarına yürekten teşekkür ederim.
Türk makamlarının kararını anlayamıyorum, bu beni derinden üzen ve kendimi sürgün gibi hissetmeme neden olan bir şey. Türk devlet yetkililerinin bir noktada kararlarından dönecekleri umuduyla, uzaktan da olsa Türkiye'yi takip etmeye ve aynı inançla çalışmaya devam edeceğim."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:19
Güneş 05:47
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:27
Yatsı 20:49
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı